15 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εργασία: Η αλήθεια της επόμενης ημέρας - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο εργασιακό τοπίο


Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο εργασιακό τοπίο μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Γιάννη Καρούζο*.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η εργασία. Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις.

1) Τι σημαίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας, αν δεν εμβολιαστώ;

Ο μη εμβολιασμός για άλλους λόγους, πλην αυτών της υγείας, θα επιφέρει μία ουδέτερη περίοδο στην εργασιακή σύμβαση, ακόμα και των δημοσίων υπαλλήλων (νοσηλευτών κτλπ), κατά την οποία ο μεν εργαζόμενος δεν θα παρέχει υπηρεσίες και ο δε εργοδότης δεν θα του καταβάλλει μισθό. Είναι αδιευκρίνιστο δε, αν θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν θα συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του, αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης, πχ σε αξιολογήσεις, προαγωγές κτλ, η διαδικασία των οποίων μπορεί να συντρέχει την περίοδο αυτή.

2) Μπορώ να εργάζομαι την περίοδο της αναστολής σε άλλον εργοδότη;

Είναι αδιευκρίνιστο αν θα επιτραπεί στον μη εμβολιασμένο η δυνατότητα να εργαστεί σε άλλον εργοδότη έστω και με άλλη ειδικότητα, κατά χρόνο της αναστολής.

3) Η άρνηση του εργαζόμενου στον εμβολιασμό θα επιφέρει αναστολή της σύμβασης εργασίας ή άδεια άνευ αποδοχών;

Είναι εσφαλμένος ο όρος της άδειας άνευ αποδοχών που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αναστολή της σύμβασης εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων, αφού η άδεια αυτή απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη.

4) Ο εργοδότης/υπηρεσία μου θα μπορεί να με θέτει μονομερώς σε αναστολή χωρίς τη δυνατότητα τοποθέτησής μου σε άλλα καθήκοντα;

Αντίθετα με ό,τι ισχύει σε αντίστοιχη περίπτωση διάταξης στην Ιταλία, δεν εξαγγέλθηκε η δυνατότητα του εργοδότη να τοποθετεί τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο σε άλλα καθήκοντα, έστω και υποδεέστερα. Εξαγγέλθηκε ότι η διάταξη θα προβλέπει την αναστολή της εργασιακής σύμβασης και μόνο.

5) Θα υπάρχει εξαίρεση για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων πχ εγκύους, συνδικαλιστές κ.α. ως προς την αναστολή της εργασιακής σύμβασης;

Όχι, η εξαίρεση που εξαγγέλθηκε συνδέεται με τη συνδρομή λόγων υγείας και όχι με ειδικές ιδιότητες ή άλλες συνθήκες.

6) Ποια θα είναι η διάρκεια της αναστολής;

Δεν προσδιορίστηκε το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος θα μπορεί να τίθεται σε αναστολή. Το πιθανότερο είναι να συνδέεται με τη στιγμή του εμβολιασμού του εργαζόμενου ή την ύφεση της πανδημίας.

7) Είναι νόμιμη η απόλυσή μου επειδή δεν εμβολιάστηκα;

Σε καμία περίπτωση, καθώς μία τέτοια απόλυση είναι καταχρηστική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ίδια η διάταξη όπως εξαγγέλθηκε δεν προβλέπει ως κύρωση την απόλυση. Άρα κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό. 

*Ο Γιάννης Καρούζος είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου