30 Δεκεμβρίου 2023

Όταν φεύγουν τα τρένα, έρχεται ο «Ντάνιελ» - Του Δημήτρη Τσιώλη*

AP Photo

Στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, μελετώντας τις τοποθετήσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών στο θέμα της καταιγίδας «Ντάνιελ», που μετέτρεψε τη Θεσσαλία σε μια λίμνη, παρατήρησα ότι όλοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την καταστροφή, έδωσαν υπόσχεση να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να κάνουν ΕΡΓΑ: γέφυρες, ασφάλτους, φράγματα κ.λπ.

Οι περισσότεροι απέδιδαν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή. ΚΑΝΕΝΑΣ όμως δεν έκανε το επόμενο βήμα: να μας πει πού οφείλεται η κλιματική αλλαγή και πώς θα τη σταματήσουμε. Θεωρώ απαραίτητο αυτό το βήμα γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα είναι μελλοντικά πιο συχνά και πιο έντονα.

Η κλιματική αλλαγή, όπως γνωρίζουμε από το 1980, οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου κ.λπ.). Συνήθως αναφερόμαστε στο διοξείδιο του άνθρακα γιατί συμμετέχει στο φαινόμενο πάνω από 60%. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο κ.λπ.). Ο μόνος τρόπος για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή είναι να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Το 1992 πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο στο Ρίο για την κλιματική αλλαγή. Ολοι συμφώνησαν στην ΑΝΑΓΚΗ μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στηριζόμενοι στο παραπάνω σκεπτικό, Πορτογάλοι πανεπιστημιακοί και συλλογικότητες πριν από μερικές μέρες έκαναν προσφυγή στον ΟΗΕ κατά των χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά.). Το ερώτημα είναι γιατί οι Τρικαλινοί και γενικά οι Ελληνες υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έκαναν καμία αναφορά στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα; Πιθανόν οι υποψήφιοι να έχουν άγνοια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ή να μη θέλουν να αμφισβητήσουν το καταναλωτικό και παραγωγικό μας μοντέλο. Πιστεύω ότι ισχύει το δεύτερο.

Θα αναφερθώ σε δύο φαινομενικά ασήμαντες περιπτώσεις που μας δίνουν όμως τη μεγάλη εικόνα.

1η Περίπτωση:

Τα τελευταία χρόνια τα δρομολόγια των τρένων Τρίκαλα - Αθήνα μειώνονται συστηματικά. Είναι γνωστό από παλιά (σχετική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Valoren της Γαλλίας στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος) ότι η μετακίνηση ενός ανθρώπου με το τρένο κοστίζει τρεις φορές λιγότερο από το πιο οικονομικό οδικό μέσο μεταφοράς – στην περίπτωσή μας το λεωφορείο. Δηλαδή, αν η μετακίνηση Τρίκαλα - Αθήνα με το λεωφορείο κοστίζει 30 ευρώ, με το τρένο κοστίζει 10 ευρώ. Λόγοι λοιπόν οικονομικοί επιβάλλουν την αύξηση των ημερήσιων δρομολογίων για Αθήνα και όχι τη μείωση των δρομολογίων, όπως γίνεται τώρα. Πίσω όμως από την τιμή των εισιτηρίων 30 ευρώ και 10 ευρώ, κρύβεται και το ενεργειακό κόστος (πετρέλαιο για να κινηθούν τα οχήματα, πετρέλαιο για τις μπουλντόζες και τα φορτηγά που θα κάνουν τους δρόμους ή τις γραμμές κ.λπ.). Δηλαδή, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο γινόμαστε υπεύθυνοι για τριπλάσιες, τουλάχιστον, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές της μετακίνησης με το τρένο. Εν ολίγοις, συνεισφέρουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλάζουμε το κλίμα, προκαλούμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες. Και όλα αυτά γιατί μια δουλειά που θα γινόταν με την εκπομπή 20 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, την κάνουμε με την εκπομπή 60 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

2η Περίπτωση:

Προ καιρού παρατήρησα σε σουπερμάρκετ της πόλης μας να πωλούνται κρεμμύδια από τη Νέα Ζηλανδία. Αν κοιτάξετε στον χάρτη, η Νέα Ζηλανδία είναι κάτω από την Αυστραλία. Δηλαδή, απέχει από τα Τρίκαλα πάνω από 20.000 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι 1 κιλό κρεμμύδια για να έρθει από τη Νέα Ζηλανδία στα Τρίκαλα θέλει 1 κιλό πετρέλαιο, δηλαδή θα εκπέμψει 4 κιλά διοξείδιο του άνθρακα. Αν 1 κιλό κρεμμύδια ερχόταν στα Τρίκαλα από το χωριό Παλαιομονάστηρο θα χρειαζόταν 2 γραμμάρια πετρέλαιο και θα εξέπεμπε 8 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.

Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι αναρίθμητα. Το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι η επιδημία της σιωπής των υποψήφιων δημάρχων, βουλευτών και πρωθυπουργών έχει πάρει πλανητικές διαστάσεις. Φοβάμαι ότι θα δικαιωθεί ένας κακός προφήτης που πριν από χρόνια μάς έλεγε ότι μια συμμορία νάνων έχει καταλάβει το πιλοτήριο του Διαστημόπλοιου της Γης και το οδηγεί με επιστημονική ακρίβεια στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

* Φυσικός

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου