25 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει «σοκ» στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Τώρα, ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια βαθύτερη κρίση: την έλλειψη τροφίμων.
Ένα κρίσιμο μέρος του παγκόσμιου αποθέματος σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού έχει παγιδευτεί στη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των λιπασμάτων του κόσμου έχει κολλήσει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων εκτοξεύονται στα ύψη. Από την εισβολή τον περασμένο μήνα, οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 21%, του κριθαριού κατά 33% και ορισμένων λιπασμάτων κατά 40%.
Η αναταραχή επιδεινώνεται από σημαντικές προκλήσεις που ήδη αύξαναν τις τιμές και συμπίεζαν τις προμήθειες, όπως η πανδημία, οι περιορισμοί στη ναυτιλία, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι πρόσφατες ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές.
Τώρα οικονομολόγοι, οργανώσεις αρωγής και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια ακόμη σοβαρή επίπτωση: αύξηση της παγκόσμιας πείνας.
Η διαφαινόμενη καταστροφή αποκαλύπτει τις συνέπειες ενός μεγάλου πολέμου στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, ακόμη και των μετάλλων όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο και το παλλάδιο, αυξάνονται γρήγορα - και οι ειδικοί αναμένουν τα χειρότερα καθώς οι επιπτώσεις κλιμακώνονται. «Η Ουκρανία απλώς επέτεινε μια καταστροφή στην κορυφή μιας καταστροφής», δήλωσε ο David M. Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που τρέφει 125 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα. «Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια τέτοιο προηγούμενο, από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Οι ουκρανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις πρόκειται να χάσουν κρίσιμες περιόδους φύτευσης και συγκομιδής. Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια λιπασμάτων μειώνουν σημαντικά την παραγωγή λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι αγρότες από τη Βραζιλία έως το Τέξας μειώνουν τα λιπάσματα, απειλώντας το μέγεθος των επόμενων σοδειών.
Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη καλλιέργεια σιταριού εδώ και δεκαετίες μετά από σοβαρές πλημμύρες, σχεδιάζει να αγοράσει πολύ περισσότερο από τη μειούμενη παγκόσμια προσφορά. Και η Ινδία, η οποία συνήθως εξάγει μικρή ποσότητα σιταριού, έχει ήδη δει την εξωτερική ζήτηση να υπερτριπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι.
Σε όλο τον κόσμο, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη υψηλότεροι λογαριασμοί για τα είδη παντοπωλείου. Τον Φεβρουάριο, οι τιμές των ειδών παντοπωλείου στις ΗΠΑ ήταν ήδη αυξημένες κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πόλεμος θα διογκώσει περαιτέρω αυτές τις τιμές.
Για όσους ζουν στο χείλος της επισιτιστικής ανασφάλειας, η τελευταία αύξηση των τιμών θα μπορούσε να ωθήσει πολλούς στα άκρα. Αφού παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη για πέντε χρόνια, η πείνα αυξήθηκε κατά περίπου 18% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φτάνοντας μεταξύ 720 και 811 εκατομμυρίων ανθρώπων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι μόνο ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια αγορά τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει την πείνα επιπλέον 7,6 έως 13,1 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το κόστος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έχει ήδη αυξηθεί κατά 71 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, αρκετά για να μειωθούν οι ημερήσιες μερίδες για 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους. «Θα πάρουμε τρόφιμα από τους πεινασμένους για να τα δώσουμε σε αυτούς που λιμοκτονούν», δήλωσε ο κ. Beasley.
Η αύξηση των τιμών και η πείνα δίνουν επίσης μια πιθανή νέα διάσταση στην άποψη του κόσμου για τον πόλεμο. Θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την οργή κατά της Ρωσίας και τις εκκλήσεις για επέμβαση; Ή μήπως η απογοήτευση θα μπορούσε να στραφεί κατά των δυτικών κυρώσεων που συμβάλλουν στην παγίδευση τροφίμων και λιπασμάτων;
Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές, ορισμένα μέρη θα χρειαστεί να αγωνιστούν για να βρουν αρκετά τρόφιμα.
Η Αρμενία, η Μογγολία, το Καζακστάν και η Ερυθραία εισάγουν σχεδόν όλο το σιτάρι τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία και πρέπει να βρουν νέες πηγές. Αλλά ανταγωνίζονται πολύ μεγαλύτερους αγοραστές, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές και το Ιράν, που έχουν προμηθευτεί πάνω από το 60% του σιταριού τους από τις δύο εμπόλεμες χώρες.
Και όλοι αυτοί θα υποβάλουν προσφορές για μια ακόμη μικρότερη διαθέσιμη ποσότητα, επειδή η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής σιταριού στον κόσμο, αναμένεται να αγοράσει πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως στις παγκόσμιες αγορές φέτος. Στις 5 Μαρτίου, η Κίνα αποκάλυψε ότι οι σοβαρές πλημμύρες πέρυσι καθυστέρησαν τη φύτευση του ενός τρίτου της σοδειάς σιταριού της χώρας και τώρα η επερχόμενη συγκομιδή φαίνεται ζοφερή.
«Η φετινή κατάσταση μπορεί να ειπωθεί ότι είναι η χειρότερη στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας, Tang Renjian.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων αποτελούν εδώ και καιρό καταλύτη για κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές στις φτωχές αφρικανικές και αραβικές χώρες και πολλές επιδοτούν βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί σε προσπάθειες να αποφύγουν τέτοια προβλήματα. Όμως οι οικονομίες και οι προϋπολογισμοί τους - που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την πανδημία και το υψηλό ενεργειακό κόστος - κινδυνεύουν τώρα να λυγίσουν από το κόστος των τροφίμων, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι.
Η Τυνησία αγωνιζόταν να πληρώσει για ορισμένες εισαγωγές τροφίμων πριν από τον πόλεμο και τώρα προσπαθεί να αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση. Ο πληθωρισμός έχει ήδη πυροδοτήσει διαδηλώσεις στο Μαρόκο και συμβάλλει στην αναζωπύρωση της αναταραχής και των βίαιων καταστολών στο Σουδάν.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό θα σημαίνει απλώς ότι τα κουλούρια τους θα γίνουν πιο ακριβά. Και αυτό είναι απολύτως αληθές, αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό», δήλωσε ο Μπεν Άιζακσον, επί μακρόν αναλυτής γεωργίας της Scotiabank. Από τη δεκαετία του 1970, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή έχουν παλέψει με επανειλημμένες εξεγέρσεις. «Τι οδήγησε στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν;», είπε. «Ξεκινά από την έλλειψη τροφίμων και από τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων».
Οι χώρες που πλήττονται από παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Αιθιοπία, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πείνα, που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν γρήγορα να επιδεινωθούν.
Στο Αφγανιστάν, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει ήδη επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σίτιση των περίπου 23 εκατομμυρίων Αφγανών -περισσότερο από τον μισό πληθυσμό- που δεν έχουν αρκετό φαγητό.
Ο Nooruddin Zaker Ahmadi, διευθυντής της Bashir Navid Complex, μιας αφγανικής εταιρείας εισαγωγών, δήλωσε ότι οι τιμές αυξάνονται σε όλους τους τομείς. Του πήρε πέντε ημέρες στη Ρωσία αυτό το μήνα για να βρει μαγειρικό λάδι. Αγόρασε χαρτοκιβώτια των 15 λίτρων για 30 δολάρια το καθένα και θα τα πουλήσει στην αφγανική αγορά για 35 δολάρια. Πριν από τον πόλεμο, τα πουλούσε για 23 δολάρια.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες νομίζουν ότι έχουν επιβάλει κυρώσεις μόνο στη Ρωσία και στις τράπεζές της», δήλωσε. «Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».
Για την παγκόσμια αγορά τροφίμων, υπάρχουν λίγες χώρες που θα ήταν χειρότερο να βρίσκονται σε σύγκρουση από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% των εξαγωγών του παγκόσμιου σιταριού, το 17% του καλαμποκιού, το 32% του κριθαριού, μιας κρίσιμης πηγής ζωοτροφών, και το 75% του ηλιέλαιου, ενός σημαντικού μαγειρικού ελαίου σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Η Ρωσία δεν έχει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να εξάγει τρόφιμα λόγω των κυρώσεων που την έχουν ουσιαστικά αποκόψει οικονομικά. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, έχει αποκοπεί γεωγραφικά. Η Ρωσία έχει αποκλείσει τη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές και η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά σιδηροδρομικά βαγόνια για τη μεταφορά τροφίμων από την ξηρά.
Αυτό που τώρα γίνεται πιο ανησυχητικό αφορά την επόμενη συγκομιδή, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Στις 11 Μαρτίου, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας παρακάλεσε τους συμμάχους για 1.900 σιδηροδρομικά βαγόνια με καύσιμα, λέγοντας ότι τα αγροκτήματα της χώρας είχαν ξεμείνει μετά την χρήση των προμηθειών για τον στρατό. Χωρίς αυτά τα καύσιμα, είπε, οι Ουκρανοί αγρότες δεν θα ήταν σε θέση να φυτέψουν ή να θερίσουν.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλα εμπόδια. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι έως και το 30 τοις εκατό της ουκρανικής γεωργικής γης θα μπορούσε να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Και με εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα ή να κατατάσσονται στις γραμμές του μετώπου, πολύ λιγότεροι μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια.
Το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι δεν αντικαθίσταται εύκολα. Τα αποθέματα είναι ήδη περιορισμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η Αργεντινή περιορίζει τις εξαγωγές και η Αυστραλία έχει ήδη φθάσει σε πλήρη μεταφορική ικανότητα. Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 69%. Μεταξύ άλλων σημαντικών τροφίμων που εξάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία, οι τιμές του καλαμποκιού έχουν αυξηθεί κατά 36% και του κριθαριού κατά 82%.
Ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει επίσης κι ένα ακόμη μακροπρόθεσμο σοκ στις αγορές τροφίμων: την έλλειψη λιπασμάτων.
Ο Matt Huie, ένας αγρότης κοντά στο Corpus Christi του Τέξας, δήλωσε ότι η εκτόξευση των τιμών τον ανάγκασε ήδη να σταματήσει να βάζει λίπασμα στα βοσκοτόπια που τρέφουν τις εκατοντάδες αγελάδες του, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι πιο αδύνατες όταν έρθει η ώρα της σφαγής. Τώρα ανησυχεί ότι θα πρέπει να μειώσει το λίπασμα και για την επόμενη καλλιέργεια καλαμποκιού, γεγονός που θα μειώσει την απόδοσή του. «Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητη περιοχή», είπε.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 15 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτόν τον μήνα, την ώρα που οι αγρότες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονταν για τη φύτευση, η Ρωσία είπε στους παραγωγούς λιπασμάτων της να σταματήσουν τις εξαγωγές. Οι κυρώσεις ήδη δυσχέραιναν τις συναλλαγές αυτές.
Οι κυρώσεις έπληξαν επίσης τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, κορυφαίο παραγωγό λιπασμάτων με βάση την ποτάσα, που είναι κρίσιμα για πολλές μεγάλες καλλιέργειες, όπως η σόγια και το καλαμπόκι. Αλλά ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξαγωγές λιπασμάτων της Λευκορωσίας είχαν μπλοκαριστεί εξαιτίας των κυρώσεων για τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα, που ήταν επιβάτης σε ένα αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη χώρα.
Σε ένα άλλο δυσοίωνο μήνυμα προς τους πελάτες λιπασμάτων, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων δήλωσαν ότι επιβραδύνουν ή σταματούν την παραγωγή λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Πολλά λιπάσματα παρασκευάζονται με φυσικό αέριο.
Τα κυριότερα λιπάσματα παγκοσμίως έχουν πλέον υπερδιπλασιάσει ή τριπλασιάσει την τιμή τους κατά το τελευταίο έτος.
Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο, αγοράζει σχεδόν το ήμισυ των λιπασμάτων ποτάσας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τώρα έχει απομείνει απόθεμα μόλις τριών μηνών. Η εθνική ένωση καλλιεργητών σόγιας έχει δώσει οδηγίες στα μέλη της να χρησιμοποιήσουν λιγότερο λίπασμα, αν χρησιμοποιήσουν καθόλου, αυτή τη σεζόν. Η σοδειά σόγιας της Βραζιλίας, η οποία έχει ήδη μειωθεί λόγω της σοβαρής ξηρασίας, είναι πιθανό να είναι τώρα ακόμη μικρότερη.
«"Εμποδίζουν τα λιπάσματα να φτάσουν στις χώρες παραγωγής», δήλωσε ο Antonio Galvan, πρόεδρος της ένωσης σόγιας, επικρίνοντας τις διεθνείς κυρώσεις. «Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα εξαιτίας της έλλειψης αυτών των λιπασμάτων;».
Η Βραζιλία πωλεί το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας στην Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της σοδειάς για τη διατροφή των ζώων. Τα λιγότερα και ακριβότερα φασόλια σόγιας θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους κτηνοτρόφους να περικόψουν τις ζωοτροφές αυτές, πράγμα που σημαίνει μικρότερες αγελάδες, χοίρους και κοτόπουλα - και υψηλότερες τιμές για το κρέας.
Ο Jon Bakehouse, αγρότης καλαμποκιού και σόγιας στο Hastings της Αϊόβα, δήλωσε ότι προπλήρωσε για λίπασμα στα τέλη του περασμένου έτους επειδή ανησυχούσε για μια διαφαινόμενη έλλειψη.
Το λίπασμά του δεν έχει ακόμη φθάσει και τώρα έχει λιγότερο από ένα μήνα για να το τοποθετήσει στην καλλιέργεια καλαμποκιού του. Χωρίς αυτό, είπε, οι αποδόσεις του θα μειωθούν στο μισό.
«Ξέρετε πώς είναι  όταν τα αυτοκίνητα πηδούν σε αργή κίνηση και οι επιβάτες μέσα είναι στον αέρα; Κάπως έτσι αισθάνομαι», είπε. «Όλοι μας αιωρούμαστε στον αέρα, περιμένοντας το αυτοκίνητο να προσγειωθεί. Ποιος ξέρει αν θα είναι μια ωραία, απαλή προσγείωση ή αν θα πέσουμε με τη μύτη στο χαντάκι».

Πηγή: New York Times

Σχόλιο: διαβάστε και το κείμενό μας από το 2014: ​Η επερχόμενη επισιτιστική κρίση-Food Crisis

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου