22 Ιουλίου 2021

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ»: «Θερμή υποδοχή» εργαζομένων του ΕΦΚΑ στον Χατζηδάκη! (VIDEO) - Προσφυγή συνταξιούχων κατά της εμπλοκής ιδιωτών στον ΕΦΚΑ


«Θερμή υποδοχή» εργαζομένων του ΕΦΚΑ στον Χατζηδάκη!

Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο διοίκησης του ΕΦΚΑ πραγματοποιούν από το πρωί εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κατά της σημερινής επικοινωνιακής φιέστας που έχει προγραμματιστεί για τις υποτιθέμενες  “νέες μηχανογραφικές εφαρμογές”. Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΠΚ) διαδήλωσαν «κατά της προκλητικής και δημαγωγικής παρουσίας του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επέλεξε να μην πάει στο κτίρια όσο συνεχιζόταν η διαμαρτυρία.

Όπως τονίζει η ΠΟΠΟΠΚ  ο υπουργός Εργασίας και η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τηρούν σιγή ασυρμάτου ενώ φέρουν ακέραια την ευθύνη για την τραγική υποστελέχωση του Φορέα, την απουσία Ενιαίων Κανονισμών, τα τεράστια νομοθετικά και εφαρμοστικά κενά, … όπως και για τις δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν (συνταξιοδότηση, υπαγωγή στην ασφάλιση, επιδόματα).

Η κυβέρνηση έστειλε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ για να διώξουν τους εργαζόμενους με τους τελευταίους ωστόσο να μην πτοούνται (όπως φαίνεται και στο βίντεο).  Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα σύστημα Δημόσιας Καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες συνταξιούχων, ασφαλισμένων και επιδοματούχων.

*****

Προσφυγή του Δικτύου Συνταξιούχων κατά της εμπλοκής ιδιωτών στον ΕΦΚΑ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μόνο στην ιδεοληψία του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη αλλά και του υφυπουργού Π. Τσακλόγλου κατά των προσλήψεων στο Δημόσιο θα μπορούσε να αποδώσει κάποιος την άρνησή τους να αξιοποιήσουν τους 683 πτυχιούχους-συμβασιούχους του ΕΦΚΑ (που και μεγάλη εμπειρία είχαν στον συγκεκριμένο τομέα και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα) αντί της υπουργικής απόφασης να εκχωρηθεί μέρος από το έργο της απονομής σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές.

Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής που δεν μπορεί να σταθεί με όρους λογικής, και μάλιστα την ώρα που πληθαίνουν οι πολίτες που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν από 3 ή και 4 χρόνια βιώνοντας την ανέχεια, αναδεικνύει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με αφορμή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ κατά της υπ. απόφασης Χατζηδάκη.

«Το υπουργείο Εργασίας δεν ανανέωσε τον περασμένο Ιανουάριο τις συμβάσεις 683 συμβασιούχων-πτυχιούχων, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτές ακριβώς τις υπηρεσίες. Αν το είχε πράξει, ακόμα και με τις μισές απονομές συντάξεων τον μήνα, δηλαδή 40, το πρόβλημα θα είχε ήδη λυθεί» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ. «Μέσα στο εξάμηνο που μεσολάβησε από την εκδίωξή τους από την υπηρεσία, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, που ήταν εκπαιδευμένοι και γνώριζαν τη διαδικασία, θα είχαν καταφέρει να απονείμουν 163.920 συντάξεις!

Ητοι: 683 άτομα x 40 συντάξεις x 6 μήνες = 163.920 συντάξεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ήταν σε εκκρεμότητα 132.605 κύριες συντάξεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με ευθύνη του ίδιου του υπουργού Εργασίας δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εάν είχαν επαναπροσληφθεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, το πιο πιθανό είναι σήμερα να μην υπήρχαν κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ή αν υπήρχαν θα ήταν ελάχιστες. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί και οι αντίστοιχες εκκρεμότητες σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχές.

Το ΕΝΔΙΣΥ όμως δεν στέκεται σε αφορισμούς. Υποστηρίζει ότι τόσο ο προσφερόμενος τιμοκατάλογος προς τους ιδιώτες όσο και αυτός που προσφέρεται στους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που κλήθηκαν να επιστρέψουν με τον νόμο Βρούτση (4764/20, άρθρο 107) στον φορέα για να συνδράμουν στην έκδοση των συντάξεων κοστίζει πολύ περισσότερο από τα 20 ευρώ που θα έπαιρνε ένας εν ενεργεία υπάλληλος για την έκδοση κάθε σύνταξης.

Στην Υπουργική Απόφαση που φέρνει το ΕΝΔΙΣΥ στην κρίση του ΣτΕ αναγράφονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ στους ιδιώτες ανά φάκελο και ανά περίπτωση ασφάλισης, με το ανώτατο κόστος να φτάνει έως και τα 295 ευρώ ανά περίπτωση. Ποσό που κατά το ΕΝΔΙΣΥ «συνιστά σκανδαλώδη και προκλητική εύνοια», ιδιαίτερα όταν η συγκεκριμένη αποζημίωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι αφορολόγητη, όταν ακόμη κι ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ καταβάλλει φόρο... ακόμη και για τα αναδρομικά από μέρος των μνημονιακών περικοπών. «Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους να τοποθετηθούν επί του θέματος» καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ν. Χατζόπουλο και τη γ.γ. Π. Μουρίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου