13 Ιουνίου 2024

Αυξήσεις σε νερά, αναψυκτικά και μπύρες – Νέα κρατική ληστεία από 1ης Ιουλίου 2024

Αυξήσεις σε νερά, αναψυκτικά και μπύρες – Νέα κρατική ληστεία

Αυξήσεις - «φωτιά» και μια θρασύτατη αύξηση 20% έρχεται από την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε και διατάσσει ακόμα μια τσουχτερή αύξηση σε είδη πρώτης ανάγκης, με σκοπό να γεμίσει τα κρατικά ταμεία με έμμεσους φόρους.

Αυτή την φορά δεν φταίει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά οι αυξήσεις έρχονται μέσω της εισαγωγής του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα οικονομικά ρεπορτάζ (Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α.), η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίστασε να αγγίξει και την ανώτατη τιμή του νερού των 0,50€ που θα πάει στα 0,6€, κάτι που δεν τόλμησε καμία άλλη κυβέρνηση, ακόμα και εν μέσω μνημονίων.

Πώς αιτιολογούν τη νέα κρατική ληστεία εις βάρος των πολιτών

Η επίσημη αιτιολόγηση αφορά την αύξηση της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων συσκευασιών, που αφορούν συσκευασίες νερού, αναψυκτικών, μπύρας, κρασιού, γάλακτος, χυμών και στιγμιαίων ποτών. Με το κόστος να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια.

Η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας αφορά συσκευασίες αλουμινίου μέχρι ενός λίτρου, γυαλί έως 1,3 λίτρα και πλαστικό έως 3 λίτρα. Με την εφαρμογή του οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέφουν τις συσκευασίες και να εισπράττουν πίσω το εγγυοδοτικό αντίτιμο.

Το κράτος λοιπόν στηρίζεται στο πρόβλημα της αποθήκευσης των συσκευασιών που μια οικογένεια συνήθως βάζει στον κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς της.

Εναλλακτικά θα πρέπει ο καταναλωτής να κρατά τις συσκευασίες στο σπίτι εν μέσω καύσωνα να προσελκύουν μυρωδιές, έντομα και άλλα ζούδια, για να τα επιστρέψει στο σούπερ μάρκετ.

Την ανακύκλωση των μπουκαλιών ποτού που όλα τα καταστήματα εστίασης πετάνε σε μπλε κάδους, δεν τα άγγιξε η κυβερνησάρα. Γιατί να μην επιστρέφονται και αυτά στα σούπερ μάρκετ, από την στιγμή που μπορείς να τα επιστρέψεις ανεξαρτήτως σημείου αγοράς;

Τι κερδίζει το κράτος

Αυτό θα ωθήσει το κράτος να εισπράξει ακόμα περισσότερα χρήματα από ανθρώπους που δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν σε ουρές, για να πάρουν πίσω τα χρήματα των αυξήσεων των συσκευασιών. Επιβάλλοντας πρόστιμο «μη ανακύκλωσης στην πηγή» με λίγα λόγια. Αδιαφορώντας αν ο πολίτης ανακυκλώνει στους μπλε κάδους ή σε δημοτικά μηχανήματα.

Αντί λοιπόν το κράτος να ωθήσει τις εταιρείες ποτών, να βρουν εναλλακτικούς τρόπους συσκευασιών και πώλησης, μετακυλίει για ακόμα μια φορά το κόστος στον καταναλωτή. Οι στόχοι της χώρας είναι η ανακύκλωση κατά 77% του πλαστικού, κατά 50% του αλουμινίου και κατά 70% του γυαλιού.

Ταυτόχρονα μεταφέρει την μπίζνα της ανακύκλωσης στα σούπερ μάρκετ, τα οποία μένει να δούμε πως θα χειριστούν το εργατικό τους δυναμικό και αν θα επιλέξουν μέσω της εξαήμερης και υπερωριακής εργασίας να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Σημαντικό είναι να υπολογιστεί και το ενεργειακό κόστος αυτού του τρόπου ανακύκλωσης, αλλά και το πόσες από τις πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται.

Να υπενθυμίσουμε χαρακτηριστικά πως πριν 15 μήνες ένα μπουκάλι αναψυκτικού 1,5 λίτρων κόστιζε από 0,95 λεπτά έως 1€ και τώρα κοστίζει από 1,85 έως 2€. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου