27 Μαρτίου 2022

Μια αγκαλιά για τον Σαϊντού

Ο Σαϊντού με τους συμμαθητές και φίλους του. Αριστερά του με το καφέ μπουφάν η Χριστίνα Ιωσηφέλλη, πρόεδρος του 15μελούς, που λέει ότι «από τύχη δεν είμαστε στη θέση του». Από πίσω και ακριβώς από πάνω του με το μαύρο ο Χρήστος Χιωτάκης, ο οποίος θυμάται τις ωραίες στιγμές που πέρασε στην 5ήμερη με τον κολλητό του.

Ρεπορτάζ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 
Ξεσηκωμός στον Αγιο Δημήτριο για τον 18χρονο πρόσφυγα-μαθητή Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που κινδυνεύει ακόμα και με απέλαση εάν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο που εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό αυτή την εβδομάδα ● «Θέλω μια ευκαιρία να μείνω εδώ, να μορφωθώ, να χτίσω τη ζωή μου», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» ● Κοινό ψήφισμα εκπαιδευτικών, μαθητών και συλλόγου γονέων του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου αλλά και ομόφωνο ψήφισμα στήριξης από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.

Ολος ο Αγιος Δημήτριος έχει γίνει μια αγκαλιά για τον νεαρό πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος κινδυνεύει ακόμα και με απέλαση από τη χώρα μας εάν αυτή την εβδομάδα απορριφθεί η αίτησή του για άσυλο σε δεύτερο βαθμό. Ο 18χρονος από τη Γουινέα ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος πριν από περίπου 3 χρόνια και, σύμφωνα με τους καθηγητές, τους συμμαθητές του, τη δήμαρχο της περιοχής και όσους τον γνωρίζουν αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης. Αυτή τη στιγμή ζητά αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Να του δοθεί μια ευκαιρία στη χώρα που έχει κάνει πλέον πατρίδα του, ώστε να καταφέρει να σπουδάσει και να ζήσει δίπλα στους φίλους και τους ανθρώπους της γειτονιάς που θεωρεί πια οικογένεια. Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την υποδοχή των Ουκρανών μαθητών στα σχολεία μας, ένας Αφρικανός πρόσφυγας, διωκόμενος για τις χριστιανικές του πεποιθήσεις σε μια κατά βάση μουσουλμανική χώρα, κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες μιας σκληρής εδώ και αρκετό καιρό αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Συναντήσαμε τον Σαϊντού έξω από το σχολείο του, το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, λίγο μετά τη σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου. Μιλά αρκετά καλά ελληνικά και μάλιστα μας λέει ότι έχει κάνει ήδη παρέλαση 3-4 φορές, όπως και στη φετινή εθνική επέτειο. Γνωρίζει ικανοποιητικά ελληνική ιστορία, που του ήταν εντελώς άγνωστη πριν φτάσει στη χώρα μας, όπως και για την Επανάσταση του 1821, με συμμαθητές του να λένε χαριτολογώντας ότι «τα ξέρει καλύτερα από εμάς!».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του 15μελούς, Χριστίνα Ιωσηφέλλη, ο Σαϊντού έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να μάθει την ελληνική γλώσσα και όλη η τάξη τον έχει αγκαλιάσει σαν μια μεγάλη οικογένεια. «Από τύχη δεν είμαστε στη θέση του, θέλουμε να μείνει εδώ» προσθέτει η 18χρονη που σε λίγους μήνες θα διαγωνιστεί στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και ο Σαϊντού θα ήθελε να δώσει εξετάσεις και να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα καθώς μιλάει τουλάχιστον 3 γλώσσες, όμως η αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την απόρριψη της αίτησης για άσυλο σε πρώτο βαθμό τον Δεκέμβριο δεν του επιτρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να δώσει φέτος εξετάσεις. «Είναι άδικο να φύγει από εδώ. Είναι μία εξαιρετική προσωπικότητα. Ηρθε μαζί μας ακόμα και στην πενταήμερη εκδρομή και είναι πραγματικά μέσα σε όλα» προσθέτει ο Χρήστος Χιωτάκης, μέλος του 15μελούς.


Συγκινημένος από τα καλά λόγια των «κολλητών του», όπως μας λέει, ο Σαϊντού, μας διηγείται την ιστορία του. Διευκρινίζει ότι δύσκολα μιλάει για αυτά που είδε και βίωσε στον δρόμο για την Ελλάδα, όπως και για να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τη Γουινέα ζώντας για ένα διάστημα ακόμα και στους δρόμους της πρωτεύουσας Κόνακρι. Εύχεται να μην τα ζήσει κανένα άλλο παιδί.

«Οι χριστιανοί στη Γουινέα (σ.σ. λιγότεροι από 10% του πληθυσμού) μπορεί να έχουν προβλήματα. Από τη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα η ζωή μου πάει πολύ καλά. Εχω πολλούς φίλους, μαθαίνω, μου αρέσει το κλίμα. Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να δώσω πανελλήνιες και να σπουδάσω τουριστικά επαγγέλματα. Στο σχολείο μου δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον ρατσισμό» προσθέτει. Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στην ελληνική κοινωνία, τον ρωτάμε: «Θέλω να μείνω εδώ, να μορφωθώ, να σπουδάσω. Μετά από αυτά που πέρασα είναι σαν να άρχισα τη ζωή μου στα 16. Θέλω να συνεχίσω να ονειρεύομαι, να πετύχω τους στόχους μου. Να μου δώσουν μια ευκαιρία να χτίσω τη ζωή μου».

Κύμα συμπαράστασης

Ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Κακλαμάνος, κάνει λόγο για μια περίπτωση πλήρους ενσωμάτωσης από έναν μαθητή που ερχόταν ακόμα και με τα πόδια όταν απεργούσαν τα μέσα μεταφοράς. Μας μιλά για ένα συγκλονιστικό κύμα συμπαράστασης με ομόφωνο ψήφισμα της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕΛ και από όλες τις παρατάξεις στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, επιστολή της δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ψήφισμα από την τοπική ΕΛΜΕ κ.ά. Την Πέμπτη το θέμα έφεραν στη Βουλή οι Νίκος Φίλης και Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στηρίζουμε όλοι μαζί τον Σαϊντού χωρίς ρωγμή και αστερίσκους. Είναι για μας ένα μέλος της οικογένειάς μας» προσθέτει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων, Θέμης Παπαδόπουλος.

«Ο Σαϊντού είναι μοναδική περίπτωση. Σπάνια έχω ξαναδεί τέτοια προσπάθεια να μάθει τη γλώσσα, ενώ έκανε εργασίες με αγγλική βιβλιογραφία πάνω στον Καρυωτάκη και τον Καβάφη. Δεν είχε κανονική σχολική εκπαίδευση προηγουμένως στη χώρα του. Πατάει γερά στα πόδια του, εξελίσσεται, έχει ενταχθεί σε εξαιρετικό βαθμό» καταλήγει η φιλόλογός του Βησσαρία Λιάλιου. Εάν λοιπόν συνεχίζει να ισχύει το ρητό του Ισοκράτη περί μετέχοντος στην ελληνική παιδεία, ο Σαϊντού είναι ήδη ένας από εμάς και η νέα «οικογένειά» του έχει από καιρό απαντήσει θετικά στο αίτημά του για άσυλο και στη δίψα του για μόρφωση και μια ασφαλή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου