20 Δεκεμβρίου 2023

Το Προσφυγικό στο πλαίσιο νέας συμφωνίας στην Ε.Ε.: Νομοθετούν το τέλος της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού


Την ώρα που η Frontex διακόπτει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η νέα προφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ταφόπλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις ιδρυτικές της αρχές.

Το Προσφυγικό θα αλλάξει ανεπιστρεπτί. Είναι μια πρόταση εκατοντάδων σελίδων που αφαιρεί κάθε στοιχείο δικαιωμάτων από τους πρόσφυγες και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει στην ολότητά του από την ΕΕ.

Οι πιο απάνθρωπες διατάξεις του υπογραμμίζονται στο παρόν άρθρο, ενώ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προτού ψηφιστεί από τα κράτη-μέλη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος του ανθρωπιστικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απομακρύνεται ακόμα πιο μακριά από τις καταστατικές αρχές της.

Εν αρχή ην η γραφειοκρατία και η φυλάκιση χωρίς κατηγορία

Εφόσον ένας πρόσφυγας μπει στην χώρα εισόδου θα περνάει έναν έλεγχο 5 με 10 ημερών εκτός αν η χώρα έχει κηρύξει κατάσταση κρίσης όπου μπορεί να φτάσει έως και τις 4 εβδομάδες.

Μετά θα ακολουθεί μια διαδικασία ενώπιον της επιτροπής ασύλου που θα διαρκεί 12-16 εβδομάδες. Τρεις με τέσσερις μήνες φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νομικά οι άνθρωποι αυτοί θα δηλώνονται ως Not Entered δηλαδή πως δεν βρίσκονται στην Ευρώπη. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος λοιπόν δεν είναι Ευρώπη. Γύρω γύρω Ευρώπη και το στρατόπεδο είναι no man's land.

Κατάργηση στην πράξη θεμελιωδών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με αυτό τον τρόπο για τους πρόσφυγες δεν ισχύουν η Διεθνής Προστασία, η Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Συνθήκη της Γενεύης. Βρίσκονται σε μια limbo situation, δηλαδή δεν έχεις δικαίωμα σε χαρτιά, δουλειά ή να πας σε σχολείο. Την ώρα που κάποιος βγάζει φωτογραφίες στον φράχτη της πατρίδας σου, εσύ δεν έχεις υπόσταση, είσαι ανύπαρκτος.

Στην δεύτερη φάση της διαδικασίας της Επιτροπής Ασύλου βρίσκονται όσων η αίτηση έχει «λάθη», δεν έχουν χαρτιά ή είναι «επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια».

Αν η χώρα εισόδου δηλώσει πως προέρχεσαι από ασφαλή Τρίτη χώρα, επιστρέφεις πάλι σε αυτή την δεύτερη φάση. Πλην από όσους έχουν κάποια αποδεδειγμένη ευαλωτότητα, ζητήματα ψυχικής υγείας ή τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Η διαδικασία απέλασης στην Ελλάδα ή σε Ασφαλείς Τρίτες Χώρες

Η Χώρα εισόδου λοιπόν αρνείται στην είσοδο και ξεκινά διαδικασία απέλασης, όπου μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Σε εκείνη την περίοδο ο κρατούμενος πρόσφυγας παραμένει χωρίς δικαιώματα.

Οι απελάσεις επειδή είναι ζήτημα διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών θα είναι και αυτές ένα μεγάλο αγκάθι. Που θα οδηγήσει σε πολύχρονες φυλακίσεις, αυτοκτονίες και εξεγέρσεις των κρατουμένων.

Αν περάσεις τα δύο στάδια νομιμοποιείσαι να ζητήσεις Άσυλο! Οι προηγούμενες διαδικασίες στις οποίες μπορεί να ληφθεί απόφαση δεν περιλαμβάνουν την ευκαιρία να ζητήσεις άσυλο! Δηλαδή το limbo stage με τα δικαιώματα μετέωρα θα αποτελεί νομικό καθεστώς.

Μιλάμε για πολύμηνη φυλάκιση χωρίς κατηγορία ή προσωποποιημένη κατηγορία, χωρίς δικαιώματα. Σε ένα καμπ χωρίς να έχεις καν καταγραφεί.

Αν η χώρα έχει κηρύξει κρίση προσφυγικών ροών όλες οι διαδικασίες επιμηκύνονται με μάξιμουμ τους 10 μήνες.

Ο ρόλος της Frontex για την υπόλοιπη Ευρώπη (εκτός από την Ελλάδα που είναι κάτι-σαν-Ευρώπη)

Η Frontex από παρατηρητής ή οργάνωση που δίνει συνδρομή, αποκτά ενεργό ρόλο ενώ αναδιατυπώνονται οι κανόνες φύλαξης των συνόρων. Αυτό δηλαδή που οι Κυβερνήσεις ονομάζουν αποτροπή εισόδου, νομιμοποιείται. Οι επαναπροωθήσεις με ξύλο, ληστείες και βασανιστήρια νομιμοποιούνται. 

Η συνέντευξη-παγίδα

Στο μεταξύ η υπηρεσία κλείνει ένα ραντεβού τηλεφωνικά και μετά κανονίζει συνέντευξη. Εκεί ο πρόσφυγας ακούει μια και μόνο ερώτηση: «Από πού ξεκίνησες για την Ελλάδα/Ιταλία/Γερμανία;».

Αν η απάντηση για παράδειγμα είναι η Τουρκία, τότε η Τουρκία που είναι Ασφαλής Τρίτη Χώρα σε παίρνει πίσω. Τελειώνει η διαδικασία ασύλου, τελειώνουν όλα. Δεν θα φτάσει η στιγμή να σε ρωτήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που έφυγες. Αν ξεκίνησες από Ασφαλή Τρίτη Χώρα, έφυγες.

Ταυτόχρονα υπάρχει ρητή πρόβλεψη πως χαμηλώνουν τα κριτήρια της Ασφαλούς Τρίτης Χώρας. Ακόμα και αν μια χώρα έχει καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται απολυταρχική, για τους πρόσφυγες θεωρείται λίκνο της δημοκρατίας.


Η Ευρώπη απεμπολεί κάθε ευθύνη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τελειώνει η αλληλεγγύη.

Αν η χώρα από την οποία προέρχεται ο πρόσφυγας είναι υψηλού προσφυγικού προφίλ, τότε περνάει στο τρίτο στάδιο.

Στο τρίτο στάδιο, της διαδικασίας Ασύλου, εφόσον εγκριθεί μπορεί η χώρα υποδοχής να τους στείλει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όλα θα γίνονται με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης δεν θα μπορεί κάποιος να πάρει άσυλο από δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευρωπαϊκή μας «οικογένεια», θα μπορεί να μην πάρει τους πρόσφυγες που της αναλογούν και να πληρώσει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Μάλτα.

Στις διμερείς συμφωνίες υπάρχει όρος υπαναχώρησης 50+50%. Έστω λοιπόν πως η Γερμανία πρέπει να πάρει 10.000 πρόσφυγες. Δέχεται τους 5.000 και μετά μπορεί να υπαναχωρήσει πληρώνοντας για τους άλλους 5.000 πρόσφυγες. Μα αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται αποθήκη ψυχών που δεν θέλουν να βρίσκονται στην χώρα.

Πόσο ασφαλείς είναι οι «Ασφαλείς Τρίτες Χώρες»;

Στις Ασφαλείς Τρίτες Χώρες δεν υπάρχει σύστημα προστασίας, για παράδειγμα η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη της Γενεύης. Δεν αναγνωρίζει προσφυγικό καθεστώς, θεωρούνται οι πρόσφυγες φιλοξενούμενοι, τα παιδιά δεν πάνε σχολείο και οι ενήλικες εργάζονται μόνο μαύρα σε συνθήκες σκλαβιάς. Χωρίς νομικό καθεστώς.

Να υπογραμμίσουμε πως η Τουρκία, μια χώρα που χρηματοδοτούσε τον ISIS, μια χώρα που φεύγουν οι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί και αγωνιστές και δεν μπαίνει στην ΕΕ λόγω ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι Ασφαλής Τρίτη Χώρα για τους πρόσφυγες.

Το εργοστάσιο πειραμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα πέρα από το Δόγμα «ληστεία, βασανιστήρια, επαναπροώθηση» ή του βούλιαγμα των σκαφών με πρόσδεση ή με κυματισμό, σύμφωνα με κριτική πάνω στα πιο σημαντικά σημεία της νέας συμφωνίας αποτελούσε το εργοστάσιο πειραμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον αυτό το σχέδιο περάσει ως έχει και υπογραφεί από τις χώρες της ΕΕ θα είναι σε ισχύ σύμφωνα με νομικούς από 7-10 χρόνια μέχρι να μπορέσει να εκπέσει νομικά για ευνόητους λόγους. Δηλαδή θα απαιτηθούν πρωτόδικα δικαστήρια, Εφετεία και εν τέλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ανατραπεί η συμφωνία ως ενάντια στο Ευρωσύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισήμως αφερέγγυοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τις βαριές και επίμονες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών σε σχέση με επαναπροωθήσεις και βία κατά μεταναστών». Με αποτέλεσμα να αποφασιστεί πως η Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές της σε απλή παρακολούθηση και συνδρομή σε επίπεδο πληροφοριών.

Το ψήφισμα «πέρασε» με 366 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 15 αποχές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου