Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα Ουκρανία και Ρωσία εμφανίζονται στάσιμες και αποκλίνουσες οι θέσεις των δύο πλευρών σε σημαντικά ζητήματα. Λίγο πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη για τις συνόδους κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι Ευρωπαίοι διακηρύττουν την πρόθεσή τους για μία «στρατηγική πυξίδα» και τη συγκρότηση δύναμης ταχείας δράσης 5.000 στρατιωτών. Οι Δυτικοί θα διακηρύξουν τη σφυρηλάτηση του ευρωατλαντικού παράγοντα έναντι της Ρωσίας του Πούτιν, με τις ΗΠΑ να κοινοποιούν τις προθέσεις τους για επίδειξη ενότητας-δύναμης και ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Λίγο πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη για τις συνόδους κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι Ευρωπαίοι διακηρύττουν την πρόθεσή τους για μία «στρατηγική πυξίδα» της ΕΕ για συντονισμό δράσης και κοινή προσέγγιση. Όπως γνωστοποιήθηκε η συγκρότηση δύναμης ταχείας δράσης 5.000 στρατιωτών. Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μπορεί να διέψευσε πως πρόκειται για δημιουργία ευρωστρατού, αλλά πολλοί το βλέπουν ως πρόπλασμα. Αύριο πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ την μεθεπομένη η αντίστοιχη της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Μπάϊντεν. Δύο ευκαιρίες για διακηρύξεις σφυρηλάτησης του ευρωατλαντικού παράγοντα έναντι της Ρωσίας του Πούτιν. Από την Ουάσιγκτον κοινοποιούνται οι προθέσεις της αμερικανικής πλευράς για επίδειξη ενότητας και ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι δε G20 φέρονται να επανεξετάζουν τη θέση της Ρωσίας σε αυτό. Ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε για σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα καθημερινά εμπλουτίζεται, περιλαμβανομένων αυτών των χημικών ή βιολογικών όπλων. Οι Αμερικανοί λένε ότι οι ρώσοι μπορούν να κάνουν χρήση τέτοιων όπλων, ενώ αυτοί ότι στην Ουκρανία υπήρχαν βιολογικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, αλλά κάλυψαν τα ίχνη τους πριν τη ρωσική εισβολή. Όμως η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει τις σχετικές αποδείξεις. Τελευταίο πεδίο τέτοιας αντιπαράθεσης αποτέλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου Ρωσία, ΗΠΑ και ΗΒ αντάλλαξαν κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς όμως καμία πλευρά να παρουσιάσει αποδείξεις..
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι: οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Πάντως ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι. Ενώ για τα πυρηνικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι: «Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας».
Με τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας να εμφανίζονται στάσιμες και αποκλίνουσες θέσεις σε σημαντικά ζητήματα, στο πεδίο των μαχών συνεχίζονται οι συγκρούσεις, η ρωσική εισβολή και η ουκρανική άμυνα. Στην Μαριούπολη, γίνονται σκληρές οδομαχίες και βομβαρδισμοί στόχων, με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται μέσα στην πόλη και οι υπερασπιστές της να αμύνονται σθεναρά. Οι κάτοικοι της πόλης βιώνουν μία κόλαση χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, στην πόλη έχουν πεθάνει τουλάχιστον 2.300 άτομα. Δημοσιογράφοι του Reuters που έφτασαν στη Μαριούπολη τη Δευτέρα έκαναν λόγο για μια «ερημιά αποκάλυψης», με πτώματα ξαπλωμένα δίπλα στο δρόμο με κουβέρτες, παράθυρα από απανθρακωμένες πολυκατοικίες και ομάδες ανδρών να σκάβουν τάφους στην άκρη του δρόμου. Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Telegram που δείχνει την άφιξη Τσετσένων μαχητών στην περικυκλωμένη Μαριούπολη και λέει ότι: Ξεκίνησαν απευθείας την επίθεση στην πόλη, απελευθερώνοντας τη μία περιοχή μετά την άλλη. Ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τον χερσαίο διάδρομο με την κατεχόμενη Κριμαία και εμποδίζουν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.Στο Κίεβο, οι υπερασπιστές της πόλης οχυρώνονται περιμένοντας την τελική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η προέλαση φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. “Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε”.
Στο Κραματόρσκ, ο αρχηγός της αστυνομίας Ολέκσι Μπιλοχίτσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη.
Η Ένωση Ναρκοσυλλεκτών της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 82.525 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χερσαίας έκτασης της Ουκρανίας εκτιμάται ότι περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αθροιστικά αντιστοιχούν σε έκταση που είναι μεγαλύτερη από την Αυστρία, σχολιάζει το Al Jazeera. Στην ανάρτησή της η Ένωση, τόνισε ότι πλέον θεωρεί αυτές τις εκτάσεις γης ως «επικίνδυνες περιοχές» και «Μετά τη νίκη, αυτές οι περιοχές θα πρέπει να υποβληθούν σε ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση».Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.
Η Ρωσία άσκησε σήμερα την πρώτη ποινική δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου για δημοσίευση ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπιμού βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη (νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) από τον ρωσικό στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου