19 Δεκεμβρίου 2023

Τα σχόλια της Ορνιθολογικής Εταιρείας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα - Τι επισημαίνει για Γυάρο και Δονούσα (EIKONEΣ)

Στις 30 Νοεμβρίου 2023, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία κατέθεσε τα σχόλιά της στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), έπειτα από τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων A.E. (ΕΔΕΥΕΠ Α.E.).

Στα αναλυτικά σχόλια που υποβάλαμε, εστιάσαμε στην έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, καθώς και στην αναντιστοιχία των δεδομένων της ΣΜΠΕ με τα συμπεράσματά της. Επίσης, επισημάναμε τις αδυναμίες της ΣΜΠΕ και παρουσιάσαμε τα αντεπιχειρήματά μας για τις περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών. 

Ολόκληρη η επιστολή, με τα σχόλιά μας, είναι διαθέσιμη εδώ (αρχείο PDF)

-Altersyros: Παραθέτουμε και το σχετικό απόσπασμα με τα σχόλια της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη Γυάρο και τη Δονούσα:

"... Ως προς τα επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τις περιοχές στις οποίες προτείνεται η χωροθέτηση ΥΑΠ, σας επισημαίνουμε τα εξής:

- Γυάρος:

Η θαλάσσια περιοχή που προτείνεται από τη ΣΜΠΕ βρίσκεται εντός της ΖΕΠ. Στη Γυάρο απαντάται η μεγαλύτερη αποικία Μύχων (Puffinus yelkouan). Ο πληθυσμός των Μύχων της Γυάρου αντιστοιχεί στο 45,2 - 56,5% του εθνικού πληθυσμού, στο 14,6 - 20,7% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 14,5 - 21% του πληθυσμού της ΕΕ αντίστοιχα (Gaudard et al. 2018, Fric et al. 2012, BirdLife International 2017). Συνολικά 30 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στη Γυάρο και τις γύρω νησίδες, εκ των οποίων 13 παρατηρούνται όλο τον χρόνο στο νησί αυτό, 4 είναι καλοκαιρινοί επισκέπτες, 7 είναι χειμερινοί επισκέπτες και 3 είναι περαστικά. Συνολικά, 19 είδη καταγράφονται ως αναπαραγόμενα. Τα 4 σημαντικότερα από αυτά είναι ο Μύχος (Puffinus yelkouan) (3.570–7.350 ζεύγη), ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) (20-40 ζεύγη), ο Σπιζαετός (Aquila fasciata) (1 ζεύγος) και ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) (217 ζεύγη).

Τα αναπαραγόμενα πουλιά της αποικίας των Μύχων σχηματίζουν συγκεντρώσεις τη νύχτα, στον εικονιζόμενο θαλάσσιο χώρο εντός των 3 ναυτικών μιλίων από τη Γυάρο, για να εισέλθουν στην αποικία (η περιοχή που απεικονίζεται δεν είναι απολύτως ακριβής, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη):

Τηλεμετρικά δεδομένα που απεικονίζουν τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες τα ενήλικα πουλιά της αποικίας των Μύχων αναζητούν τροφή κατά τη διάρκεια της επώασης και της πρώιμης φάσης της ανάπτυξης των νεοσσών:


Οι ζώνες βάσει της ΕΠΜ 8α: Περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μέρους) - GR4220033 Νήσος Γυάρος και θαλάσσια ζώνη:

Σημειωτέον ότι σε καμία από αυτές τις ζώνες δεν προβλέπεται η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.

ΠΟΑΥΑΠ Γυάρου - Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δύο από τα τρία πολύγωνα εμπίπτουν εντός της ΖΕΠ:


- Δονούσα (1 και 2):

Στην περιοχή της Δονούσας φωλιάζει ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), καθώς και ο Θασσασοκόρακας (75 - 81 ζεύγη) και μάλιστα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων (200 - 260) του είδους αυτού ξεχειμωνιάζει στην περιοχή. Επίσης η ευρύτερη είναι πολύ σημαντική για τον Μύχο (Puffinus yelkouan), καθώς φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη αποικία του είδους στη χώρα (Fric et al. 2012) και τον δεύτερο σημαντικότερο πληθυσμό στην περιοχή των Κυκλάδων μετά τη Γυάρο. Ο αναπαραγόμενος πληθυσμός εκτιμάται σε 1.050 -1.410 ζευγάρια που αντιστοιχούν στο 12% του εθνικού πληθυσμού και στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού (Gaudard et al. 2018, Fric et al. 2012, BirdLife International 2015)..."

ΠΗΓΗ:  www.ornithologiki.gr

-ΣΧΕΤΙΚΟ επίσης και το ακόλουθο:

Λάβαμε και δημοσιεύουμε: «Πριν ένα μήνα, ο υπουργός Σκυλακάκης ανακοίνωσε φιλόδοξο πρόγραμμα θαλάσσιων αιολικών πάρκων έως το 2050 μπροστά από διάφορες παραλίες (Κέρκυρα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Ελούντα, Πετριές Εύβοιας κ.λπ.) με επιχειρήματα την ανάσταση των ελληνικών ναυπηγείων, την εξαγωγή πράσινης ενέργειας και άλλα επικοινωνιακά ατεκμηρίωτα συνθήματα.

»Ωστόσο, οι περιοχές εγκατάστασης επιλέχθηκαν, όχι απλώς χωρίς καμιά ενημέρωση τοπικών κοινωνιών, αλλά και χωρίς καμιά στοιχειώδη λογική. Για παράδειγμα, στη Σαμοθράκη συμβαίνει κάτι αδιανόητο: το 2022 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απαγόρευση ανεμογεννητριών στο όρος Σάος της Σαμοθράκης (όπως και άλλα 5 βουνά), χαρακτηρίζοντάς τα ως “Απάτητα βουνά”. Ετσι ανακάλεσαν την άδεια ενός μικρού αιολικού πάρκου 30 MW στο όρος Σάος, 2 χιλιόμετρα νότια από τα Θέρμα της Σαμοθράκης.

»Ενα χρόνο μετά έρχεται και ανακοινώνει ο Σκυλακάκης θαλάσσιο αιολικό πάρκο 200 MW, 2 χιλιόμετρα βόρεια από τα Θέρμα, μπροστά στην παραλία! Δηλαδή για την κυβέρνηση, ενοχλούσαν τα 30 MW, αλλά δεν ενοχλούν τα εξαπλάσια σε μέγεθος 200 MW! Μάλιστα τα 200 ΜW είναι βόρεια της Σαμοθράκης, σε απόσταση μόλις 1,8 χλμ., οπότε εκτός από την καταστροφή του τουρισμού λόγω οπτικής βλάβης, θα υπάρχει και αφόρητος θόρυβος (αφού οι άνεμοι είναι κυρίως βοριάδες), ώστε να χρειαστεί τελικά να μεταναστεύσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της βόρειας Σαμοθράκης.

»Είναι δυνατόν η χώρα με τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης να θέλει να βγάλει τα μάτια της; Δεν γνωρίζω αν είναι ηλίθιοι ή διεφθαρμένοι οι κυβερνώντες, αλλά προφανώς δεν υπάρχει καμιά λογική στις αποφάσεις τους για τα αιολικά πάρκα. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται άλλες ΑΠΕ η Ελλάδα, αφού έχει καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες της και έχει φτάσει και τους ευρωπαϊκούς στόχους της. Τι νόημα λοιπόν έχει η καταστροφή του τουρισμού για πράσινη ενέργεια που δεν χρειάζεται η χώρα μας και η επιπλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων;

»Πιστεύω ότι δεν αρκεί μια ερώτηση της (ανύπαρκτης) αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αυτοί οι παράλογοι σχεδιασμοί αιολικών πάρκων σε βάρος των επόμενων γενεών, πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Σας παρακαλώ, κάντε κάτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου