21 Μαρτίου 2022

Ευρωπαϊκές χώρες φορολογούν τα κέρδη εταιρειών ενέργειας και ο Μητσοτάκης… πετάει χαρταετό


Όσο η Ελλάδα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν ουσιαστικά μέτρα, για να βάλουν μέτρο στην ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση.

Μέτρα παίρνει και η Ιταλία, ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές σε κλάδους στρατηγικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον,  βάσει προσχεδίου προεδρικού διατάγματος, που περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters.

Το εν λόγω διάταγμα επεκτείνει τη «χρυσή εξουσία» της κυβέρνησης να μπλοκάρει εξαγορές και άλλες εμπορικές συμφωνίες σε τομείς όπως τα δίκτυα 5G και η τεχνολογία cloud.

Οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν πολύ λεπτομερέστερες ενημερώσεις προς τις κρατικές αρχές για προτεινόμενες εξαγορές και εμπορικές συμφωνίες, τονίζει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της κρατικοποίησης εταιρειών ενέργειας, αφού μίλησε για την ανάγκη να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο ορισμένων ενεργειακών ομίλων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, στόχος του οποίου θα είναι να τονωθεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση… πετάει χαρταετό, όσο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εκθειάζει τη λογική του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που τόσο υποστηρίζει, όσο στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών κερδοσκοπούν ανελέητα οι ιδιωτικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου