09 Ιουνίου 2024

Τέσσερα σύντομα δημοσιεύματα για τον πάτο στην Ε.Ε. σε μισθούς και αγοραστική δύναμη, την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ενέργεια & ηλεκτρικό ρεύμα και το κόψιμο συντάξεων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στον πάτο της ΕΕ σε μισθούς και αγοραστική δύναμη – Γιατί το 2024 θα καταλήξουμε να είμαστε η φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα

Στον πάτο της ΕΕ σε μισθούς και αγοραστική δύναμη – Γιατί το 2024 θα καταλήξουμε να είμαστε η φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα

 

Εάν κάτι θεωρείται βέβαιο στους κύκλους όσων ασχολούνται με τη Eurostat, είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2024 η Ελλάδα θα είναι η φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βουλγαρία που το 2023 κατατάχθηκε τελευταία.

Σύμφωνα με τη στατιστική απεικόνιση της Eurostat, η Ελλάδα την περασμένη χρονιά κατατάχθηκε δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία, που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, καθώς ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.

Τα αίτια

Πώς είναι δυνατόν να δίδεται αύξηση στον κατώτατο μισθό, κάτι που συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό, και από την άλλη η Ελλάδα, αντί να ανεβαίνει στη σχετική κατάταξη της αγοραστικής δύναμης της Eurostat, να κατέρχεται με ορμή; Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο Απρίλιο να βρίσκεται στην 11η θέση στο σύνολο των 26 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό; Η απάντηση είναι απλή. Ονομάζεται φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσα από την άμεση και έμμεση φορολόγηση (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Οσον αφορά την έμμεση φορολογία, είναι προφανές. Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ (κυρίαρχος έμμεσος φόρος) προκύπτει ως ποσοστό επί της τιμής ενός προϊόντος, όσο δεν κατευνάζεται ο πληθωρισμός της απληστίας ενώ σε όλα τα επίπεδα της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή κυριαρχεί η αισχροκέρδεια τόσο το κράτος θα κερδίζει εις βάρος της κοινωνίας που φτωχοποιείται. Το ίδιο συμβαίνει και με το εισόδημα. Από τη στιγμή που δεν υφίσταται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ανάλογη με τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, το κράτος θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους, οι οποίοι καθίστανται έρμαια των πολιτικών Μητσοτάκη που έχει βαλθεί να φτωχοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα (σε ποσοστό άνω του 80%) των ελληνικών νοικοκυριών.

Για να καταλάβουμε τι προσπαθεί να πετύχει ας δούμε τον διακηρυγμένο από τον ίδιο στόχο, στο τέλος του 2027 ο μέσος μεικτός μισθός να είναι 1.500 ευρώ. Αν συμβεί, τότε ο μισθωτός των 1.500 ευρώ θα πληρώνει ετησίως στην εφορία 2.022 ευρώ και στον ΕΦΚΑ 2.912. Με τον μέσο μεικτό μισθό των 1.251 ευρώ του 2023 ο μισθωτός θα πληρώσει στην εφορία 1.302 ευρώ και στον ΕΦΚΑ 2.429. Συνεπώς προκύπτει ότι η φορολόγησή του θα αυξηθεί κατά 55,29% και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ κατά 19,88%.

Ο κατώτατος μισθός ανά χώρα στην Ευρώπη

Εθνικό κατώτατο μισθό έχουν 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν. Αναφορικά με τις δέκα υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι οκτώ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν.

Τι έκρυψε

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, στις 24 Μαΐου, ανέφερε ότι η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Αυτό που έκρυψε ήταν η αύξηση της φορολόγησης. Αλλωστε αυτό συμπέρανε και στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, που κατέληξε σε μείωση του πραγματικού μισθού για το 2023 στην Ελλάδα κατά 0,7% σε σχέση με το 2022, αφού ναι μεν αυξήθηκε ο μέσος μεικτός μισθός κατά 6,2%, αλλά με την αφαίρεση του πληθωρισμού 4,3% η αύξηση μειώνεται στο 1,8% και με την επιβάρυνση της φορολογίας κατά 2,5% προκύπτει η μείωση της τάξης του 0,7%. Σε αυτήν όμως τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να προστεθεί η μείωση του πραγματικού μισθού του 2022 σε σχέση με το 2021, που κατά τον ΟΟΣΑ μετρήθηκε στο 7,4%.

Κάπως έτσι μαζί με το κόστος ζωής που έχει φέρει την κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά προκύπτει ότι η Ελλάδα θα φτωχοποιείται διαρκώς και την επόμενη χρονιά θα έχουμε επισήμως τη στάμπα της φτωχότερης ευρωπαϊκής χώρας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πανηγυρίζει για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Πώς γίνεται η σύγκριση

Η μονάδα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) είναι μια κατασκευή της Eurostat που βασίζεται στις διαφορές του επιπέδου τιμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και λαμβάνει υπόψη τόσο τους μισθούς όσο και το κόστος ζωής. Σύμφωνα με τον ορισμό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, μία ΜΑΔ μπορεί θεωρητικά να αγοράσει την ίδια ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ετσι κρίνεται η σύγκριση των οικονομικών δεικτών ανάμεσα στις χώρες. Υπό αυτά τα στατιστικά δεδομένα η ΜΑΔ εξαλείφει τις διαφορές στα επίπεδα των τιμών μεταξύ των χωρών, αφού εκφράζει τον ίδιο όγκο αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Συνεπώς είναι ο ασφαλέστερος στατιστικός δείκτης για να συγκρίνει το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στις αμοιβές και τις διαφορές στο κόστος ζωής των νοικοκυριών.

***

Φωτιά και λεπίδι στις συντάξεις χηρείας
Φωτιά και λεπίδι στις συντάξεις χηρείας

Τα χειρότερα πρέπει να περιμένουν περίπου 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά που για πολλούς από αυτούς μπορεί και να ξεπερνούν τις 30.000-40.000 ευρώ. Ο λόγος βρίσκεται σε διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (2016) τον οποίο αντέγραψε επακριβώς ο νόμος Βρούτση (2020). Αυτές οι διατάξεις προβλέπουν περικοπή 50% μετά την παρέλευση τριετίας αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Ομως οι περικοπές δεν θα μείνουν μόνο εκεί… Στο όνομα της ισότητας που εξισώνει τις παροχές μόνο προς τα κάτω θα μειωθούν τα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και τα έξοδα κηδείας με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ. Για να ξέρουμε τι συμβαίνει, αυτά θα γίνουν μετά τις εκλογές, αφού τώρα προέχει η υφαρπαγή της ψήφου των συνταξιούχων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Τζώρτζης Ρούσσος

***

Πύραυλος οι τιμές στην ενέργεια – Μεθοδική επιχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να πάρουν φωτιά» καύσιμα και ρεύμα

Μεθοδική η επιχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να πάρουν φωτιά» τα υγρά καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα

Αν κάτι χαρακτηρίζει την αγορά υγρών καυσίμων, είναι η διακύμανση σε σχέση με τη χονδρική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να συγκρίνει τις τιμές ανά έτος. Εμείς πήραμε τη 15η Μαΐου ως ημερομηνία αναφοράς και, όπως προκύπτει, το 2024 υφίσταται αύξηση της τιμής της βενζίνης 95 οκτανίων σε σχέση με το 2017 κατά 22,56% και του πετρελαίου κίνησης κατά 23,92%! Αυτό που μένει ως σταθερή συνιστώσα στην Ελλάδα είναι οι φόροι που τίθενται πάνω στη λιανική τιμή. Πρόκειται για τη μεγάλη αφαίμαξη, αφού χωρίς υγρά καύσιμα δεν υφίσταται μετακίνηση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αν συγκεντρώσεις τους άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και Ειδικός φόρος Κατανάλωσης – ΕΦΚ), προκύπτει ότι ο καταναλωτής πληρώνει 65% επί της εκάστοτε πωλούμενης τιμής. Αν λοιπόν ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 2 ευρώ, τότε το 1,3 ευρώ είναι ο φόρος που εισπράττει το κράτος! Συγκεκριμένα ο ΕΦΚ επί των υγρών καυσίμων, που υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα: βενζίνη 700 ευρώ ή 0,7 ευρώ/λίτρο, πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ ή 0,41 ευρώ/λίτρο. Επιπρόσθετα έρχονται ο ΦΠΑ, το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, η εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών και το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών. Αυτό το πακέτο ακριβαίνει το λίτρο κατά 53%. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν οι φόροι από το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, τότε προκύπτει το 65% επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης!

Οταν έχεις πληθωριστική έκρηξη και θες να στηρίξεις την κοινωνία και την πραγματική οικονομία τι κάνεις; Πολύ απλά μειώνεις έστω προσωρινά τη φορολογική επιβάρυνση. Ακριβώς επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είμαστε η χώρα με την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα

Πληρώσαμε ρεύμα μέχρι και 400% πάνω

Τι συνέβη και διαμορφώθηκε αυτή η αισχρή κατάσταση με τη χονδρική αγορά ρεύματος; Γιατί καταγράφεται τέτοια δυσθεώρητη αύξηση της τάξης του 52,11% στην τιμή της μεγαβατώρας από το 2017 (57,003 ευρώ) σε σχέση με το 2023 (119,009 ευρώ); Τι προκάλεσε αυτή την κατάσταση; Η απάντηση βρίσκεται σ’ αυτά που έπραξε το δίδυμο Κυρ. Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη που ανέλαβε την εργολαβία καταστροφής της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας ήδη από το 2019!

Το πρώτο είναι η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το 2019, την ίδια χρονιά που η Γερμανία κατασκεύαζε μια υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα, η Ελλάδα αποφάσιζε με το πρόσχημα της πράσινης ενέργειας να κλείσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Νοέμβριο του 2021 το ίδιο δίδυμο έθεσε σε εφαρμογή το περιβόητο target model, τον αλγόριθμο δηλαδή από τον οποίο εξάγεται η λιανική τιμή πώλησης της κιλοβατώρας σε σχέση με τη χονδρική τιμή της μεγαβατώρας.

Ο κύριος πολλαπλασιαστής που πυροδότησε την αισχροκέρδεια ήταν το γεγονός ότι το ρεύμα, απ’ όποια πηγή κι αν παραγόταν, κόστιζε όσο το καύσιμο που αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα. Αφού λοιπόν ο λιγνίτης, που πριν από το 2019 αποτελούσε σε ποσόστωση περίπου το 50% του μείγματος (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, φυσικό αέριο κ.λπ.), είχε μειωθεί σε ποσοστά μικρότερα του 10%, κυριάρχησε το φυσικό αέριο (πάνω από 40%/ημέρα). Ετσι, για παράδειγμα η παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που είχε μηδενικό κόστος –οι επενδύσεις της ΔΕΗ είχαν αποπληρωθεί–, κόστιζε όσο το φυσικό αέριο που είχε πάρει την ανιούσα στο Χρηματιστήρια Ενέργειας. Ηταν το δώρο των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη σε βάρος της κοινωνίας!

*** 

Η ακρίβεια επελαύνει με σφραγίδα Μαξίμου – Φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

Η ακρίβεια επελαύνει με σφραγίδα Μαξίμου – Φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

Οι πολιτικές Μητσοτάκη που φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

«Ελέφαντα στο δωμάτιο» αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πληθωρισμό της απληστίας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και συνθλίβει τα εισοδήματα φτωχοποιώντας τα ελληνικά νοικοκυριά! Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι ο ίδιος και οι πολιτικές που εφάρμοσε από το 2019 έχουν προκαλέσει αυτό τον όλεθρο.

Από τη μια η καρτελοποίηση της ενέργειας που έφερε αισχρά κέρδη το 2022 άνω του 350% στα διυλιστήρια της χώρας και αύξηση άνω του 150% στα κέρδη 150 εισηγμένων, από την άλλη η άρνησή του να παρέμβει στην ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να παρεμποδίσει την αισχροκέρδεια επέφεραν αυτό τον καταιγισμό αύξησης τιμών στα τρόφιμα. Ολα αυτά μαζί με την τεράστια φορολόγηση των εισοδημάτων (μέρος των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις) γυρίζουν πίσω στο κράτος διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τιμαριθμοποιήσει με βάση τις αυξήσεις και τις φορολογικές κλίμακες. Κάπως έτσι, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, είναι η δεύτερη φτωχότερη κοινωνία σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Πυροδότης η ενέργεια

Τα ενεργειακά προϊόντα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες που είναι το κόστος ρεύματος και τα υγρά καύσιμα. Και στις δύο αυτές κατηγόριες στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη υφίσταται μια σταθερότητα. Αυτή δεν είναι άλλη από την εκθετική αύξηση των τιμών μετά το 2021 που δεν οφείλεται μόνο στην αναταραχή που έφεραν η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως θέλει να πιστέψουμε ο πολλαπλώς καταληφθείς να ψεύδεται Κυρ. Μητσοτάκης.

Ομως δεν είναι μόνο η ενέργεια που ευθύνεται για την κρίση κόστους ζωής που ταλανίζει τα χειμαζόμενα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν να καταποντίζονται οι επιχειρήσεις τους εξαιτίας της μεγέθυνσης του κόστους και της μείωσης τα κατανάλωσης.

Το ακριβές είναι ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι εξωγενείς παράγοντες αλλά για την αισχροκέρδεια ευθύνονται οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι η αισχροκέρδεια που αφήνεται ανεξέλεγκτη να σκοτώνει το εισόδημα συμμετέχει σε αυτό το πάρτι του πληθωρισμού της απληστίας σε ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 70% και οι αυξήσεις λόγω των εξωγενών παραγόντων δεν συγκεντρώνουν ποσόστωση άνω του 30%! Αυτή η σταθερότητα που παρουσιάζεται ως κανονικότητα καταστρέφει την κοινωνία με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά που επιπρόσθετα έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος μετακίνησης. Από την άλλη και πέρα από την αισχροκέρδεια στην ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή αυξάνεται δραματικά και το μεταφορικό κόστος των παραγόμενων προϊόντων καθώς ό,τι παράγεται, μεταφέρεται.

Σε όλο αυτό προστίθεται και το κόστος ρεύματος για την παραγωγή προϊόντων από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Είναι τέτοια η επιβάρυνση κόστους που υφίστανται αυτές οι βιομηχανίες μόνο από την αύξηση ρεύματος που έχει οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση της χώρας. Ηδη δώδεκα μεγάλες βιομηχανίες έχουν παγώσει την τσιμινιέρα, αφού αδυνατούν να παραγάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα λόγω τιμής!

Τρόφιμα και ενοίκια

Οσο για τα τρόφιμα; Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει δεικνύουν τον όλεθρο. Σε 40 προϊόντα που έγινε επισκόπηση τιμών προκύπτει αύξηση που φτάνει μέχρι και το 300% σε σχέση με το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου 2019! Εάν σε όλα αυτά προσθέσεις την τερατώδη αύξηση στα ενοίκια (άνω του 50%), εύκολα καταλήγεις στο γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια κοινωνία σε άνοδο μετά τα μνημόνια και έχει καταφέρει να την καταρρακώσει για να εξυπηρετήσει τα καρτέλ που ο ίδιος δημιουργεί σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου