Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητάει από τους Δυτικούς όπλα, αεροσκάφη και τανκς, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν δήλωσε από την Πολωνία ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Άμεσα αντέδρασε το Κρεμλίνο, με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών αν απειληθεί η ασφάλειά της.
Η νέα δήλωση Μπάϊντεν κατά Πούτιν προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τη Μόσχα, αλλά και ερωτηματικά διεθνώς για τη σκοπιμότητά της και μάλιστα αυτή τη χρονική στιγμή. Κίνηση που δείχνει ότι κάθε άλλο παρά η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια συνεννόηση με την Μόσχα και μάλιστα εν μέσω διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία λύσης. Κάτι που έχει κάνει τη ρωσική πλευρά να δηλώνει ότι οι Αμερικανοί βάζουν τους Ουκρανούς να έχουν αρνητική στάση στα σημεία που συζητιούνται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικό των προβληματισμών είναι και το πρωτοσέλιδο σχόλιο των New York Times: Το αιχμηρό σχόλιο Μπάϊντεν ήταν ένα ολίσθημα ή κεκαλυμμένη απειλή;
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, αποκαλώντας τον χασάπη και δικτάτορα. «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάϊντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία. Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας». Ενώ απηύθυνε μια ακόμη προειδοποίηση προς την Ρωσία: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».
Όπως ήταν επόμενο άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας. Η νέα δήλωση Μπάϊντεν κατά Πούτιν στενεύει το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε δεικτικά ότι: «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».
Ο Λευκός Οίκος έσπευδε στη συνέχεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με διαρρέουσα δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου. «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισημαίνεται.
Στην Πολωνία ο Μπάϊντεν συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας, από όπου έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις για την ουκρανική άμυνα. “Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας“, είπε ο Ντμίτρι Κουλέμπα. Η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών. Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους, είπε. Η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη» και στη συνέχεια το Πεντάγωνο απέρριψε οριστικά αυτήν την πρόταση.Όμως η Μόσχα εξέπεμψε ξανά τα μηνύματα περί χρήσης πυρηνικών όπλων. Αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ βγήκε και δήλωσε ότι: Η Μόσχα έχει το δικαίωμα να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιονδήποτε εχθρό συνιστά απειλή ακόμη και εάν εκείνος χρησιμοποιεί μόνο συμβατικό στρατιωτικό υλικό. Και η πυρηνική ετοιμότητα συνιστά για τη Ρωσία «προτεραιότητα». Τα σχόλιά του αυτά πυροδότησαν την αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που σε εμφάνισή του μέσω βίντεο στο Doha Forum του Κατάρ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα συνιστά άμεση απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την πυρηνική απειλή από την έναρξη του πολέμου, προειδοποιώντας πως μία στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης θα προκαλούσε «συνέπειες που δεν έχετε ξαναδεί». Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διπλωματικότεροι και προφανώς με την σκοπιμότητα να εμφανιστούν ότι αυτοί δεν θα κάνουν πρώτοι χρήση πυρηνικών – κάτι όμως που έχουν κάνει, για να μην ξεχνάμε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Πέραν φυσικά των αμέτρητων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων χρόνια τώρα σε όλον τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου