Ο Κ.Μητσοτάκης ανταμείβει τα στελέχη όπως ο Α.Σκέρτσος, ο Π.Τσακλόγλου και η Λ.Μενδώνη που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Με αυξήσεις που θα φτάσουν το 46% θα βρεθούν την νέα χρονιά ο υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης που δεν είναι βουλευτές. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και συσχετίζει τις αποδοχές τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα οι ακαθάριστες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι 8.314,56 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, οι αντίστοιχες αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών θα φτάσουν περίπου στα 7.500 ευρώ μηνιαίως. Έτσι θα αυξηθούν σχεδόν κατά 46% σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα, όπου η υπουργική αποζημίωση διαμορφώνονταν με βάση την βουλευτική.
Το σκεπτικό
Το σκεπτικό της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας είναι πως «η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα να βρίσκεται σε αναλογία με τις από 1ης.1.2024 αυξημένες αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης».
Μάλιστα, σε αυτό το στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου είχε αναφερθεί στην συζήτηση του προϋπολογσιμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας: «Κάνουμε και στοχευμένες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν διευθυντικές θέσεις. Όπως έχω πει πολλές φορές, είναι σημαντικό δημόσιοι υπάλληλοι άξιοι, επιλεγμένοι αξιοκρατικά, να μπορούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πρόσθετη οικονομική στήριξη όταν αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις».
Αυτά, φυσικά, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε πενιχρές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και μόλις 3% σε περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων.
Οι διατάξεις
Πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις της τροπολογίας (που κατατέθηκε σε …ειδικό νομοσχέδιο, «ερανιστικού» χαρακτήρα όπως αποκλήθηκε, προκειμένου να ενταχθούν ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής) προβλέπουν τα εξής: «Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών».
Επίσης ότι «οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών».
Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί πρόκληση, σε μία περίοδο συνεχούς καθήλωσης των μισθών των εργαζομένων, που πλήττονται από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών αλλά και την αυξημένη φορολογία κατά 6,2 δις που προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι υπουργοί που επωφελούνται
Εξίσου προκλητικό είναι πως από την ρύθμιση αυτή ευνοούνται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά σε αντιλαϊκές πολιτικές: Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, που έχει θεσμοθετήσει την μεταφορά των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων στην «αγορά» και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος.
Επίσης, η Λίνα Μενδώνη που με συνέπεια προωθεί διατάξεις που ενισχύουν το καθεστώς ανασφάλειας και μισθολογικής ένδειας των καλλιτεχνών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δομών εκμετάλλευσης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Στην ίδια κατηγορία και ο Άκης Σκέρτσος, πρώην διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που κατά καιρούς δημοσιοποιεί «εκθέσεις», προκειμένου να αποδείξει ότι ο πληθωρισμός στην χώρα είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξητική τάση.
Συνολικά να σημειωθεί ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης είναι 18:
Υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς , Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης , Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη, Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου. Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς, Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Επκρατείας: Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου