26 Ιουλίου 2021

Ίος: Ένα παράδειγμα για το πώς προστατεύονται κάποιοι ως στρατηγικοί εθνικοί ευεργέτες και μένουν απροστάτευτα τα ελληνικά νησιά

φωτογραφία 59632298 © Icefront | Dreamstime.com

 

Οι στρατηγικοί εθνικοί ευεργέτες και τα απροστάτευτα ελληνικά νησιά

Η ομορφιά και το περιβάλλον της χώρας μας τα τελευταία χρόνια καταστρέφεται ανελέητα. Η οικιστική αναρχία και ασυδοσία βασιλεύει. Κανένας δεν προστατεύει το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το ελληνικό τοπίο και τις πραγματικές δυνατότητες αυτού του τόπου. Οι νόμοι αλλάζουν κάθε μέρα σαν τα πουκάμισα για να διευκολύνουν επιτήδειους και κερδοσκόπους.

Οι έννοιες βιώσιμη ανάπτυξη, φέρουσα ικανότητα, χωροταξικός σχεδιασμός και προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχουν για τους εκάστοτε εκλεγμένους μας. Η βιασύνη, η συναλλαγή, η προεκλογική σκοπιμότητα και η παράδοση άνευ όρων του ελληνικού χώρου σε τυχάρπαστους «επενδυτές» είναι οι σταθερές πολιτικές αξίες που δεν θέλουν να αποχωριστούν.

Με ευρύτατες πλειοψηφίες, οι κυβερνώντες μας ιδιωτικοποιούν και πουλάνε τις δημόσιες παραλίες μας κατά τα Λιβανικά πρότυπα και έχουν κάνει κύριο νομοθετικό τους έργο να παραβαίνουν και να τροποποιούν τους υπάρχοντες νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον, για να διευκολύνουν και να εξυπηρετούν τους πελάτες ψηφοφόρους τους και τους οικονομικά ισχυρούς υποστηρικτές τους.

Τώρα τελευταία μάλιστα οι εκπρόσωποι μας αποδιοργανώνουν εκ του πονηρού τις ελάχιστες υπηρεσίες ελέγχου  δόμησης σε όλη τη χώρα. Για να εξυπηρετούνται οι ψηφοφόροι τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ορίζουν ανέφικτες προθεσμίες ελέγχων, ανεξάρτητα από την επάρκεια των υφιστάμενων διοικητικών δομών και επιβάλλουν σαν ποινή, για αυτή τη δεδομένη ανεπάρκεια των υπηρεσιών, την ουσιαστική ακύρωση των ελέγχων. Συμπεριφέρονται με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σαν μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, θεωρώντας ότι επειδή εκλέχτηκαν μια φορά έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν κατά τα αυθαίρετα γούστα τους είτε να εμπορεύονται με προσωπικά κίνητρα το ελληνικό περιβάλλον και να πωλούν αντί πινακίου φακής, σε ρόλο κρατικών μεσιτών, την δημόσια ελληνική γη.

Παράλληλα, μέσα από μια διαχρονικά δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων αδρανοποιούν την ελληνική δικαιοσύνη. Με το νέο νόμο Ν. 4759/2020 αφαιρούν κάθε χωροταξική αρμοδιότητα από τοπικές κοινωνίες και δημάρχους για να μπορούν οι επιτήδειοι στην κεντρική εξουσία να μοιράζουν ανενόχλητοι πολεοδομικά προνόμια και παραδίδουν χωρίς κοινωνικό έλεγχο τις παραλίες και τους δημόσιους χώρους μας σε φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η ιδιοτέλεια και η προχειρότητα στη χώρα μας αποκτούν σήμερα ένα νέο αποκρουστικό οικιστικό νομοθετικό πρόσημο. Οι κοινόχρηστοί μας χώροι, οι αιγιαλοί μας, τα ρέματα μας στενεύουν και εκατομμύρια αυθαίρετα φυτρώνουν άναρχα παντού και νομιμοποιούνται με αλλεπάλληλες υπουργικές κατευθυντήριες περγαμηνές, μετατρέποντας σε συμβολαιογράφους μερικές χιλιάδες διπλωματούχους Έλληνες μηχανικούς.

Η προχειρότητα επεκτείνεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά  παντρεύονται τις ντομάτες και ανεμογεννήτριες τέρατα αντί να χωροθετούνται σε ειδικές βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ρεύματος, σκορπάνε άναρχα, μετατρέπονται σε μέθοδο για την υφαρπαγή δημόσιας γης, καταστρέφοντας το τοπίο σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στις κορυφογραμμές των ελληνικών βουνών, σαν να θέλουνε να φοβίσουν τα γεράκια και τους θεούς του Ολύμπου. 

Η Ελλάδα διεκδικεί με αξιώσεις πλέον από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής το βραβείο Νόμπελ ανομίας και οικιστικής αναρχίας στον κόσμο όλο. 

Για όσους θεωρούν ότι οι παραπάνω προσβλητικές για τους εκπροσώπους του πολιτικού και τεχνικού κόσμου διαπιστώσεις περιέχουν στοιχεία υπερβολής, έρχεται σαν μικρός αλλά αποκαλυπτικός μεγεθυντικός καθρέφτης η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής (ΦΕΚ 2952/17-7-20) δέκα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μικρό νησί της Ίου, για να τεκμηριώσει ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα περί real estate διαπλοκής της εξουσίας στην χώρα μας είναι δυστυχώς αληθινά.

Η απόφαση αυτή, ενδεικτική των κυβερνητικών κατευθύνσεων, αναγορεύει σε «εθνικούς στρατηγικούς ευεργέτες κυβερνητικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη της χώρας», ένα κονσόρτσιουμ τριών ανώνυμων και offshore εταιρειών ( 105 ΑΕ, Lucas ΑΕ, Νερό ΑΕ) που δραστηριοποιoύνται τα τελευταία χρόνια στην allinclusive τουριστική εκμετάλλευση της Ίου, εκχωρώντας στις εταιρείες αυτές, με επίκληση του Ν. 3895/2010, πολεοδομικά προνόμια, άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις από το υστέρημα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η διυπουργική αυτή απόφαση, που ελήφθη προκλητικά παρά τις τεκμηριωμένες επισημάνσεις που παρατέθηκαν προς του κ. υπουργούς στο από 22- 6-2020 επίσημο έγγραφο του Συλλόγου Ιητών (έτος ίδρυσης 1924 ) και του νεοσύστατου συλλόγου ΄Σώστε την Ίο΄, που αναφέρουν ότι οι εταιρείες αυτές έχουν προβεί σε σειρά παράνομα και καταστροφικά για το περιβάλλον της Ίου έργα, έχουν καταστρέψει υδροβιότοπους, έχουν ισοπεδώσει κορυφογραμμές, έχουν μπαζώσει ρέματα και ακτογραμμές και έχουν κατασκευάσει χιλιάδες τ. μ. αυθαίρετα κτίσματα στο νησί, όπως τεκμηριώνεται και από επίσημα έγγραφα και  εκθέσεις επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. 

Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιοι υπουργοί με την απόφαση τους αυτή, σε συνεργασία με την ιδιωτικό κρατική εταιρεία σύμβουλο EnterpricePrice, Greece, έχουν υπερβεί τα εκ του νόμου συνταγματικά τους καθήκοντα και προκαλούν τους απλούς, χωρίς ειδικές διασυνδέσεις με τις αρχές, Έλληνες πολίτες, γιατί έμμεσα, άμεσα και μετά γνώσης:

  1. Συγκαλύπτουν στην πράξη δεκάδες τεκμηριωμένες παραβάσεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, βεβαιωμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που αφορούν τις εταιρείες που επιβραβεύουν,προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
  2. Αγνοούν σκοπίμως πέντε επερωτήσεις βουλευτών διαφόρων πολιτικών παρατάξεων της ελληνικής βουλής(Συρμαλένιος, Αλεξόπουλος 2014, Αμυράς 2016, Τάσος, Μανωλάκος, Συνταχάκης 2017, Αρσένης 2019, 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης 2020) για αυτές τις παράνομες πράξεις και καταστροφές του περιβάλλοντος στην Ίο. 
  3. Παρακάμπτουν με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις τους ελληνικούς νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον και ειδικότερα το ειδικό διάταγμα προστασίας της Ίου (ΠΔ 587Δ/81).
  4. Αδρανοποιούν την επίσημη δημοτική χωροταξική μελέτη που έχει εκπονηθεί με χρήματα από τους φόρους των δημοτών και έχει ολοκληρωθεί από το ΕΜΠ υπό τον Καθηγητή Χωρικού Σχεδιασμού Ιωσήφ Στεφάνου για την προστασία και ανάπτυξη της Ίου, γιατί τα πορίσματα της μελέτης αυτής δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των παραπάνω εταιρειών.
  5. Ανοίγουν το δρόμο για απευθείας αναθέσεις μελετών που αφορούν  τον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού, (Ν. 4579/2020 ), ερήμην της τοπικής κοινωνίας σε φιλικά προς τους επενδυτές και πρώην υπουργούς συνεργάτες τους προσκείμενα μελετητικά γραφεία.
  6. Με την ουσιαστική επιβράβευση, σε ανώτατο επίπεδο, της εταιρείας 105 ΑΕ παρά τις διαπιστωμένες παράνομες πράξεις της,δίνουν το παράδειγμα και προτρέπουν τους κατοίκους της Ίου να εκτελούν παρόμοιες παράνομες εργασίες δόμησης, να καταστρέφουν για να εκμεταλλευτούν τις ακτογραμμές και τα βουνά της Ίου κατά το δοκούν, να ενεργούν παράνομες εκσκαφές, να κατασκευάζουν παράνομους δρόμους και να λειτουργούν παράνομα λατομεία κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ. 587 Δ/81 προστασίας της Ίου, να αγνοούν αποφάσεις διακοπής εργασιών του Συμβουλίου Επικρατείας (Ε 36/ 2016), να χτίζουν χιλιάδες τετραγωνικά αυθαίρετα κτίσματα χωρίς οικοδομικές άδειες και στη συνέχεια να τα νομιμοποιούν(Δ.Υ.  2395502 Ν. 4178) αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων αξίας πολλών εκατομμυρίων Ευρώ.
  7. Ενθαρρύνουν διοικητικές και αστυνομικές αρχές και ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, υπεύθυνους για την προστασία  του τοπίου και τις πολιτιστικής μας κληρονομιάς να παραβαίνουν το καθήκον τους και να μην εφαρμόζουν το ειδικό διάταγμα προστασίας της Ίου (ΠΔ 587Δ/81), ενός μικρού νησιού που υποτίθεται ότι έχει την μέγιστη νομοθετική προστασία ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ( ΦΕΚ  762/1977).
  8. Αποπειρώνται να προλάβουν και να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αναγορεύοντας ως στρατηγικό και μετά προνομίων εταίρο για την ανάπτυξη της χώρας την εταιρεία 105 ΑΕ, παρότι γνωρίζουν ότι για την εταιρεία αυτή εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας σχετική προσφυγή φορέων και κατοίκων του νησιού, σε συνέχεια της ετυμηγορίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου C-280/ 18.
  9. Παραβαίνουν, σε συνεργασία με την EnterpriceGreece, βασικές διατάξεις των Ευρωπαϊκών νόμων και την ουσία  της απόφασης C-280/18 του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αρνούμενοι την παροχή στοιχείων περιβαλλοντικής πληροφόρησης για τα θέματα της Ίου στους αιτούντες Συλλόγους, με την επίκληση του απορρήτου των οικονομικών δεδομένων και της προέλευσης των χρημάτων των επενδυτών.
  10. Αφαιρούν τελικά ένα νησί από τους κατοίκους του και το παραδίδουν για ολοκληρωτική τουριστική εκμετάλλευση στην διαπλεκόμενη ανώνυμη realestate κερδοσκοπία (ΦΕΚ 2952 /2020) προωθώντας αθέμιτες μονοπωλιακές πρακτικές  συνεργαζόμενων εταιρειών και αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την ομορφιά του νησιού.

Τα όσα συμβαίνουν στον μικρό νησί της Ίου συμβαίνουν δυστυχώς στη Ελλάδα όλη. Αποκαλύπτουν με online τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία την παρακμιακή λειτουργία της δημοκρατίας μας. Η διαφθορά, η υποτέλεια και η προχειρότητα αφήνουν  το οικιστικό αποτύπωμα τους στη άμοιρη ελληνική γη.

Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες νοοτροπίες που τις τελευταίες δεκαετίες με τα ρουσφέτια τους εμπορεύτηκαν και κατέστρεψαν τα ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων, αυτοί που υποβάθμισαν την ποιότητα της ζωής μας, που στένεψαν τα πεζοδρόμια που περπατάμε, αυτοί που παρέδωσαν την ύπαιθρο χώρα στην εκτός σχεδίου οικιστική αναρχία, έρχονται σήμερα με τρέντυ ρούχα να εμπορευτούν και παραδώσουν στην ανελέητη κερδοσκοπία  ότι ωραίο έχει μείνει αυθεντικό και όμορφο στην πατρίδα μας: τις περιοχές Νατούρα, τα βουνά μας, τις παραλίες μας και ολόκληρα τα ελληνικά νησιά.

Διακόσια χρόνια μετά της απελευθέρωση, η χώρα μας ανυπεράσπιστη, με «τεχνοκράτες» χωρίς κοινωνικούς ενδοιασμούς, υπάκουους μόνο στους κυβερνώντες και στους πελάτες τους, χωρίς κτηματολόγιο για τον καθορισμό της δημόσιας γης, χωρίς ενημέρωση των κατοίκων, εκποιείται, παραδίδεται με ηλεκτρονικές fasttrack διαδικασίες στην διαπλεκόμενη, χωρίς έλεος on και offshore επιχειρηματική ασυδοσία. Ο τουρισμός μας περνά σε ξένα ανώνυμα χέρια. Τα νησιά μας χάνουν την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία τους και αποκτούν δομικά χαρακτηριστικά εντυπωσιασμού τύπου Λας Βέγκας. Η νήσος Ίος είναι ένα παράδειγμα μόνο.

Τα νησιά του Αιγαίου που με την ομορφιά τους ανέδειξαν τον τουρισμό στη χώρα μας κινδυνεύουν θανάσιμα. 

Θα τους αφήσουμε να τα καταστρέψουν και αυτά;

*Αναπληρωτής Γραμματέας του Τμήματος Αττικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου