10 Ιουνίου 2024

Χαμάς: Οι Ισραηλινοί σκότωσαν και τρεις αιχμαλώτους κατά τη σφαγή στην Νουσεϊράτ

Γάζα
AP Photo/Saher Alghorra

Μεταμφιεσμένοι σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μπήκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα οι Ισραηλινοί στρατιώτες με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό να καταγράφει 274, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 64 παιδιά, και 700 τραυματίες.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «σύνθετο έγκλημα πολέμου» στην Νουσεϊράτ, κατά την επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων αιχμαλώτων, και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν άλλοι τρεις αιχμάλωτοι, ένας εκ των οποίων Αμερικανός πολίτης. Το Ισραήλ αρνήθηκε την κατηγορία.

Παλαιστίνιοι περιέγραψαν το χάος και το μακελειό στη διάρκεια της επιδρομής σε δραματικές μαρτυρίες για τα χτυπήματα, ενώ σοκαριστικές ήταν εικόνες από τα βίντεο, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και δείχνουν την φρίκη και από τα νοσοκομεία τα οποία κατακλύστηκαν με τα θύματα.

Στο στρατόπεδο των Ισραηλινών ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για αποτυχία στον πόλεμο κατά της Γάζας και ζητώντας πρόωρες εκλογές.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μια πραγματική νίκη», δήλωσε ο Γκαντζ σε τηλεοπτικό μήνυμα. Η κίνηση δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά ο πρωθυπουργός θα εξαρτάται πλέον περισσότερο από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική και τον καλύτερο τρόπο για την επιστροφή των ομήρων.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες πως ζήτησαν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει σήμερα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παρουσιάσει την «ισραηλινή», κατ’ αυτόν, πρόταση τριών φάσεων (με διάρκεια σαράντα ημερών η καθεμία), τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν «όλοι» οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί ο ερειπωμένος παλαιστινιακός θύλακος και να υπάρξει διαρκής ειρήνη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, διάφορες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος στον ΟΗΕ κυκλοφορούν εδώ και ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο αφαιρεί κάθε αναφορά για την παράδεκτη δημιουργία νεκρών ζωνών, ενώ αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μετά από έξι εβδομάδες και θα ανανεώνεται όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, όπως θέλουν ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν ζητήσει άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και δεν φαίνονται θετικοί στο να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον πλήρη έλεγχο κάθε είδους διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης για αυτό το ψήφισμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου