18 Δεκεμβρίου 2023

Βάλτε τους δημοσιογράφους στη φυλακή



Πάλι ανησυχεί το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και βγάζει ανακοινώσεις κάνοντάς μας, ως χώρα, ρεζίλι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη φορά αναφέρεται στις τρομακτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα. «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να οδηγήσει τους δημοσιογράφους πιο εύκολα σε φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση», λέει το Ινστιτούτο στην έκθεσή του.

Ιδού μερικά σημεία της:

● Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σχέδιο τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα. Οι τροποποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές ενώσεις, θα μπορούσαν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους δημοσιογράφους ώστε να εκτίσουν ποινές φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμηση.

● Στην Ελλάδα, η συκοφαντική δυσφήμηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα, τόσο ποινικά (από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια) όσο και αστικά. Το ποινικό σκέλος έχει καταργηθεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Οι οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου ζητούν εδώ και καιρό την αποποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμησης σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε.

● Επί του παρόντος, εάν ένας δημοσιογράφος στην Ελλάδα κριθεί ένοχος για συκοφαντική δυσφήμηση και καταδικαστεί σε ποινή άνω των τριών ετών, αναστέλλεται η ποινή του μέχρι να δικαστεί η έφεσή του για την πρωτόδικη ετυμηγορία.

● Πλέον, για έναν δημοσιογράφο που καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση, η αναστολή κατόπιν έφεσης θα χορηγείται μόνο για ποινές μικρότερες του ενός έτους. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οποιαδήποτε ποινή άνω των τριών ετών θα οδηγεί τον δημοσιογράφο πίσω από τα κάγκελα, ακόμη και για καταδίκες πρώτου βαθμού, καθώς η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

● Οι δημοσιογραφικές ενώσεις εξηγούν ότι οι δημοσιογράφοι που θα καταδικάζονται για συκοφαντική δυσφήμηση θα φυλακίζονται, ακόμη κι αν προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο και, τελικά, κριθούν αθώοι. Πολλές φορές μέχρι τώρα πρωτόδικες καταδίκες δημοσιογράφων ανατράπηκαν στη συνέχεια από ανώτερα δικαστήρια.

● Επίσης, με τον νέο Κώδικα η απόφαση για τη φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που διώκεται για πλημμέλημα θα λαμβάνεται από έναν μόνο δικαστή και όχι από τρεις όπως γίνεται έως τώρα.

● Η Ελλάδα, αντί να κινηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε., κινείται αντίθετα αυξάνοντας την πιθανότητα φυλάκισης δημοσιογράφων λόγω των ρεπορτάζ τους.

● Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα κρατήσει έως τις 28 Δεκεμβρίου. Η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο το 2024. Είναι η έκτη φορά που τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου