Τρείς σύνοδοι κορυφής του δυτικού παράγοντα: ΝΑΤΟ, G7, ΕΕ, διακήρυξαν χθες ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή ασφάλειας, παρέχοντας περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, με νέες κυρώσεις να ακολουθούν κατά της Ρωσίας. Οι Δυτικοί επισείουν… τα χημικά και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις τους προς την Κίνα. Την ίδια ώρα καταγράφονταν και οι σοβαρές διαφωνίες Ευρωπαίων για διακοπή αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Οι ευρωατλαντικοί επιχαίρουν για την ενότητα και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν έναντι της Ρωσίας του Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σφυρηλατούν τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία ως την αιχμή του δόρατος προς αντιμετώπιση της Μόσχας. Η οποία στην προσπάθεια αναχαίτισης της επεκτατικότητας των Δυτικών, τώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με όλο το ευρωατλαντικό τόξο. Αν και εμφανώς οι ωφελημένοι σε πολλά επίπεδα είναι οι Αμερικανοί, με τους Ευρωπαίους να είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες, εγκλωβισμένοι στο αμερικανικό άρμα. Πάντως, οι διαφωνίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών για χρησιμοποίηση του ενεργειακού παράγοντα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, φρενάρουν προς το παρόν τα σχέδια για επιτάχυνση των μέτρων.
Όλα συνηγορούν… στη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε εντεινόμενη ανησυχία παγκοσμίως για επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ζωής –ακόμη και στο επισιτιστικό, αλλά και με τις υπερδυνάμεις να χρησιμοποιούν τόσο εύκολα απειλές χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων. Όλα στο βωμό των συμφερόντων των καπιταλιστικών μπλοκ ισχύος, στο πλαίσιο του καθορισμού των γεωπολιτικών ισορροπιών ανάλογα με την οικονομική-στρατιωτική δύναμη των παλιών και αναδυόμενων μεγάλων δυνάμεων. Μετά τις άγριες καπιταλιστικές πολιτικές και την πλανητική κατάσταση πολιορκίας που βίωσαν οι λαοί με την κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες συνθήκες που εγκλωβίζουν τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου ακόμη περισσότερο και τους οδηγούν… στην ισοπέδωση και τα σχέδια θανάτου που επιβάλλουν στις κοινωνίες. Και ταξικός και τοξικός πόλεμος!
Χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διακήρυξε ότι η ρωσική εισβολή είναι η σοβαρότερη απειλή ασφαλείας εδώ και δεκαετίες, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, ενώ ακολούθησαν της G7 και της ΕΕ. Μία τριπλή σύνοδο κορυφής του ευρωατλαντικού άξονα. Ενωμένοι καταδικάζουμε την εισβολή του Κρεμλίνου. Όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε συνέπειες στη Ρωσία για να επέλθει το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου.
«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Πολωνία σε μία άλλη συμβολική κίνηση στα σύνορα με την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με την παροχή σημαντικής στρατιωτικής δύναμης σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς τη χώρα του, λέγοντας: Μπορείτε να μας δώσετε το 1% όλων των αεροπλάνων σας, το 1% των τανκς σας, το 1%.
Τα περί χημικών και βιολογικών όπλων επανήλθαν στις συνόδους κορυφής. Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της G7 μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Με τον αμερικανό πρόεδρο να σπεύδει να τονίσει ότι: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης.Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βιντεομήνυμα με το οποίο απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7, έλεγε ότι: Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός.
Ενώ Στόλτενμπεργκ προχώρησε λέγοντας ότι: Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, καθώς θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ. Γνωστοποιούσε δε ότι: το ΝΑΤΟ θα παρέχει στην Ουκρανία εξοπλισμό ανίχνευσης, προστασίας και ιατρικής υποστήριξης, καθώς και εκπαίδευσης μόλυνσης και διαχείρισης κρίσεων. Να σημειωθεί ότι η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως οι Δυτικοί μπορούν να κάνουν προβοκάτσια ενοχοποίησης των Ρώσων ώστε να βρούν μία ευκαιρία δραστικότερης παρέμβασης στην Ουκρανία.
Για την όλη εξέλιξη του πολέμου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, οι Δυτικοί γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε μια λεπτή γραμμή: θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο χωρίς να διεξάγουν πόλεμο και να αποτρέψουν τα σενάρια κλιμάκωσης ενώ προετοιμάζονται για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω (ιδίως εμποδίζοντας τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να πουλήσει τα αποθέματά της χρυσού) και οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα συνεχιστούν (ακόμη και από χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία που αυξάνουν τις αποστολές εξοπλισμού).
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πάντως, οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ξεδιπλώθηκαν σχετικά με το αν θα σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία κι έτσι περιόρισαν τη συζήτηση για περαιτέρω κυρώσεις. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ήταν υπέρμαχοι σκληρότερων μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου ρωσικών πλοίων και οχημάτων στην ΕΕ. Αλλά η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή της χρήσης της ρωσικής ενέργειας από τη μια μέρα στην άλλη θα σήμαινε βύθιση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης σε ύφεση. Από κοντά και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο.
Μια άλλη αποστολή του Μπάϊντεν είναι και η πώληση στους Ευρωπαίους υγροποιημένου αερίου. Αυτό θα επισημοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση του αμερικανού προέδρου και της επικεφαλής της Κομισιόν. ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία που έχει ως στόχο να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση των Ευρωπαίων από τη Ρωσία και… να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διασφαλίζει σημαντικές ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου και υδρογόνου για την Ευρώπη. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι ο ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί.Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνόψισε τα αποτελέσματα της… «απόβασής» του στην Ευρώπη, λέγοντας ότι: Πετύχαμε και τους τρεις στόχους που θέσαμε στην αρχή δηλαδή να στηρίξουμε την Ουκρανία, να επιβάλλουμε σημαντικές κυρώσεις και να στηρίξουμε συμμάχους μας. Από τον Λευκό Οίκο γινόταν γνωστό ότι: Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδιστεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι Αμερικανοί την ίδια ώρα συνέχιζαν τις επιθέσεις τους εναντίον της Κίνας, προειδοποιώντας την με κυρώσεις να συνδράμουν τους Ρώσους, στρατιωτικά είτε οικονομικά. Ο Μπάϊντεν εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα “είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση” παρά με την Ρωσία. 0″Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί” για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες. “Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας”, είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Οργισμένο το Πεκίνο απάντησε στους Αμερικανούς. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο ισχυρισμός πως η Κίνα έστειλε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία αποτελεί “ξεκάθαρη σκευωρία”. Η φημολογία που διαδόθηκε επανειλημμένως από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας αποκάλυψε την απαίσια πρόθεσή τους. Ενώ να σημειώσουμε για το κλίμα στο Πεκίνο την ανάρτηση του εκπροσώπου τους κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών: Ο κινεζικός λαός μπορεί να κατανοήσει πλήρως τους πόνους και τα βάσανα άλλων χωρών, γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιος βομβάρδισε την πρεσβεία μας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η Κίνα δεν χρειάζεται ένα μάθημα δικαιοσύνης από έναν παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και της μεγαλύτερης στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει τη γεωγραφική του εμβέλεια και την εμβέλεια των επιχειρήσεων του. Τι ρόλο έχει παίξει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα; Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει καλή σκέψη.
Στην Ουκρανία οι μάχες συνεχίστηκαν, με διάφορα σενάρια των Δυτικών περί των δυνατοτήτων του ρωσικού στρατού και τις απώλειες που κατέγραψαν τις τελευταίες ώρες από τους Ουκρανούς. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κϊεβο με το αμερικανικό Πεντάγωνο να εκτιμά ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει θέσεις άμυνας, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτίθενται και ανακτούν εδάφη. Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.
Από την άλλη, στην Μαριούπολη, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ υποστηρίζει ότι οι άνδρες του έχουν πάρει τον έλεγχο του δημαρχείου το οποίο έχει περικυκλωθεί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με βίντεο στο Telegram.Συγκρούσεις καταγράφηκαν στις περιοχές: Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ιζιούμ, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα. Στο Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο Orsk και μία αποθήκη με πυρομαχικά και καύσιμα.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε για την κατάσταση ότι: Η Ρωσία Θέλει να περικυκλώσει την ακτή μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία και να απομονώσει την Ουκρανία από τη θάλασσα. Θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά μόνο όταν έχει εξασφαλίσει μια θέση ισχύος, είπε ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.
Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωνε την αναστολή έντεκα πολιτικών κομμάτων, κατηγορώντας τα για δεσμούς με την Ρωσία. Τρεις από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κόμματος της αντιπολίτευσης, εκπροσωπούνται στο ουκρανικό κοινοβούλιο και συνολικά τα απαγορευμένα κόμματα έχουν την απήχηση του 20% του ουκρανικού λαού. Πρόκειται για τους πολιτικούς σχηματισμούς: Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης-Για τη Ζωή, Κόμμα Shariy, Nashi, Αντιπολιτευόμενο Μπλοκ, Αριστερή Αντιπολίτευση, Ένωση της Αριστεράς, Derzhava», Προοδευτική Σοσιαλιστική Κόμμα της Ουκρανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα», Σοσιαλιστές και το Μπλοκ του Βλαντιμίρ Σάλντο.
Τέλος, η UNICEF ανακοίνωσε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια. Περίπου 1,8 εκατομμύριο παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας για να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και 2,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένα. Ο πόλεμος προκάλεσε έναν από τους πιο μεγάλης κλίμακας εκτοπισμούς παιδιών μετά τον Β’ΠΠ, σημειώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου