22 Ιουλίου 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα - Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου


▸ Ευρω-μνημονιακού τύπου πολιτικές για την επόμενη διετία

Οι οικονομικοί υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν την προηγούμενη Τρίτη 12/7 εθνικά σχέδια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανάμεσά τους και το ελληνικό, προδιαγράφοντας έτσι μια διετία σκληρής λιτότητας μνημονιακού χαρακτήρα. Τελικός στόχος η επιστροφή στους «χρυσούς κανόνες» της Ευρωζώνης από το 2023, πράγμα που για την Ελλάδα σημαίνει επιστροφή στη λογική των ετήσιων υπέρογκων πλεονασμάτων. Δηλαδή μια ιδιότυπη επιστροφή στους μνημονιακούς στόχους και στη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και του λαού.

Η απόφαση του ECOFIN πανηγυρίστηκε δεόντως από την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στη Βουλή πως πρόκειται για «ιστορική εξέλιξη» που «δεν έρχεται μόνο να διαλύσει τα έωλα επιχειρήματα που κάποιοι διατύπωναν περί δήθεν αδυναμιών του σχεδίου, αλλά κυρίως να πιστοποιήσει ότι αντίθετα ανταποκρίνεται απόλυτα στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας». Νωρίτερα όμως στο συνέδριο του Economist o πρωθυπουργός είχε αναλυτικά επισημάνει τι ακριβώς σημαίνει η αποδοχή του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», όπως ονομάζεται η μετατροπή των νεοφιλελεύθερων προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη σε αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι «το 2022 η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από το καθεστώς εποπτείας, έχοντας ταυτόχρονα περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 2023 να μπορεί να πετύχει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα, διεκδικώντας από το πρώτο εξάμηνο επιτέλους άνοδο σε επενδυτική βαθμίδα». Ως δρόμο για την επίτευξη του στόχου προέβαλλε «τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα. Το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο αλλά και η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα την καθιστούν σημαντικό προορισμό για επενδύσεις». Εν ολίγοις, είπε πως η κατάργηση του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και άλλα παρεμφερή μέτρα-μεταρρυθμίσεις είναι αυτά που οδηγούν στην ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο μάλιστα ρόλο, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Μητσοτάκη, έχουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών, προκειμένου να εξυγιανθούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια με θύματα όσους επλήγησαν τη 10ετή περίοδο των μνημονίων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα τόνισε ότι εκκρεμούν 68 ακόμη μεταρρυθμίσεις στην ίδια κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι και το ασφαλιστικό που θα συζητηθεί μέσα στον Αύγουστο στη Βουλή για να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης πως πρόκειται για ένα «σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο».

Ταυτόχρονα, οι οικονομικοί υπουργοί της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι… δεν βιάζονται για να υλοποιήσουν την πρόσφατη απόφαση της G20 για τη φορολόγηση ενός μικρού τμήματος των κερδών των πολυεθνικών κολοσσών. Με τον αρμόδιο για τα οικονομικά επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει πως στο θέμα θα υπάρξει αναβολή. Τόνισε πως «συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σε αυτό το θέμα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου