23 Μαρτίου 2022

Ελλάδα: Θλιβερό ρεκόρ στους πλεονάζοντες θανάτους ενώ πάμε σε χαλάρωση μέτρων κατά της πανδημίας - Παράταση μέχρι 30/4 της συνταγογράφησης εκτός ΕΣΥ για τους ανασφάλιστους εν μέσω πανδημίας και κατακραυγής (ΓΡΑΦΗΜΑ)

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ρεπορτάζ
Ντάνι Βέργου

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 25%, όταν στις χώρες της Ε.Ε. σημείωνε πτώση 8%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat.

Και να που επιστρέφουμε στο κυβερνητικό αφήγημα για το «τελευταίο μίλι», μετρώντας καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα (23.529 νέες λοιμώξεις χθες) και δεκάδες θανάτους (58 χθες) από κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε χθες στο μοτίβο που χάραξε τον Φεβρουάριο του 2021. «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Ελληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης», δήλωσε χθες κατά τα εγκαίνια γραφείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα. Αυτά τα είπε την ώρα που η κυβέρνησή του σχεδιάζει το «νέο ΕΣΥ» με βασικό κριτήριο το «κόστος-όφελος», συρρικνώνοντας τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του.

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας εγγυάται χειρότερες από τις ήδη τραγικές επιδόσεις της χώρας μας στα δύο πανδημικά χρόνια, με αποκορύφωμα την πλεονάζουσα θνησιμότητα (δηλαδή τους παραπάνω θανάτους από όσους καταγράφει συνήθως η χώρα ετησίως).

Το μείζον ζήτημα που η κυβέρνηση αρνείται να διερευνήσει δίνοντας πρόσβαση στην επιστημονική κοινότητα στα στοιχεία, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει, αφορά και το 2022, όπως καταδεικνύει η Εurostat σε πρόσφατη δημοσίευσή της.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση βλέπει πτώση της πλεονάζουσας θνησιμότητας τον Ιανουάριο 2022 κατά 8%, ζοφερή εξαίρεση αποτελεί η χώρα μας με 25% αύξηση. «Μετά το τέταρτο κύμα πλεονάζουσας θνησιμότητας το φθινόπωρο του 2021, όταν η πλεονάζουσα θνησιμότητα στην Ε.Ε. έφθασε σε νέα κορύφωση +26% τον Νοέμβριο και +23% τον Δεκέμβριο, το 2022 ξεκίνησε με σαφή μείωση.


Τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ε.Ε. μειώθηκε στο 8%», αναφέρει η υπηρεσία. Ωστόσο, ενώ «σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, η πλεονάζουσα θνησιμότητα μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη με διαθέσιμα στοιχεία [...], η Κύπρος (+26%), η Ελλάδα (+25%), η Βουλγαρία (+24%) και η Πολωνία (+23%) συνέχισαν να παρουσιάζουν ποσοστά άνω του 20% [...]».

Για αύξηση των νέων κρουσμάτων μίλησε και η εκπρόσωπος για τον νέο κορονοϊό και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, χθες κατά την τακτική ενημέρωση. Εκανε λόγο για 130.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις, αλλά και για ποσοστό θετικότητας στο μη ασφαλές -σύμφωνα με τον ΠΟΥ- 7,6%. Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας δήλωνε στον ΣΚΑΪ πως στόχος της κυβέρνησης είναι -πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι- να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς.

❗️Μετά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τη συνταγογράφηση εκτός ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και την κατακραυγή, το υπουργείο Υγείας έκανε χθες πίσω στα σχέδιά του προσωρινά μέχρι τις 30 Απριλίου.

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου