Σοβαρά ερωτήματα για την ελευθερία του Τύπου εγείρονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία «ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Data Journalists η κυβέρνηση με απόφασή της στις 5 Ιουνίου χρηματοδοτεί με 4,2 εκατ. ευρώ την εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να εξηγήσει σε τι ακριβώς αποσκοπεί, με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προστασία της Ελευθερίας του Τύπου αλλά κυρίως με ποιους επίσημους φορείς θα συνεργαστεί ώστε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, να αποτραπούν φαινόμενα λογοκρισίας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση λήφθηκε στις 5/6/2024 με αντικείμενο, όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «τη δημιουργία πλατφόρμας για την ανίχνευση και καταπολέμηση της σκόπιμης παραπληροφόρησης και παραπλανητικών αφηγήσεων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα μηχανικής μάθησης».
Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, πως η απόφαση σημειώνει ρητώς – και μόνο – πως η δημιουργία πλατφόρμας αφορά στην «ανίχνευση και καταπολέμηση της σκόπιμης παραπληροφόρησης και παραπλανητικών αφηγήσεων». Αυτή η γενικόλογη διατύπωση μπορεί δυνητικά να περιλαμβάνει τα πάντα. Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, αλλά και το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα έντυπα ΜΜΕ, τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κ.α.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 4η Σεπτεμβρίου 2024 και την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριος Παπαστεργίου.
Αν και η απόφαση περιλαμβάνει 8 σελίδες, οι ουσιώδεις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα και σε τι ακριβώς θα αποσκοπεί είναι ελάχιστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου