19 Δεκεμβρίου 2023

Σοβαρές καταγγελίες από την "Καμπάνια #saveprosfygika", για παράνομες πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. και στοχοποίηση των μελών των Kατειλημμένων Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας


Η κρατική βία και τρομοκρατία δεν μας φοβίζει, αντίθετα αποδεικνύει ότι αυτοί φοβούνται τους αγώνες μας

"Το παράδοξο της κυριαρχίας συνίσταται στο γεγονός ότι ο κυρίαρχος, βρίσκεται την ίδια στιγμή εντός και εκτός της έννομης τάξης. Έχοντας τη νόμιμη εξουσία να αναστέλλει την ισχύ του νόμου, τίθεται νομίμως εκτός του."
Giorgio Agamben

 

Τα τελευταία χρόνια, περιστατικά επιθέσεων εναντίον κέντρων αγώνα αλλά και γενικότερα εναντίον οποιουδήποτε αντιστέκεται στη λεηλασία κάθε ίχνους ζωής και ελευθερίας είναι σχεδόν καθημερινά, ξεπερνώντας ακόμη και τα πιο δυστοπικά σενάρια. Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, σημείο αναφοράς για τον αυτοοργανωμένο και κοινοτικό τρόπο ζωής και σημαντικό κέντρο αντίστασης και αγώνα, δέχεται έναν συστηματικό και συνεχώς κλιμακούμενο πόλεμο από το κράτος.

Είναι απαραίτητο και επιτακτικό να γίνουν γνωστές αυτές οι παράνομες, αντισυνταγματικές, αυταρχικές και βίαιες πρακτικές. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και να κανονικοποιούνται τέτοιες κρατικές πρακτικές, οι οποίες καταστρατηγούν τους ίδιους τους κρατικούς και διακρατικούς θεσμούς, καθώς επίσης και τα δικαιώματα που με θυσίες κατέκτησαν οι λαοί, οι κοινωνίες και τα κινήματα.

Ακολουθούν μερικές από τις παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές που χρησιμοποιεί το καθεστώς εναντίον της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών –και όχι μόνο- την τελευταία περίοδο:

Παράνομες προσαγωγές και συλλήψεις

Οι παράνομες προσαγωγές μελών της Κοινότητας πέριξ της γειτονιάς -και όχι μόνο- για δήθεν εξακρίβωση στοιχείων , χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως από τους προβλεπόμενους από το νόμο λόγους, καθώς γίνεται πάντα επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, είναι συστηματικές και διαρκώς αυξανόμενες.

Παράλληλα, η κράτηση των προσαχθέντων για τη δήθεν εξακρίβωση στοιχείων ξεπερνάει παρασάγγας (7-10 ώρες) το κατά το νόμο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο οφείλει να είναι το απολύτως αναγκαίο για τον σκοπό για τον οποίο έγινε η προσαγωγή.

Αναφέρουμε ενδεικτικά σωρεία άλλων παραβάσεων και παρανομιών κατά τη διαδικασία, όπως η άρνηση άμεσης επικοινωνίας του/της προσαχθέντ@ ή συλληφθέντ@ με δικηγόρο, η διενέργεια προανακριτικών πράξεων σε βαριά τραυματισμέν@ συλληφθέντ@ μέσα στα νοσοκομεία, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση (έως και 10 ώρες) της σύνταξης της έκθεσης σύλληψης σε περίπτωση συλλήψεων κ.λπ.

Μαζικές παράνομες προσαγωγές πριν από εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες

Η αστυνομική πρακτική των προληπτικών προσαγωγών πριν από διαδηλώσεις, εντείνεται το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια άμεσης καταστολής της μαζικοποίησής τους. Δεκάδες άτομα ακινητοποιούνται σε χώρους κοντά στα σημεία συγκέντρωσης παρ’ ότι φέρουν ταυτότητα, οδηγούνται παράνομα στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατούνται παράνομα για τόσο χρόνο ώστε να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στην διαδήλωση, πρακτική ευθείας παραβίασης, μεταξύ άλλων, του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι. 

Συγκεκριμένα, οι επαναλαμβανόμενες παράνομες προληπτικές προσαγωγές μελών τη Κοινότητας των Προσφυγικών σε κομβικές ημερομηνίες, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως διακριτική μεταχείριση και πολιτική στοχοποίηση της κοινότητας και προϊόν αυθαιρεσίας και πρακτική πολιτικής κατασταλτικής επίθεσης.

Παρακολουθήσεις, κάμερες και drones

Το τελευταίο διάστημα οι παρακολουθήσεις της γειτονιάς και των κατοίκων από το κράτος με διάφορα μέσα επιτήρησης αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Drones πετούν πάνω από τον χώρο της γειτονιάς των Προσφυγικών, ενώ πολύ συχνά η κάμερα κυκλοφορίας της Λ. Αλεξάνδρας στρέφεται τόσο στο κοινωνικό κέντρο της κοινότητας όσο και στα σπίτια μελών της.

Στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας, τα συστήματα επιτήρησης, θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το οικείο νομοθετικό πλαίσιο. Το οικείο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης πρέπει να περιορίζεται στον συγκεκριμένο χώρο, για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η επιτήρηση και δεν μπορεί να επεκτείνεται σε ευρύτερη περιοχή. Οι στραμμένες κάμερες στα παράθυρα και τις πόρτες των Προσφυγικών και οι πρακτικές παρακολούθησης του καθεστώτος της δυτικής μετά-δημοκρατίας του δόγματος νόμος κ τάξη, αποτελούν μία ακόμη ξεκάθαρη παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου, κανονικοποιώντας το καθεστώς εξαίρεσής τους από τη νομιμότητα.

Η κατασκευασμένη υπόθεση του Κώστα Δημαλέξη και η ομόφωνη αθώωσή του από τον α’ βαθμό

Τον Νοέμβριο του 2022 ο αναρχικός και μέλος της κοινότητας Κώστας Δημαλέξης απήχθη από την κρατική ασφάλεια μέσα από τη γειτονιά των Προσφυγικών. Το μεγαλύτερο μέρος του στημένου από την ασφάλεια κατηγορητηρίου, που εξέθεσε τον δικαστικό μηχανισμό σε όλα τα στάδια ελέγχου, επιβεβαίωσης και υπαγωγής των στοιχείων που συνιστούσαν τη σαθρή δικογραφία, άρχισε να καταπίπτει πανηγυρικά ήδη από το στάδιο του παραπεμπτικού βουλεύματος. Τελικά, και μετά από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης ενός νέου ανθρώπου που προφυλακίστηκε για τις ιδέες και την πολιτική του δράση, η υπόθεση κατέρρευσε με κρότο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου απαλλάχθηκε ήδη πρωτοδίκως από όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες.

Σημειωτέον ότι τη απαγωγή και σύλληψη του από τη γειτονιά ακολούθησε ένα όργιο καταστολής, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 79 άτομα που υπερασπίστηκαν την κοινότητα. Σύσσωμη η γειτονιά απάντησε οργανωμένα στην επίθεση υπερασπιζόμενη έμπρακτα τον απελευθερωμένο της χώρο.

Η σύλληψη τεσσάρων μελών των Προσφυγικών μετά την πορεία της 1ης Νοέμβρη και η απόπειρα εξίσωσής τους με τους φασίστες

Μετά την ολοκλήρωση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης την 1η Νοεμβρίου, τέσσερα μέλη της Κοινότητας των Προσφυγικών συνελήφθησαν στο Σταθμαρχείο του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, ενώ προσπαθούσαν να συνδράμουν συντρόφισσα που υπέστη σοβαρό τραυματισμό από ομάδα φασιστών. Αρχικά αποδόθηκαν σε όλες ανυπόστατες κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Εν συνεχεία, συνενώθηκαν οι δικογραφίες με τους κατηγορούμενους φασίστες και τους απαγγέλθηκαν κακουργήματα. Ουσιαστικά, αντιφασίστες και άτομα που έσπευσαν να βοηθήσουν τραυματίες, βρέθηκαν αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η μεγιστοποίηση των κατηγοριών και η εξίσωση των επιτιθέμενων με τους αποδέκτες της επίθεσης, η πολιτική στοχοποίηση και απαξίωση των αντιφασιστών/στριών εξισώνοντάς τους με ακροδεξιούς εγκληματίες συνιστούν ακόμη μια άμεση πολιτική επίθεση κατά της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών, συνθήκη που είναι πλέον καθεστώς για όποιον αντιστέκεται. Παράλληλα είναι μία πρακτική του κράτους να εξοντώσει οικονομικά όποι@ αντιστέκεται.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η ακραία και κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά του καθεστώτος Μητσοτάκη κινείται έξω από κάθε πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας και του φιλελεύθερου δικαιικού συστήματος που ευαγγελίζονται. Η αγωνία του καθεστώτος απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις, το αναγκάζει να χρησιμοποιεί μεθόδους δικτατορικών καθεστώτων.

Για όλους λοιπόν τους λόγους αυτούς, όσο γράφεται το κείμενο αυτό ετοιμάζουμε νομικές ενέργειες σε μια κίνηση αντεπίθεσης και νομικής πλαισίωσης της πολιτικής μας δράσης.

Στη θέση μας και ακόμη χειρότερα βρίσκεται όλη η ελλαδική κοινωνία που βιώνει καθεστώς πολιτειακής εκτροπής. Οφείλουμε να σηκώσουμε την ευθύνη και το κόστος της ανατροπής αυτής της σύγχρονης δικτατορίας που μας γύρνα 300 χρόνια πίσω, σε ένα κόσμο νεοφεουδαρχίας και παγκόσμιας δυστοπίας. Για εμάς. Για όσους έχουν θυσιαστεί για εμάς. Για τα παιδιά του τώρα και του μέλλοντος.

Η κρατική βία και τρομοκρατία δεν μας τρομάζει!

Η μόνη ανάπλαση που πετυχαίνουν είναι αυτή των σπλάχνων μας. Τα αρπακτικά της εξουσίας θα μένουν νηστικά όσο η φλόγα είναι αναμμένη!

Επιτροπή για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Προσφυγικών και της συλλογικής της μνήμης

Καμπάνια #saveprosfygika
www.saveprosfygika.gr
email: saveprosfygika@protonmail.com
Fb:Save Prosfygika
Insta:saveprosfygika

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου