23 Ιουνίου 2024

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ταχείς ρυθμούς και με αδιαφανείς και άκρως «περίεργες» διαδικασίες, προχωρά στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

 

Ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με αδιαφανείς και άκρως «περίεργες» διαδικασίες…

 

Του Γιώργη Ρέππα

 

Με ταχείς ρυθμούς -σαν την «αλεπού στο κοτέτσι»- προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πώληση της ΛΑΡΚΟ (Λαυρεωτική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία), απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και εκποιώντας την ανεκτίμητη περιουσία της, που πέρα από τις εγκαταστάσεις, περιλαμβάνει και τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά να κριθεί – δικαίως- αντισυνταγματική η πώληση με διαδικασίες fast track εν κρυπτώ, με τροπολογία μέσω του νομοσχεδίου για τα ανασφάλιστα οχήματα! (Δείτε εδώ) Παράλληλα όμως, υπάρχει και σαφής παραβίαση της αρχής της ισονομίας και της εξουσίας της δικαιοσύνης, αφού, οι εργαζόμενοι πριν από 3 ημέρες έγινε εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν και το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση για παραμονή στην εργασία τους μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης.

Οι Εμιρατιανοί

Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο πως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην οποία έχει πουληθεί η ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση, αγοράστηκε πριν από μερικά 24ωρα από την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) την Masdar έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλές οι συμπτώσεις για να είναι τυχαίο…

Να σημειωθεί πως μεγάλα ντήλ έχουν κάνει τα Εμιράτα και στη ΔΕΗ, όπου τα τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος, σε βάρος των φτωχοποιημένων Ελλήνων, σκληρά φορολογούμενων, αποτελούν την κότα με τα χρυσά αυγά για τους κάθε λογής ξένους «επενδυτές».

Αξιον σημασίας, επίσης, είναι ότι τα Εμιράτα, τα οποία θεωρούνται ως η «Ελβετία του Περσικού», λόγω του ότι πολύ μεγάλα συμφέροντα παγκοσμίως έχουν εκεί τις καταθέσεις τους, αποτελεί λιαν συχνότατο προορισμό υψηλόβαθμων παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μοναδική στην ΕΕ

Η ΛΑΡΚΟ όπως προαναφέραμε, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα «ασημικά» της χώρας, μιας και διαθέτει τη μοναδικότητα στη Γηραιά Ηπειρο να μπορεί να παράγει σιδηρονικέλιο. Τι σημαίνει αυτό;

Την παραγωγή της πρώτης ύλης για την κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται τόσο στην πολεμική βιομηχανία και στη ναυπηγική, όσο και στην κατασκευή δομικών μερών αεροσκαφών. Η εταιρία εκτός από αυτή την αποκλειστικότητα, έχει την ικανότητα να καθετοποιήσει τα προϊόντα της, με την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα υψηλής ποιότητας, καθαρού νικελίου, κοβαλτίου, καθώς και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων που παράγονται κατά τη διάρκεια της κατασκευής των παραπάνω υλικών.

Και φυσικά η αξία της ΛΑΡΚΟ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Το νικέλιο που βρίσκεται σε ορυχεία κυρίως στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Φθιώτιδα, αξιοποιείται επίσης σε κράματα με το χάλυβα (νικελιοχάλυβας) για την αύξηση της σκληρότητας και της ανθεκτικότητάς του στην τριβή και τις μεγάλες θερμοκρασίες που παράγονται από αυτή, προκειμένου να παρασκευαστούν οι πυροσωλήνες πυροβόλων, καθώς και θωρακίσεις υψηλής αντοχής για τα άρματα μάχης.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Σε πολιτικές χρήσεις το νικέλιο χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή εργαλείων και μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση και αποθήκευσης της λεγόμενης πράσινης ενέργειας.

Και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ακολουθεί το κοβάλτιο. Πρόκειται για ένα σκληρό, μαγνητικό μέταλλο με μπλε-ασημί χρώμα. Στη φύση, το κοβάλτιο συνήθως βρίσκεται σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία σε διάφορα ορυκτά και σπάνια απαντάται σε καθαρή μορφή.

Οι εφαρμογές του είναι πολλές όπως στην παραγωγή κραμάτων για υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας εργαλεία και μαγνήτες, στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου και άλλων ηλεκτροχημικών συσκευών, επίσης χρησιμοποιείται σε επιστρώσεις και χρώματα, ειδικά για την παραγωγή μπλε χρωστικών ουσιών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται σε συσκευές με ραδιενεργές πηγές για τη θεραπεία της κακοήθειας.

Σύγκρουση Δύσης με Ανατολή για τα ορυκτά

Με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ρωσία πλέον ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής του νικελίου όπου σε συνδυασμό με τα κινεζικά αποθέματα και τις ισχυρές μεταξύ τους σχέσεις, δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην παντοκρατορία τους σε ότι αφορά την παραγωγή και στα αποθέματα του εν λόγω ορυκτού.

Φυσικά, αυτό είναι κάτι που η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους στο να μη πραγματοποιηθεί, αφού απειλούνται αμέσως τα συμφέροντά τους.

Τράπεζα της Ελλάδος: Αποκαλυπτική έκθεση

Προκαλεί, λοιπόν, πολλά ερωτηματικά η απόφαση της κυβέρνησης για το με κάθε τρόπο «ξεφόρτωμα» της ΛΑΡΚΟ, τη στιγμή που στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, η Τράπεζα της Ελλάδος τόνιζε: «Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η ΕΕ διαπιστώνει με ανησυχία των υψηλό βαθμό εξάρτησης από εισαγωγές ορυκτών πρώτων υλών από χώρες που μπορούν για πολιτικούς λόγους να μειώσουν ή να διακόψουν τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με ορισμένες εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών από την Κίνα».

Η εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, συμπλήρωνε, «σήμερα είναι, κατά περίπτωση, είτε ολοκληρωτική, είτε σε τέτοιο ποσοστό που ενδεχόμενη διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με αύξηση της ζήτησης θα δημιουργούσε στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η παραγωγή των περισσότερων κρίσιμων πρώτων υλών εντός της ΕΕ δεν επαρκεί. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές της ΕΕ σε κρίσιμες πρώτες ύλες το 2022 ανήλθαν σε 85 δισεκ. ευρώ».

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαίο, άλλωστε το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ κατέταξαν το νικέλιο και το κοβάλτιο στον κατάλογο με τα 50 κρίσιμα ορυκτά για την ασφάλειά τους.

Επιπλέον, αναφερόταν στην ίδια έκθεση: «Η νέα πολιτική της ΕΕ για την υποκατάσταση των εισαγωγών ορυκτών πρώτων υλών δημιουργεί ευκαιρίες. Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως μία τις χώρες του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου που με τα διαπιστωμένα αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών της θα ήταν σε θέση να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών».

Εναντι πινακίου φακής

Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εξαγόρασε έναντι «πινακίου φακής» και επίσημα το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ, με συνολικό τίμημα 6 εκατ. ευρώ. Η σκανδαλώδης συμφωνία προέβλεπε να παραληφθεί η επιχείρηση «καθαρή» από εργαζόμενους και χρέη.

Και είναι ηλίου φαεινότερο, πως πρόκειται για ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής, αφού τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο υπέδαφος της ΛΑΡΚΟ και το μόνο το εργοστάσιο που τα αξιοποιεί στην Λάρυμνα είναι συνολικής αξίας άνω 20 δισ. ευρώ.

«Η αλήθεια είναι», σημείωναν το Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε ανακοίνωσή τους «ότι η κυβέρνηση χρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει την ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια και ο νέος ιδιοκτήτης θα την κάνει σκραπ. Κατάφερε να τον κάνει δισεκατομμυριούχο και παράλληλα να χαθούν 1.600 άμεσες θέσεις εργασίας, και 15.000 έμμεσες, καταστρέφοντας μεγάλες περιοχές σε 5 νομούς». Από τη στιγμή που έσβησε τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι: «εντός και εκτός εργοστασίου υπάρχει μια γενική εικόνα εγκατάλειψης, μαρασμού που όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζει αυτή η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, όλο και χειροτερεύει, μαγαζιά κλείνουν ή φυτοζωούν, εργαζόμενοι φεύγουν και οι θέσεις εργασίας δεν αναπληρώνονται».

Ισχυρό πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες

Οι απολύσεις της ΛΑΡΚΟ, συμπλήρωναν, «θα την κάνουν τραγική. Θα φέρουν συγχώνευση σχολείων, ήδη η μέτρηση των μαθητών είναι απελπιστική, ανεργία εκπαιδευτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παύση δραστηριοτήτων επαγγελματιών που στηρίζονται στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και στους εργάτες της, όπως σουπερμάρκετ, μικρών εργοστασίων που στηρίζονται στην αμμοβολή που παρήγαγε η επιχείρηση κ.λπ.»

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σπεύσει να καταθέσει μια ημέρα πριν, την τροπολογία 180/43, με την οποία ο ειδικός διαχειριστής αποκτά… υπερδυνάμεις! Αποκτά το δικαίωμα να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» την επιχείρηση, να της βάλει λουκέτο, αφού «σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας» της επιχείρησης «δύναται να αποφασίζει: Την ανάθεση της φύλαξης και τη συντήρηση του ενεργητικού της επιχείρησης», «τη διενέργεια αρχικών ή επαναληπτικών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της (κλάδων) ή περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους», καθώς και «τη διαμονή των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στους οικισμούς που υφίστανται στους χώρους της επιχείρησης».

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας με μακρά ιστορία και σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η κυβέρνηση την ξεπουλάει σε εταιρείες ξένων συμφερόντων αντί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση που προτείνουν επιστήμονες και εργαζόμενοι, που θα επιφέρει την ευημερία της εταιρείας αφενός και αφετέρου τη σημαντική ενίσχυση του κρατικού κορβανά στο άμεσο μέλλον.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου