12 Απριλίου 2024

Aπέναντι στη βαρβαρότητα της πολιτικής τους για την Υγεία

 

Αντί να υπηρετούν την υγεία του κόσμου, αντί να χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, παροχή θεραπειών, ακόμα και στήριξη στην αρρώστια και στον πόνο, τα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης... ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με τους ανθρώπους πριμοδοτώντας μέχρι και το «δικαίωμα» στην αυτοκτονία. Είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την Υγεία που κατασπαράζει τους ανθρώπους.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα από τη μία της Βρετανίας όπου το πολυδιαφημισμένο -αγαπημένο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη- NHS (Eθνικό Σύστημα Υγείας) μετράει χιλιάδες θανάτους λόγω των αναμονών και της μη προσβασιμότητας στη δημόσια υγεία και από την άλλη της Ολλανδίας, όπου έχει θεσμοθετηθεί η επιλογή στον θάνατο από το 2001, νέοι άνθρωποι να παρακινούνται από το νομοθετικό πλαίσιο στην «υποβοηθούμενη αυτοκτονία».

Δεκατέσσερις χιλιάδες (14.000) άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν -ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί- λόγω υπερβολικού χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών της Αγγλίας το 2023, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Επείγουσας Ιατρικής (RCEM). Διακόσιοι εξήντα οκτώ (268) άνθρωποι πέθαιναν κάθε εβδομάδα, ενώ περίμεναν έως και 12 ώρες για ένα κρεβάτι! Ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν μετά από πέντε ώρες και επιδεινωνόταν με μεγαλύτερους χρόνους αναμονής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην Ολλανδία είναι φανερό ότι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί παροτρυντικά σε ανθρώπους να τελειώνουν με τα προβλήματά τους -τα οποία μπορεί να είναι διαχειρίσιμα ή και θεραπεύσιμα- μια και καλή. Το 2022 καταγράφηκαν 8.720 θάνατοι με «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», το 5% των συνολικών θανάτων στη χώρα.

Με τους υγειονομικούς λοιπόν -τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους λοιπούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία- γιατί αγωνίζονται ενάντια σε αυτό. Γιατί φωνάζουν στις κινητοποιήσεις τους -που τώρα κλιμακώνουν- «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», γιατί αποδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις τους -τις ατελείωτες ώρες που βάζουν στο ΕΣΥ- ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με αυτή τη βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου