Με την αμερικανική επιδίωξη για συσπείρωση των Ευρωατλαντικών και ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλες τρείς σύνοδοι κορυφής: ΝΑΤΟ, G7, ΕΕ., με την παρουσία του αμερικανού προέδρου που επικεντρώνουν στο ουκρανικό. Η ρωσική ηγεσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για σαμποτάρισμα των διαπραγματεύσεων και συνεχίζει τον πόλεμο. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος ζητάει κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο σήμερα που συμπληρώνεται ένας μήνας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.
To ΝΑΤΟ αποφασίζει την ενίσχυση της παρουσίας του σε όλο το ανατολικό μέτωπο, αναπτύσσοντας τέσσερις νέες μονάδες μάχης στη ζώνη της Ανατολικής Ευρώπης πέριξ της Ρωσίας, για να ενισχύσει τις δυνάμεις του εναντίον της στην ανατολική πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Γενς Στολτενμπεργκ ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλες. Όπως είπε: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής σήμερα να ενισχύσουν την αμυντική στάση με τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ανεβάζοντας τις ανεπτυγμένες ομάδες μάχης της Βαλτικής σε οκτώ στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οχτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση, είπε.
Οι ΝΑΤΟϊκοί έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, με την παροχή αντιαρματικών, συστημάτων αεράμυνας, drones, πυρομαχικών, καυσίμων, καθώς και με την παροχή οικονομικής βοήθειας και με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ: Αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει βοήθεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές. Οι Αμερικανοί πάντως αποφασίζουν νέες κυρώσεις.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος έστελνε στη Δύση και ιδίως στους Ευρωπαίους το δικό του πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης: Να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο που παρέχει η Μόσχα σε “μη φιλικές χώρες, κάτι το οποίο φαίνεται πως αιφνιδίασε τη Δύση. Μια κίνηση που ενισχύει το ρωσικό νόμισμα ρούβλι, όπως έδειξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς, τόνισε.
Πώς θα απαντήσει η Δύση στην κίνηση του Πούτιν; Τα πληγέντα κράτη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να βρουν ρούβλια, που όμως δεν υπάρχουν αρκετά στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Μπορεί να οδηγήσει και σε διακοπή της αγοράς από τους Ευρωπαίους; Ο Πούτιν έχει διαβεβαιώσει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, αλλά με τη νέα μορφή πληρωμών που θέλει; Πάντως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και τυχόν διακοπή στη ροή του θα πλήξει πολλούς τομείς της οικονομίας, κάτι που κάνει μεγαλοεπιχειρηματικούς κύκλους να αντιτίθενται σ ένα τέτοιο εμπάργκο. Η παραγωγή και η παροχή ρεύματος για τις εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).
Η Γερμανία αντέδρασε αμέσως διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας για παραβίαση των συμβάσεων που ήδη έχουν υπογραφεί με την Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλεγε χαρακτηριστικά για τη στάση της Γερμανίας: Το να περιορίσουμε την ενεργειακή εξάρτησή μας από τη Μόσχα εν μία νυκτί θα ισοδυναμούσε με βύθιση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης σε ύφεση. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απειλούνταν. Ολόκληροι βιομηχανικοί τομείς θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Οι κυρώσεις δεν πρέπει να πλήξουν περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη από τους ρώσους ηγέτες.
Αποτύπωση των καταστροφών στην Μαριούπολη |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμπόδισαν τις δύσκολες ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας ότι στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να κυριαρχήσει στην παγκόσμια τάξη, μεταξύ άλλων και μέσω κυρώσεων. Η ουκρανική πλευρά αλλάζει συνεχώς τη θέση της, πρόσθεσε. Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας τους εμποδίζουν».
Επίσης, ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε, είπε ο Λαβρόφ στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Οι Αμερικανοί απλώς υποθέτουν ότι δεν είναι κερδοφόρο για αυτούς να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαδικασία. Πολλοί θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι αδιέξοδο», είπε αναφερόμενος στην Πολωνία, έναν από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Από κοντά και ο πρώην πρόεδρος, πρωθυπουργός και τώρα αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τους πιο στενούς σύμμαχους του Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνεχώς παράλογους πολέμους, συνήθως μακριά από το έδαφος τους. Χωρίς κανόνες και χωρίς να υπολογίζουν τι αυτοί σημαίνουν για τη διεθνή κοινότητα. Με το δικαίωμα να εγκαταλείπουν τα πάντα και τους πάντες, αφήνοντας πίσω τους αίμα, ερείπια, πολιτική και οικονομική καταστροφή, φέρνοντας τα παραδείγματα των πολέμων στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες, ενώ μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, οι Αμερικάνοι σκότωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βιετναμέζους. Πραγματικά, το θυμάται κανείς αυτό στην Αμερική; Επόμενος στόχος των ΗΠΑ θα είναι η πλήρης αποδυνάμωση τη Κίνας. Και τότε θα απομένουν ελάχιστα βήματα από το ξέσπασμα μιας σοβαρής παγκόσμιας κρίσης, με κατάρρευση της ενέργειας και των τροφίμων, με αποτυχία όλων των συλλογικών συστημάτων ασφαλείας και σύντομα μιας τεράστιας πυρηνικής έκρηξης που θα οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που θα ζει κάτω από το έδαφος».
Τέλος, μια ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος για τον οποίο εργαζόταν. Η Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ βιντεσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο του Ποντίλ στα βορειοδυτικά προάστια του Κίεβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του The Insider.
Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης(Roskomnadzor) απέκλεισε τη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη News.Google, με την κατηγορία ότι διευκόλυνε την πρόσβαση σε «ψευδείς» πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου