20 Ιουλίου 2021

Το τερατούργημα της Ν. Κεραμέως


Παράλογες, ανορθόδοξες και χωρίς καμία ακαδημαϊκή θεμελίωση βάσεις εισαγωγής, ακραίες ανισότητες εις βάρος των υποψηφίων και καμία θεραπεία καμίας παθογένειας.

Δεν υπάρχει προηγούμενο. Η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας, χθες, αποκάλυψε το τερατούργημα που έφτιαξε η νεόκοπη ηγεσία στον χώρο της εκπαίδευσης. Δεν προκαλεί μόνον τον αυτόματο αποκλεισμό από τα ΑΕΙ της χώρας χιλιάδων υποψηφίων, αλλά δημιουργεί τη μεγαλύτερη στρέβλωση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Παράλογες, ανορθόδοξες και χωρίς καμία ακαδημαϊκή θεμελίωση (ελάχιστες) βάσεις εισαγωγής, ακραίες ανισότητες εις βάρος των υποψηφίων και καμία θεραπεία καμίας παθογένειας.

● Σε περισσότερα από τα μισά τμήματα ΑΕΙ της χώρας η βάση ορίζεται πάνω από το 10, καθώς πρόκειται για 249 τμήματα από τα 452 συνολικά, ενώ στα περισσότερα από αυτά η βάση διαμορφώνεται πάνω από 12.

● Οι υψηλότερες βάσεις κυμαίνονται στο 14 και στο 15. Μία και μοναδική πάνω από 15, η Αρχιτεκτονική της Πάτρας, με 15,76, πάνω από 14 οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές, κάποιες καθηγητικές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) αλλά και οι νοσηλευτικές, καθώς και ορισμένες δημοφιλείς ειδικότητες των πρώην ΤΕΙ και νυν ΑΕΙ όπως η Φυσικοθεραπεία και η Εργοθεραπεία. Ακολουθούν οι Νομικές Σχολές με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πάνω από 13, οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές και κάποιες πολυτεχνικές περιφέρειας.

● Σε 204 τμήματα ΑΕΙ η ΕΒΕ ορίστηκε κάτω από τη βάση του 10, με τα μισά να κυμαίνονται στο 8 – 9. Απειλούνται με σβήσιμο από τον νέο χάρτη των ΑΕΙ που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, το ίδιο και αρκετά που έχουν ΕΒΕ πάνω από 10 αλλά κινδυνεύουν να μείνουν με πολλές κενές θέσεις.

Αν δεν φαίνεται κάποια λογική στη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι γιατί… δεν υπάρχει. Επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Το απόλυτα άνισο και άδικο μπάχαλο, που δεν συγκρίνεται ούτε με την επέλαση των παρεμβάσεων Διαμαντοπούλου, καθώς τότε υπήρχαν ακριβές σχέδιο, υπολογισμοί και μελέτη. Τώρα, ρόλο έπαιξαν η βιασύνη και ο κυνισμός. Αλλοι θα το έλεγαν έπαρση. Αποτέλεσμα;

● Πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ της χώρας.
● Χιλιάδες υποψήφιοι με καλές έως άριστες βαθμολογίες δεν θα περάσουν στις σχολές προτίμησής τους.
● Χιλιάδες οικογένειες θα αναγκαστούν να θυσιάσουν ή τα όνειρα των παιδιών τους ή το κεφάλι τους για να πληρώσουν κάπου μακριά μια σχολή προτίμησης.
● Εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ των οποίων η βάση διαμορφώθηκε κάτω από 10 κινδυνεύουν από την εκστρατεία της «εκκαθάρισης» που θα διαμορφώσει τον νέο χάρτη των ΑΕΙ.
● Εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ πάλι θα γεμίσουν με παιδιά που είχαν άλλα όνειρα.

Αναλυτικότερα:

● Μαζί με τις Ιατρικές, στα ύψη των βάσεων (14,54) βρίσκονται και οι κεντρικές νοσηλευτικές και τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Ερώτηση: Γιατί αυτός που θέλει να γίνει νοσηλευτής ή άλλης παραϊατρικής ειδικότητας θα πρέπει να πετύχει βαθμούς Ιατρικής; Πόσοι θα κυνηγήσουν το όνειρό τους στο Διδυμότειχο με βάση 12,12 ή στην υπόλοιπη περιφέρεια (με βάση κάτω από 10); Σε ό,τι αφορά τη Φυσικοθεραπεία, το όνειρο ξεμακραίνει πολύ. Από 12,12 (Σπάρτη) έως 14,54 (ΠΑΔΑ και Λαμία) κυμαίνονται όλες οι ΕΒΕ πλην αυτής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με 9,69.

● Οι Αρχιτεκτονικές σηματοδοτούν ίσως τη μεγαλύτερη στρέβλωση που παρατηρείται στο φετινό σύστημα εισαγωγής και συνδέεται με την πρόχειρη αντιμετώπιση της ΕΒΕ στα Ειδικά Μαθήματα. Υποψήφιοι με άριστη βαθμολογία ή δεν θα μπουν ή θα ριψοκινδυνεύσουν σοβαρά την είσοδό τους στη σχολή προτίμησής τους. Στα ειδικά μαθήματα -που σημειωτέον δεν διδάσκονται στο σχολείο- η ΕΒΕ δεν συμψηφίζεται. Συνεπώς, ακόμα κι αν έχει γράψει πολύ καλά κάποιος στα 4 μαθήματα και στο ένα Σχέδιο, θα κινδυνεύσει αν στο δεύτερο Σχέδιο φέρει βαθμό μικρότερο από την ΕΒΕ του. Κι ας έχει γράψει άριστα στις πανελλαδικές!

Στις Αρχιτεκτονικές το παράλογο χτυπάει κόκκινο. Η ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα! Σε ΕΜΠ, ΑΠΘ και Παν. Θεσσαλίας η ΕΒΕ της σχολής είναι 13,13 και στα ειδικά, δηλαδή, σε Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, είναι 14,03 και 15,53 αντιστοίχως. Στην Ξάνθη η ΕΒΕ της σχολής είναι 14,45 και στα ειδικά 15,43 και 17,08 αντιστοίχως. Μόνο στην Πάτρα που η ΕΒΕ της σχολής εκτοξεύθηκε στο 15 είναι χαμηλότερες οι βάσεις των ειδικών (12,62 και 13,98). Ηδη υποψήφιοι και γονείς άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα για την ακραία αδικία με την οποία απειλούνται οι υποψήφιοι των Αρχιτεκτονικών Σχολών. Ηδη η υπουργός Παιδείας έχει αρχίσει να λαμβάνει ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας από οικογένειες.

● Ετερο παράδοξο σε σχέση με τα ειδικά μαθήματα παρατηρείται στο τμήμα Γραφιστικής στο ΠΑΔΑ. Η ΕΒΕ του είναι 11,43, αλλά στα ειδικά ανεβαίνει στο 14,02 και στο 15,30. Για μαθήματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο -επαναλαμβάνουμε- αλλά πληρώνονται αδρά σε ειδικά φροντιστήρια.

● Οι καθηγητικές σχολές στα κεντρικά γνωρίζουν μια ξαφνική μεγάλη άνοδο στην ΕΒΕ. Πάνω από 14. Κάτι η μείωση των θέσεων, κάτι ο συντελεστής που έδωσαν τα τμήματα, οδήγησε στο σκαρφάλωμα. Ομως, να είναι το ίδιο υψηλή στην Κρήτη, αλλά χαμηλότερη στην Πάτρα (11,98) και ακόμα χαμηλότερη στα Ιωάννινα; Ποια είναι πλέον τα κριτήρια εισαγωγής; Οι επιδόσεις, ο συντελεστής και το κριτήριο γοήτρου του κάθε τμήματος; Σε τι στηρίζεται η κατηγοριοποίηση εισακτέων φέτος;

● Κάποια ΑΕΙ έχουν καθαρό στίγμα. Το ΠΑ.ΠΕΙ. έχει ΕΒΕ σε όλα τα τμήματά του πάνω από 12 (12,41). Το ίδιο και το ΟΠΑ, το ΠΑΔΑ 10 έως 12 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κάτω από 10), το Αιγαίου κάτω από τη βάση πλην 2 τμημάτων με 10,34 (Ναυτιλιακά και Σχεδίαση Προϊόντων), το Ιόνιο με 3 μόνο πάνω από τη βάση. Μεγάλες ή μικρές διακυμάνσεις στα υπόλοιπα.

■Να σημειώσουμε πως η ΕΒΕ δίνει το δικαίωμα επιλογής, αλλά δεν προεξοφλεί την εισαγωγή στις σχολές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

■ «Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας. Οι πιο “ευνοϊκές” εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

■ Οι πρυτάνεις με καθυστέρηση ψέλλισαν κάτι για την ΕΒΕ, που απειλεί αρκετά περιφερειακά τμήματα.

■ Πιο καθαρή θέση και πολιτική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επέλεξε τον ελάχιστο συντελεστή για την ΕΒΕ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου