Κατά σχεδόν 15 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος σε ένα χρόνο!
Στα 344,1 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021 από 341 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και από 329,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το δημόσιο χρέος λοιπόν αυξήθηκε σχεδόν κατά 15 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο απόρροια της πανδημίας αλλά και της καταλιστικής κρίσης που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ τα έσοδα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν στα 16,242 δισ. ευρώ από 17,331 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 23,324 δισ. από 20,306 δισ. που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2020.
Έκρηξη του δημοσίου χρέους υπάρχει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά κυρίως αυτές του Νότου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα σε 12 μήνες, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2020, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο σύνολο της ευρωζώνης, ενώ μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών -μελών.
Στον Νότο η αύξηση του χρέους είναι πρωτοφανής. Στην Κύπρο η αύξηση ήταν 29%, στην Ελλάδα 28%, στην Ισπανία 26%, στην Ιταλία 22%, στην Πορτογαλία 18% και στη Γαλλία 17%.
Στην ευρωζώνη, το πρώτο τρίμηνο του 2021 το δημόσιο χρέος κυμάνθηκε στο 100,5% του ΑΕΠ, έναντι 86,1% που ήταν την ίδια περίοδο του 2020. Στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε από το 79,2% του ΑΠΕ, στο 92,8% του ΑΕΠ.
*****
Αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα προβλέπει η Eurostat
Η Eurostat είναι υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κύριο καθήκον της είναι η συλλογή και δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που αφορούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου δεν είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται από κάποιον αντισυστημικό φορέα.
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε αναφέρεται στην επίδραση της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της, παρουσιάζει την πρόβλεψή της για τα επίπεδα φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Eurostat αναφέρει χαρακτηριστικά:
Οι απώλειες στο εργασιακό εισόδημα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία ή που εργάστηκαν λιγότερες ώρες. Οι κρατικές παρεμβάσεις και η μείωση της φορολογίας που πάρθηκε προσωρινά καθώς και άλλες πολιτικές εκτάκτου ανάγκης, συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Παρόλο που τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση COVID-19, αυτά τα προσωρινά προγράμματα συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος.
Αν και στην Ε.Ε. τα επίπεδα φτώχειας δεν μεταβλήθηκαν το 2020, η κατάσταση αυτή ποικίλει ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης. Σε σύγκριση με το 2019, μεταξύ των κρατών μελών παρατηρήθηκαν αυξήσεις στο ποσοστό κινδύνου αύξησης της φτώχειας του εργατικού δυναμικού στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία , τη Βουλγαρία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Σε περίπου τα μισά κράτη μέλη, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας παρέμεινε σταθερό το 2020, ενώ μειώθηκε στην Εσθονία.
Πηγή: https://www.weforum.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου