Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την Σαουδική Αραβία». Αυτή είναι μία δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) μόλις έναν χρόνο πριν, το 2021. Με καμάρι η χώρα δηλώνει πως μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, βομβαρδίζει ασύστολα την Υεμένη. Κατεστραμμένη και στα πρόθυρα λιμού, μετά την έναρξη της στρατιωτική επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας στις 26 Μαρτίου 2015, η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, βυθίζεται στην πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Η ιστοσελίδα Middle East Eye καταγράφει τη βάρβαρη καθημερινότητα στη Σαουδική Αραβία. Η δολοφονία, ομοφυλοφιλία, βλασφημία και η προδοσία τιμωρούνται με θάνατο, για συκοφαντία και χρήση του αλκοόλ την τιμωρία την επιλέγει ο δικαστής, η μοιχεία στο γάμο τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμού, η μοιχεία σε σχέση τιμωρείται με μαστιγώματα, οι κλέφτες τιμωρούνται με ακρωτηριασμό του χεριού, ενώ για τους ληστές που διαπράττουν η Σαουδική Αραβία τους επιβάλει θανατική ποινή. Απορίας άξιον πως με καμάρι η Ελλάδα δηλώνει πως μοιράζεται τις ίδιες αξίες, απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς…

Οι «καλές σχέσεις» των δύο χωρών φάνηκαν και από το περασμένο έτος. «Μια πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου» τόνισε ο Έλληνας ΥΕΘΑ, κατά την επίσκεψη του στη χώρα τον Απρίλιο του 2021.

Το 2021 επίσης κατά τη διάρκεια συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο πλαίσιο του forum «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε: «Υπογράψαμε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης τον περασμένο μήνα. Μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την πενταετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Και θα πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας ποιος είναι ο λογικός τρόπος για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας σε φυσικό αέριο. Και πιστεύω, όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου, ότι το φυσικό αέριο θα είναι μεταβατικό καύσιμο για το ορατό μέλλον. Επομένως, εάν όντως συμβεί αυτό, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Έχουν προταθεί διάφορες ιδέες….».

Και φτάνουμε στο σήμερα. Πρόσφατη επίσκεψη στις 13 Μαρτίου 2022, της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, όπου οι συμμετέχοντας δήλωσαν πως «το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικό αλλά υπάρχουν και προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών». Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μίλησαν με αισιοδοξία για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, μια συνεργασία σε πολιτειακό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Και η επίσκεψη ελληνικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία συνέπεσε με την ανακοίνωση ενός τραγικού γεγονότος. Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 άνδρες, μεταξύ των οποίων επτά Υεμενίτες και έναν Σύρο το Σάββατο 12 Μαρτίου, όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες. Ο αριθμός ξεπέρασε τις 67 εκτελέσεις που αναφέρθηκαν στην αραβική χώρα για όλο το 2021, και τις 27 το 2020. «Αυτά τα άτομα, συνολικά 81, καταδικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.Η χώρα μας που πανηγυρίζει για τις σχέσεις με τη Σαουδικής Αραβία τήρησε σιγή ιχθύος για το ελ λόγω γεγονός.

Οι «καλές σχέσεις» επισφραγίστηκαν με μία ακόμα συμφωνία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη χώρα, έκλεισε μια αρχική συμφωνία για να αποκτήσει επιπλέον προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν πέρυσι περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού πετρελαίου, περίπου το 18% των συνολικών της αποθεμάτων αργού πετρελαίου και είπε ότι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει με παρόμοιες ποσότητες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, εάν χρειαστεί.

Πετρέλαιο και Ελλάδα – Η κακιά Ρωσία, η καλή Σαουδική Αραβία

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε εν μέρει λόγω πανδημίας κι έπειτα ενισχύθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι άσχετο με τις ελληνοσαουδικές σχέσεις. Η χώρα μας, πιόνι του ΝΑΤΟ, ή καλύτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσότακης έχει διαλέξει πλευρά στον πόλεμο, χωρίς να ρωτήσει ή έστω ενημερώσει την Βουλή, μιας και αποφάσισε την αποστολή μαχητικού υλικού στην Ουκρανία. Για τη χώρα μας, ο κακός Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και βομβαρδίζει αμάχους. Σωστά, όμως το ζήτημα είναι ευρύτερο κι έχει κι άλλες εκτάσεις, από τη δυτική πλευρά.

Μέσα σ’ αυτή την έκρυθμη κατάσταση, οι κυρώσεις πάνε κι έρχονται. Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης, όπως ο άνθρακας, το 38% του φυσικού αερίου και το 26% του αργού πετρελαίου. Η Ελλάδα έχει υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σε αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι ανεξάρτητη ενεργειακά από τη Ρωσία βρίσκεται η ΕΕ, την ώρα που προετοιμάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα. Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας θα παρέχει στην ΕΕ ένα πλάνο 10 σημείων, που θα τη βοηθήσει να μειώσει την εξάρτησή της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Το plan B της χώρας για πετρέλαιο είναι ξεκάθαρα η Σαουδική Αραβία, αν και ακόμη προμηθευόμαστε πετρέλαιο από την …κακιά Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να χάνει το μέτρημα από τα κέρδη της στο πετρέλαιο. Nα σημειωθεί, ακόμα, πως η ανακοίνωση των υπερκερδών της Σαουδοαραβικής Aramco έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδεύει προς τη «μεγαλύτερη εφοδιαστική της κρίση εδώ και δεκαετίες».Ο σαουδαραβικός κολοσσός πετρελαίου Saudi Aramco, ανακοίνωσε χθες Κυριακή υπερδιπλασιασμό των κερδών για το 2021, και οι μέτοχοί του αποτελούν κάποιους μόνο εξ αυτών. Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν συγκεκριμένα πέρυσι κατά 124%, στα 110 δισ. δολάρια έναντι 49 δισ. δολαρίων το 2020. Κινητήρας της εκρηκτικής αύξησης της κερδοφορίας ήταν η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών κατά περίπου 50% στη διάρκεια του 2021.

Κι όσο η χώρα τα βάζει με την κακιά Ρωσία που βομβαρδίζει πολίτες, ενισχύει τις καλές της σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που βομβαρδίζει επίσης πολίτες. Πολίτες της Υεμένης. Αυτά όμως μάλλον είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που περνά αντιπροσφυγικά νομοσχέδια, με την ανάληψη της εξουσίας της έκοψε τον ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες επηρεάζοντας τα παιδιά που χρειάζονταν έγγραφα για να πάνε στο δημόσιο σχολείο, έχει κατηγορηθεί για πάμπολλες παράνομες επαναπροωθήσεις… Φαίνεται όμως πως αυτοί οι βομβαρδισμοί σε «ξένους» δεν ενοχλεί. Ενοχλεί εκείνη σε ξανθούς, Χριστιανούς….