EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Εδώ τα καλά πτυχία
Πτυχία με το κιλό. Πτυχία με τη σέσουλα. Πτυχία με το καντάρι. Πτυχία Ιατρικής, Νομικής τε και Αρχαιολογίας. Βρέχει πτυχία στην Ελλάδα, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «απελευθερώσει» την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης. Χρειάζεται βέβαια να παραβιάσει το Σύνταγμα, να επιστρατεύσει νομικίστικες αλχημείες, να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, να βιάσει τη συλλογική μνήμη, να διαρρήξει ιστορικά κεκτημένα ενός λαού που έδωσε αίμα, να παρακάμψει την οργή των φοιτητών - αλλά πόσα έχει να κερδίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αν πετύχει στο ρεσάλτο που επιχειρεί στην Παιδεία...
Το 2018 ο ΣΕΒ ζητούσε «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Το αίτημα των ταξικών συμμάχων της δεν αγνοήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ήξερε πως πρέπει να ζυγιάσει καλά τη στιγμή που θα το ικανοποιούσε. Αλλωστε οι μνήμες από την προηγούμενη επιχείρηση κατάργησης του άρθρου 16, το 2007, ήταν οδυνηρές.
Τότε ένα ρωμαλέο, πολύμορφο κι εμπνευσμένο φοιτητικό κίνημα βρέθηκε απέναντί της, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους κι εκατοντάδες κατειλημμένες σχολές πανελλαδικά και τη στήριξη του εργατικού κινήματος. Εντέλει η υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε κι η γνώση του συλλογικού αγώνα που κατακτήθηκε από τους νέους ανθρώπους συνέβαλε στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πια πως οι τεχνικές χειραγώγησης και η προπαγάνδα της οφείλουν να είναι πιο λεπτοφυείς, κομψές και σωστά πλασαρισμένες ώστε να αποφύγει ένα νέο Βατερλό. Ετσι τώρα ετοιμάζει την παρανομία επικαλούμενη... τη νομιμότητα. Ενώ ξεκάθαρα το νομοσχέδιο που φέρνει παραβιάζει και καταστρατηγεί το Σύνταγμα, επιστρατεύει μια νομικίστικη επιχειρηματολογία, η οποία δεν στέκει σε κανένα της σημείο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από το να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ταξικών συμμάχων της. Πέρα από τα μεγάλα ντιλ που θα γίνουν, πέρα από τον πακτωλό χρημάτων που θα διακινηθεί, αν το δημόσιο αγαθό που το Σύνταγμα διασφαλίζει όσο κανένα άλλο μετατραπεί σε εμπόρευμα, τότε δεν θα υπάρχει πια κανένας φραγμός για καμία άλλη κοινωνική κατάκτηση και κανένα άλλο δημόσιο αγαθό. Και, ίσως κυριότατα για τη Δεξιά, θα έχει χτυπηθεί κατάστηθα η παράδοση της Μεταπολίτευσης, καταργώντας την πιο εμβληματική κατάκτησή της, τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι καλούν τα παιδιά μας σε γενικό ξεσηκωμό. Πρόκειται για μια ιστορική μάχη κι εμείς οφείλουμε να τη δώσουμε μαζί τους.
***
Μητσοτάκης: «Άριστος» πλασιέ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ενίσχυσης της «αγοράς» στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε, χαρούμενος, στο υπουργικό συμβούλιο πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση του στην παραπέρα προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για έναν «καημό» της παράταξης του, της κυρίαρχης τάξης της χώρας και προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπάθησε να κάνει το άσπρο – μαύρο και το μαύρο – άσπρο, για να πείσει πόσο καλά είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το – ακόμα μεγαλύτερο – εμπόριο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Χωρίς καμία αίσθηση ντροπής έκανε λόγο για «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία»! Η εκπαιδευτική «ορθογραφία» δηλαδή για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του είναι το εμπόριο στην Παιδεία, που διαμορφώνε ταξικούς φραγμούς! Ιδιαιτέρως λογικό για την κυβέρνηση του. Αυτό ακριβώς υπερασπίζονται, αυτό ακριβώς θέλουν να νομιμοποιήσουν απόλυτα χρόνια τώρα.
Φυσικά, ο Μητσοτάκης βλέπει άλλους φραγμούς. Όπως είπε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τον «φραγμό» να μην έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βέβαια, δεν τα είπε ιδιωτικά τα πανεπιστήμια που θέλει να υπάρχουν στη χώρα, αλλά «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ». Γνωστό και παλιό το παραμύθι, από τότε που προηγούμενες κυβερνήσεις επιδίωκαν να περάσουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λειτουργούν «παραρτήματα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Αυτό ήδη, επί της ουσίας συμβαίνει, και η κυβέρνηση «απλά» θέλει να του δώσει ώθηση και παραπέρα νομιμοποίηση. Το είπε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Τα περί «αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων» δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια, αφού σε κάθε εμπόριο (έτσι και σε αυτό της Παιδείας) τα κριτήρια τα διαμορφώνει η «αγορά».
Με την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιούν χρόνια οι υπερασπιστές των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είπε ότι «θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει, να φανεί ποιος στην πράξη είναι προοδευτικός και εκσυγχρονιστής».
Ο «προοδευτικός» και «εκσυγχρονιστής» είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή γρήγορα – γρήγορα, δηλαδή τον Ιανουάριο και θα είναι «ένα πρώτο, αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16». Ναι, το άρθρο 16, το τελευταίο συνταγματικό εμπόδιο που υπάρχει και δεν κατάφεραν να το αλλάξουν και τώρα θέλουν να το προσπεράσουν, από το παράθυρο, για να το καταργήσουν μετά και από την πόρτα.
Ο πλασιέ των ιδιωτικών πανεπιστημίων Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στους ύμνους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έπρεπε – και το έκανε – να περιγράψει και τη γιγάντωση του εμπορίου κι εντός των δημοσίων πανεπιστημίων. Όπως γίνεται και σήμερα, θα χρησιμοιούν διάφορα «εργαλεία» (όπως το ιδιωτικό χρήμα μέσω της έρευνας, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κ.α) για να ολοκληρώσουν το «έργο» των Πανεπιστημίων Α.Ε με φοιτητές πελάτες. Και για «εργαλεία» μίλησε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι μέσω «πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων» το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορεί να διευρύνει τη συνεργασία του με διεθνή (ιδιωτικά και μη) εκπαιδευτικά ιδρύματα και φυσικά με την «αγορά».
Αυτή η μεγαλύτερη διείσδυση της «αγοράς» εντός του δημοσίου πανεπιστημίου θα φέρει και περισσότερα – και με μεγαλύτερη ένταση – πτυχία πολλών ταχυτήτων. Οι διάφορες πηγές χρηματοδότησης θα έχουν λόγο και θα διαμορφώνουν περισσότερο τα προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα την επιστημονική απαξίωση τους και την προσαρμογή τους σε ό,τι θέλουν οι επιχειρήσεις, κάθε φορά. Αυτό εννοεί ο Μητσοτάκης όταν λέει ως «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου» με «ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου