18 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη για λίγους, περισσότερη λιτότητα για τον λαό


Το ψεύτικο αφήγημα για ανάπτυξη, φόρους, μισθούς, ανεργία και κοινωνικές δαπάνες


Γεράσιμος Λιβιτσάνος 


Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή στην Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2024 (σ.σ. πράγματι, με τις 158 ψήφους της Ν.Δ. ψηφίστηκε χθες το βράδυ ο προϋπολογισμός του 2024), προδιαγράφοντας μία ακόμη χρόνια όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λεηλατήσει με φοροεπιδρομή το λαϊκό εισόδημα, προσφέροντας ταυτόχρονα τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάπτυξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η 5η συνεχή χρονιά σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής συνοδεύεται με το απαραίτητο αφήγημα περί ανάπτυξης. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επενδυτική βαθμίδα και για τις «νέες επενδύσεις» που κατά 63% δεν σχετίζονται με μόνιμες ή παραγωγικές υποδομές (αγορές ακινήτων, ΜΜΕ, κατασκευές, διασκέδαση ψυχαγωγία). Προσπερνά παράλληλα την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους. Ενώ «μαγειρεύει» τα οικονομικά δεδομένα προκειμένου να βαφτίσει την οικονομική πολιτική της … «κοινωνική». 

Πιο συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για  πολιτική «μείωσης φόρων». Όμως αυτό αφορά αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Αντιθέτως για μία ακόμη χρονιά οι έμμεσοι φόροι «τραβούν το άρμα» των δημοσίων εσόδων αφού θα είναι αυξημένοι κατά 1,5 δις με το ΥΠΟΙΚ να προϋπολογίζει εισπράξεις ΦΠΑ αυξημένους κατά 41%. Το συνολικό ύψος της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης αναμένεται να φτάσει τα 6,2 δις!

Η κυβέρνηση επαίρεται επίσης ότι μειώνει την ανεργία από 11,2% σε 10,6%. Αυτά ενώ κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης ενώ τα ωράρια έχουν «γίνει λάστιχο» ξεπερνώντας και τις 13 ώρες ημερησίως. Αυτά ενώ καταγράφεται ρεκόρ στον αριθμό των ανέργων μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ.  Με τον ΟΑΕΔ να προσμετρά 1.030.000 ανέργους και την ΕΛΣΤΑΤ 508.000 ανέργους. Αυτά ενώ από το 2009-2010 και μετά έχει υπολογιστεί πώς «χάθηκαν» πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας. 

Η κυβέρνηση δηλώνει πως πέτυχε «αύξηση των μισθών χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα». Παραθέτει μάλιστα το στοιχείο της αύξησης κατά 7,6% του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου το 2022. Στην πραγματικότητα το σύνολο των αυξήσεων που δίνονται το 2023 είναι 4,87% την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν αύξηση τιμών καταναλωτή 4,1% (δείκτης που συνεχώς διαψεύδεται προς το χειρότερο). Πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι. Δίχως να συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες των μνημονιακών χρόνων. Αυτά ενώ το 2022 η πραγματική μείωση των αμοιβών υπολογίστηκε στο 7,4%. Όσον αφορά τις συντάξεις η αύξηση που υπάρχει υπολείπεται του πληθωρισμού αφού είναι μόλις 3% ενώ αυτή αφορά μόνον το 30% των συνταξιούχων περίπου 750.000. Επίσης συνεχίζεται το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης που θα ανέλθει το 2024 στα 555.000.000.

H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει ρυθμός ανάπτυξης 2,9% το 2024: Το νούμερο αυτό διατηρεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρωζώνης, όμως το κυριότερο είναι πως δεν σημαίνει τίποτε για τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας. Αφού πρακτικά στον προϋπολογισμό παραμένουν «παγωμένα» τα κονδύλια για κομβικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Σε αμφότερους τους δύο χώρους μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει ένα σκληρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία καταγράφεται αύξηση κονδυλίου της τάξης των 250.000.000 ευρώ, όμως αυτό αφορά αποκλειστικά πληρωμές προμηθειών και δεν σχετίζεται καθόλου με τις βασικές υποδομές και την μόνιμη στελέχωση. Αντίστοιχη εικόνα και στην Παιδεία όπου σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή τα τελευταία 11 χρόνια οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 1,8 δις ευρώ.  Στον αντίποδα ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει 5,5 δις για πληρωμές σε αμυντικούς εξοπλισμούς με βάση τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου