28 Μαρτίου 2022

"Καίγοντας το μέλλον" - "Οι βρώμικες μπίζνες του τσιμέντου": Δύο ντοκιμαντέρ για την καύση απορριμμάτων/αποβλήτων (VIDEO - ελληνικοί υπότιτλοι)

Επεισόδιο ρύπανσης στον Βόλο 28/03/2020 | ΠΗΓΗ: epitropiagonavolou.org

  • "Καίγοντας το μέλλον" (Incinerando el futuro)
(Σημείωση: Για να δείτε τους ελληνικούς υπότιτλους κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις κάτω δεξιά)

Ντοκιμαντέρ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας της Ναβάρα, να παραχωρήσει το 2013 άδεια για την καύση 140.000 τόνων απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία Portland – Valderrivas.

Επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής επικαλούμενοι διεθνείς μελέτες μιλούν για τις επιπτώσεις που έχει μία τέτοια δραστηριότητα στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, καθώς σε τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Έχει, επίσης, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το πώς επισημαίνεται η σκόπιμη ασάφεια όσων προωθούν την καύση σκουπιδιών, αλλά και το πώς αποδομούνται τα συνήθη επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υπέρμαχοι της. Τέλος, παρουσιάζονται κάποιες εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου του zero waste, όπως η αποκομιδή πόρτα – πόρτα.

Το πιο σημαντικό μήνυμα από το οποίο έχουμε πολλά να διδαχθούμε ως πολίτες του Βόλου, προκύπτει από τα γεγονότα που ακολούθησαν δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ: οι συγκεκριμένες κοινότητες που αντέδρασαν οργανωμένα ενάντια στα σχέδια της Portland δικαιώθηκαν, καθώς το 2015 πέτυχαν να ανακληθεί η άδεια του εργοστασίου για καύση σκουπιδιών.

 

  • "Οι βρώμικες μπίζνες του τσιμέντου"

Ένα δίκτυο δημοσιογράφων αναλαμβάνει να διερευνήσει την χρήση αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία. Ξεκινώντας από την περίπτωση της Ρουμανίας, οι δημοσιογράφοι ερευνούν τις συνέπειες και τις συνθήκες υπό τις οποίες υιοθετήθηκε η καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία της Ρουμανίας και ιχνηλατούν τις υπόγειες διαδρομές και τα μαφιόζικα κυκλώματα της διακίνησης αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου