Σύμφωνα με σημερινή (σ.σ. 20/06/2024) ανακοίνωση της Κομισιόν, «οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ενέκριναν σήμερα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την επάρκεια των συντάξεων, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του 2024 για την επάρκεια των συντάξεων, την οποία συνέταξαν η Επιτροπή και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας».

Στην έκθεση «επισημαίνεται ότι τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων. Η ανθεκτικότητα των δημοσίων συντάξεων, καθώς και οι μηχανισμοί αναδιανομής διασφάλισαν την επάρκεια των συντάξεων κατά τη διάρκεια διαφόρων κρίσεων».

Πρόκειται, φυσικά, για πρόκληση, αν αναλογιστούμε τα πλήγματα που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι σε όλη την ΕΕ και ιδιαίτερα στις χώρες που μπήκαν σε «προγράμματα» (Μνημόνια), με πρωταθλήτρια στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές την Ελλάδα.

Ομως ο καπιταλιστικός Μινώταυρος δε χόρτασε από το αίμα που ρούφηξε ως τώρα. Τονίζει η ανακοίνωση:

«Ωστόσο, οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν, γεγονός που απαιτεί ισχυρότερες πολιτικές για την προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματικών βίων, της υγιούς γήρανσης, συμπεριληπτικών αγορών εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας στις πορείες προς τη συνταξιοδότηση».

Χρειάζονται μήπως επεξηγήσεις;

Και μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προαναγγέλλουν οι υπουργοί της Ευρωένωσης.

Στο Συμβούλιο ήταν παρούσα η νεόκοπη υπουργός Εργοδοσίας Κεραμέως και ο μόνιμος υφυπουργός Αντιασφαλιστικής Πολιτικής Τσακλόγλου. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργοδοσίας, όμως, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία της Κεραμέως συνοφρυωμένης και από μια ομαδική με το δίδυμο και κομισάριους (βλέπε κορυφή), δεν αναφέρεται τίποτα για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Aναφέρονται ομιλίες των Κεραμέως και Τσακλόγλου για εντελώς άσχετα θέματα, τα οποία είναι τόσο ασήμαντο που η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της δεν τα μνημονεύει καν.

Παραθέτουμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργοδοσίας για να φανεί η υποκρισία και να αποκαλυφτούν τα ψέματα του κυβερνητικού διδύμου: