Μύρισαν εποχές του ’50 για την κυβέρνηση, που προσπαθεί συστηματικά να διαλύσει οποιονδήποτε δημόσιο θεσμό έχει απομείνει, βάζοντας στο στόχαστρο το αγαπημένο της θέμα, τη Δημόσια Παιδεία.
Τι και αν τα μισά σχολεία της χώρας είναι υπό κατάρρευση, με τα ταβάνια και τους σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών και από καθαρή τύχη να μην έχουμε θρηνήσει θύματα; Τι και αν μεγάλο μέρος των δημόσιων σχολείων της Ελλάδας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με υποδομές και έλλειψη προσωπικού, με τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε παγωμένες αίθουσες επειδή δεν υπάρχει θέρμανση; Τι και αν δεν υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές για κάποια μαθήματα, και τρέχουν να καλύψουν άλλοι αυτά τα κενά, περίμενοντας μήπως και διοριστεί κανένας καημένος αναπληρωτής;
Προφανώς, η ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτύχει τον στόχο της, να έχουν υπονομευτεί τόσο πολύ τα δημόσια σχολεία της χώρας, που όσοι γονείς ενδιαφέρονται για τις σπουδές των παιδιών τους, να αναγκάοζνται να πληρώνουν χιλιάρικα ευρώ για να στείλουν τα βλαστάριά τους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία φυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Μιλώντας για τις συγχωνεύσεις των σχολείων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, έπειτα από ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, η μνημειώδης για την κυνικότητά της, καταστροφέας των δομών για τα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, απάντησε από το βήμα της Βουλής, πως «το περπάτημα κάνει καλό».
Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για την επικινδυνότητα για τους μαθητές που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και να περπατούν καθημερινά έως και δυο χιλιόμετρα σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία.
Τότε η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε το ανεπανάληπτο, εμπαίζοντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι το περπάτημα κάνει καλό και πως ο ΠΟΥ συστήνει να περπατάμε όλοι 8 χλμ την ημέρα για καλή υγεία. Μιλάμε για καταπληκτικό επιχείρημα για τις συγχωνεύσεις σχολείων, τρομερά πολιτικά μεστός συλλογισμός, που βρίθει στη λογική.
«Δεν θα κάνω επίκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατάμε όλοι 8 χιλιόμετρα την ημέρα…» σημείωσε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Βέβαια, η ίδια η Δόμνα δεν χρειάστηκε ποτέ να περπατήσει τόσο ώστε να πάει στο σχολείο της, καθώς το Κολλέγιο Αθηνών προσέφερε πάντα σύγχρονα σχολικά λεωφορεία με τα οποία οι μαθητές μεταφέρονταν με ασφάλεια από τα σπίτια τους στο σχολείο και το ανάποδο. Όταν πληρώνεις καλά, παίρνεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, έτσι είναι αυτά.
Αλλά για τα παιδιά των υπολοίπων, που θα αναγκάζονται να να σηκώνονται από τα άγρια χαράματα και να περπατάνε δύο χιλιόμετρα καθημερινά μέσα στο κρύο ή μέσα στη ζέστη και το ίδιο να συμβαίνει και στην επιστροφή, μέσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, προφανώς δεν της καίγεται καρφί. Και γιατί να της καίγεται, άλλωστε, όταν η ίδια δεν θα αποκτήσει ποτέ τέτοια προβλήματα, δεν θα αναγκαστεί ποτέ να βρει μεταφορικό μέσο για να πάει η ίδια τα παιδιά της στο σχολείο, να ανησυχεί καθημερινά αν έφτασαν σπίτι τους ή όχι.
Και, πέραν του ζητήματος της ασφάλειας, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και όλας για τον χαμένο χρόνο αυτών των παιδιών, που θα σκορπάνε δυο ώρες και ίσως περισσότερο στις μετακινήσεις, χάνοντας πολύτιμο χρόνο τόσο από τη μελέτη για το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όσο και για το παιχνίδι και για την ανέμελη ζωή.
Όλοι μεγαλώσαμε με ιστορίες των παππούδων μας και των γονιών μας, που περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο τους, τώρα πρόκειται να ξαναζήσουμε το ίδιο με τα παιδιά μας. Ευτυχισμένο το 1950.
Το περπάτημα κάνει καλό και η εργασία απελευθερώνει για την Δόμνα Μιχαηλίδου και για τη Νέα Δημοκρατία. Γνωστά αυτά.
Keep walking…
Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "ΕφΣυν" |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου