29 Δεκεμβρίου 2023

Παζάρια και ανταλλάγματα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επιβεβαιώνει η Λ. Μενδώνη


Απαράδεκτες διαπραγματεύσεις συναλλαγής και συμφωνίας win – win που ευτελίζουν την διεκδίκηση των κλεμμένων βίαια Γλυπτών του Παρθενώνα επιβεβαιώνει με συνέντευξή  στον Guardian η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Χωρίς τον ελάχιστο ενδοιασμό παραδέχεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αδειάσει ελληνικά μουσεία από σημαντικές αρχαιότητες με τη μορφή περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ανερυθρίαστα να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς ότι η Ελλάδα “θα γεμίσει το κενό” που θα αφήσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα! 

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη”, είπε συγκεκριμένα. “Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό. Θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου”. 

Εν ολίγοις, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει την υποχρέωση αποκατάστασης (!) του βρετανικού μουσείου για τα κλοπιμαία και βίαια αποσπασμένα τμήματα του Παρθενώνα που επί δύο αιώνες εκθέτει στις αίθουσές του. Και θα το κάνει μετακινώντας σημαντικές αρχαιότητες από τα ελληνικά μουσεία, εκθέτοντας αυτές σε πολύ σοβαρούς κινδύνους και ενώ δεν έχει ποτέ συνταχθεί και γίνει νόμος του κράτους μία λίστα με αμετακίνητες ελληνικές αρχαιότητες. Ετοιμάζεται να διακινδυνεύει την ενότητα και την ακεραιότητά των συλλογών των μουσείων της χώρας και να  αποστερήσει από τους πολίτες και τους επισκέπτες των μουσείων μας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικούς θησαυρούς.

Να θυμίσουμε ότι πλέον είναι νόμος του κράτους (ν.4761/ 2020)η δυνατότητα δανεισμού ελληνικών αρχαιοτήτων για 50 χρόνια!

Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».

Οπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας πως οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού,  προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Οι εικασίες είναι έντονες για θησαυρούς, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα, που θα μπορούσαν να σταλούν στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για τα μάρμαρα, αναφέρει ο Guardian, προσθέτοντας ότι σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την οξύτητα που έχει κυριαρχήσει στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης, και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης.

Με άλλα λόγια, η διεκδίκηση της ηθικά δίκαιης, αυτονόητης και ιστορικά επιβεβλημένης επιστροφής των Γλυπτών χωρίς υποσημειώσεις, όρους και συναλλαγές εκφυλίζεται σε “εταιρική σχέση” και δηλαδή εμπορική πράξη. 

Ο διασυρμός μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης (εδώ αναλυτικότερα η εξέλιξη αυτού τους πολιτικού και ηθικού ευτελισμού) που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια συνεχίζεται χωρίς καμία αιδώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου