25 Ιουλίου 2021

Το βιβλίο της εβδομάδας: «273+ ΗΜΕΡΕΣ - Ο ιστορικός αγώνας των Χαλυβουργών», των Παναγιώτη Κατσαρού, Νάσου Παυλάκη, Σοφίας Ροδίτη και Βασίλη Σταυρόπουλου, εκδόσεις Διεθνές Βήμα

Το βιβλίο 273+ ΗΜΕΡΕΣ, Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ βγήκε μέσα από την ανάγκη να καταγραφεί το ιστορικό μιας εμβληματικής απεργίας από αγωνιστές που συμμετείχαν σε αυτήν. Η εννιάμηνη απεργία στη Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο (2011-2012) ήταν ένα από τα σημεία καμπής στην προσπάθεια του εργαζόμενου λαού στην Ελλάδα να προστατεύσει το βιοτικό του επίπεδο κατά την περίοδο 2010-2015 – και σημάδεψε χιλιάδες εργαζόμενους. Υπήρξε μια εμβληματική απεργία απέναντι σε ένα τσουνάμι επιθέσεων κατά των μισθών, των συνθηκών εργασίας, των συνδικαλιστικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι συγγραφείς, με διαύγεια και αμεσότητα, μοιράζονται μαζί μας την πορεία του αγώνα τους και τα συμπεράσματά τους. Μέσα από τα λόγια και τις εμπειρίες τους αναδεικνύονται με μοναδικό τρόπο σημαντικά διδάγματα για τους σημερινούς αγωνιστές: πόση σημασία έχει η δημοκρατική συμμετοχή κάθε απλού μέλους σε έναν συνδικαλιστικό αγώνα· ο θετικός αντίκτυπος του να λαμβάνεις αλλά ταυτόχρονα και να δίνεις αλληλεγγύη – εντός και εκτός Ελλάδας· ο κρίσιμος ρόλος της οικογένειας σε μια απεργία· η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Στην πορεία του αγώνα, οι εργαζόμενοι αυτοί κατάλαβαν πόση δύναμη έχουν, και πέτυχαν συλλογικά κάτι που κανείς τους δεν περίμενε στην αρχή.

«Η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο σκοπό, δεν μπορούν να μας νικήσουν εύκολα» σημειώνει ο Παναγιώτης Κατσαρός.

Ένα βιβλίο γραμμένο από τους ίδιους τους απεργούς, που με την αφήγησή τους περιγράφουν τα γεγονότα που τους σημάδεψαν. Η Αλληλεγγύη, η καταστολή, οι δικαστικοί αγώνες, η θέση του αστικού κράτους. Όλα αυτά και πολλά άλλα, περιγράφονται με απλότητα, σαφήνεια και γλαφυρότητα. Από τους πρωταγωνιστές. Για τις επόμενες γενιές!

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και χρονολόγιο της απεργίας.

Περιεχόμενα

Οι αγώνες που έχτισαν το σωματείο
Από το 2006 και μετά αρχινά μια κόλαση
Στο ξεκίνημα της μνημονιακής εποχής
Ή κόβουμε τους μισθούς ή κάνουμε απολύσεις
Η απεργία της Χαλυβουργίας και η ανάπτυξη της εργατικής αντίστασης
Ο αγώνας οργανώνεται
Το πανόραμα της αλληλεγγύης
Περιφρούρηση
Ένα ενωτικό κύμα αλληλεγγύης
Η απεργία μπαίνει στον δεύτερο μήνα
Οι Χαλυβουργοί πιέζουν για μια λύση με κάθε μέσο
Η Χαλυβουργία Βόλου
Τα επεισόδιο που δημιούργησε η Χρυσή Αυγή για την υπονόμευση του αγώνα
Όποιος αντέξει!
Η κρατική καταστολή και η αναστολή της απεργίας
Οι δικαστικοί αγώνες των Χαλυβουργών
Επιτροπή Αγώνα Απολυμένων Αγωνιστών Χαλυβουργών Ασπροπύργου
Η διεθνής διάσταση της αλληλεγγύης
Στον απόηχο της απεργίας
Παραρτήματα
Χρονολόγιο του απεργιακού αγώνα
Αγώνες της μνημονιακής περιόδου

Με πληροφορίες από Ημεροδρόμο και politeianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου