18 Μαρτίου 2022

Πραγματική προσφυγική πολιτική μόνο για Ουκρανούς - Προστασία όλων των προσφύγων κι από όλες τις χώρες ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πολλοί από τους χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά, αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να τους πει «παράνομους» ή «λαθραίους», να τους χαρακτηρίσει «υγειονομική απειλή» λόγω της πανδημίας, να μιλήσει για απειλή στην εδαφική ακεραιότητα, να υπαινιχθεί αλλοίωση του εθνικού μας πολιτισμού, να επισημάνει ανυπέρβλητες γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές που εμποδίζουν την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, να εκφράσει φόβο για αύξηση της εγκληματικότητας ή να υπαινιχθεί ότι θα μας πάρουν τις δουλειές.

Μέσα σε μια νύχτα τα κλειστά σύνορα άνοιξαν και δημιουργήθηκε ασφαλής και νόμιμη διαδρομή μέσω του Προμαχώνα, όπου οι πρόσφυγες υποβάλλουν αίτημα για ταξιδιωτικά έγγραφα. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαθέτει άμεσα χώρο στέγασης και σίτιση και ο κ. Μηταράκης, που μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε κλείσιμο δομών και εξώσεις, τώρα επιθεωρεί δομές της βόρειας Ελλάδας που ξαναγεμίζουν. Η υπηρεσία Ασύλου, κλειστή από τον Νοέμβριο για χιλιάδες νεοεισερχόμενους πρόσφυγες της ενδοχώρας που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, ανοίγει ξαφνικά για να δεχτεί τα αιτήματα των Ουκρανών για προσωρινή προστασία.

Οι αρχές προαναγγέλλουν άμεση έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας απλοποιεί την εγγραφή των Ουκρανών προσφυγόπουλων στα σχολεία, που έχει ήδη αρχίσει. Μέσα σε λίγες μέρες το κράτος μοιάζει ξαφνικά με καλολαδωμένη μηχανή που λύνει προβλήματα αντί να βάζει εμπόδια. Η νέα κανονικότητα που δημιουργεί στο προσφυγικό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη. Αναδεικνύει όμως τη βαθιά υποκρισία της ευρωπαϊκής και ελληνικής αντιπροσφυγικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που εξακολουθεί να θεωρείται κανονικότητα για τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, είναι όμως πια απογυμνωμένη από προφάσεις, ψέματα και φαιδρά επιχειρήματα και φαίνεται καθαρά το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού.

-ΣΧΕΤΙΚΗ και η έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

SOOC

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θυμίζει ότι ζητά να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και κάλεσε τις χώρες να ενεργήσουν με αντίστοιχο τρόπο απέναντι στους πρόσφυγες και από άλλες εμπόλεμες περιοχές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με αφορμή το κίνημα αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο, χαιρέτισε την αντίδραση των προηγμένων χωρών στην ουκρανική κρίση. Την ίδια ώρα όμως τις κάλεσε να ενεργήσουν με αντίστοιχο τρόπο απέναντι στους πρόσφυγες και από άλλες εμπόλεμες περιοχές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στην πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν δεχθεί τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους βοήθεια και προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μετακινηθεί πιο δυτικά.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και Άραβες πρόσφυγες έχουν επισημάνει τη διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν οι ευρωπαϊκές χώρες το 2015 στους πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Περίπου 12 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου.

Η UNHCR δήλωσε στο Reuters ότι «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη ξενοφοβία, τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό» που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και εκτίμησε ότι η ουκρανική προσφυγική κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για σκέψη.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κάθριν Μαχόνεϊ, δήλωσε σχετικά:

«Χαιρετίζουμε αυτή την καταπληκτική υποδοχή και την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε προς τους πρόσφυγες τις τελευταίες ημέρες και ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει αφορμή για σκέψη και να οδηγήσει να αλλάξουν η τοξική ρητορική και οι πολιτικές που έχουμε δει σε διάφορα πλαίσια».

«Η UNHCR συνεχίζει να στηρίζει την πρόσβαση σε προστασία όλων όσοι την αναζητούν, περιλαμβανομένων των ανθρώπων από τη Συρία, την Υεμένη, την Αιθιοπία και άλλες χώρες και περιοχές βάσει των διεθνών υποχρεώσεων των χωρών για την παροχή ασύλου προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στηρίζει την πρόσβαση σε άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, επισήμανε η Μαχόνεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στην εβδομάδα, τονίζοντας ότι η UNHCR βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των ευρωπαϊκών χωρών, για τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Για παράδειγμα έχουμε ζητήσει να σταματήσει η πρακτική των επαναπροωθήσεων», σημείωσε.

Από την πλευρά της η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι η στάση των χωρών απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες «έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές και τις πρακτικές που εξακολουθούμε να βλέπουμε έναντι προσφύγων και μεταναστών από άλλες περιοχές του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου