29 Ιουλίου 2021

Γρηγόρης Γεροτζιάφας*: Εμβολιασμός, πρωτοβάθμια περίθαλψη και άνοιγμα πατεντών τα «όπλα» κατά του κορονοϊού

Πώς θα πρέπει να οχυρωθούμε εφεξής έναντι του κορονοϊού, αναλύει στο iEidiseis o Δρ. Γεροτζιάφας.

 

Οι data manupulatos και οι σκοταδιστές (και μαζί τους διάφοροι χρήσιμοι «αφελείς»), εργαλειοποιώντας την ασθένεια από ήπια COVID-19 του Υπουργού κ. Γεωργιάδη (στον οποίο ευχόμαστε περαστικά), συνεχίζουν την παραπληροφόρηση με στόχο, όχι γενικά τον «αντιεμβολιασμό», αλλά την επαναφορά των κοινωνιών μας σε συνθήκες «χάους»** - γιατί τότε χαίρεται ο λύκος.

Αυτό υπογραμμίζει ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος τονίζει:

«Λένε για μια ακόμη φορά ψέματα».

«Η μελέτη φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer (που έγινε όταν τα εμβόλια ήταν πειραματικά), είχε ως πρωτεύον τελικό σημείο αποτελεσματικότητας την αποτροπή συμπτωματικής COVID και ως δευτερεύον τελικό σημείο την αποτροπή σοβαρής COVID. Η αποτελεσματικότητα ως προς το πρωτεύον τελικό σημείο ήταν 94% και ως προς το δευτερεύον 100%. Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη.

Αυτά ήταν τα δεδομένα για το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Ωστόσο γνωρίζαμε ότι η αποτελεσματικότητα σε συνθήκες real life θα ήταν ελαττωμένη σε σχέση με αυτή των μελετών (αυτό είναι κλασικό φαινόμενο σε όλες τις κλινικές μελέτες, σε όλες τις θεραπείες)», συνεχίζει ο Δρ. Γεροτζιάφας, κι εξηγεί:

«Για τον λόγο αυτό, αλλά και για άλλους 5 λόγους (που αναλύονται αλλού δείτε ΕΔΩ), υποστηρίξαμε από τον Οκτώβρη 2020 ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια αλλά είναι μέρος της στρατηγικής PDA (Prevention-Detection-Anticipation) και επιμείναμε και επιμένουμε στην οργάνωση έγκαιρης παροχής περίθαλψης στην κοινότητα.

Όπως αναμενόταν, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ελαττώνεται με την κυριαρχικά μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο το βασικό προφίλ δεν αλλάζει. Τα εμβόλια προστατεύουν από την εμφανιστή σοβαρής COVID.

Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν ανθεκτικά στελέχη κατά την διάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος (το στέλεχος Δέλτα εμφανίστηκε τον Οκτώβρη), συζητούμε ήδη από τον Οκτώβρη για τα εμβόλια 2ης γενιάς και επιμένουμε για την οργάνωση της περίθαλψης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στην κοινότητα.

Αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο βάζει στην ατζέντα σε υψηλή προτεραιότητα το άνοιγμα της πατέντας, όχι μόνο για τα εμβόλια, αλλά και για τα φάρμακα όπως και για τα διαγνωστικά τεστ που σχετίζονται με την επιδημία», προσθέτει ο καθηγητής και επισημαίνει:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ώστε η ανοσία στην παγκόσμια κοινότητα να οδηγήσει στην λήξη της πανδημίας, πρέπει να γνωρίζουμε τους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος:

1. Να ελαττωθεί η πιθανότητα σοβαρής COVID, δηλαδή να περάσει η οξεία φάση σαν ''γρίπη'' (για το Long COVID θα δούμε).

2. Να μην δημιουργηθούν ξανά συνθήκες τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία που θα οδηγήσουν στον εκτοπισμό των άλλων ασθενών ή σε εφαρμογή μέτρων επιλογής ασθενών προς διασωλήνωση και άρα lockdown. Ωστόσο αυτός ο στόχος, δεδομένης της υψηλής συχνότητας αντίστασης στον εμβολιασμό που εμφανίζει το στέλεχος Δέλτα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ανάπτυξη του δικτύου περίθαλψης στην κοινότητα.

3. Να ελαττωθεί η διασπορά του ιού (οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περίπου 50% λιγότερο τον ιό από τους ανεμβολίαστους), ώστε να ελαττωθεί η συχνότητα και η βαθύτητα της νόσησης, αλλά και να διευκολυνθεί η αποτελεσματικότητα της επιδημιολογικής επιτήρησης».

«Άρα εμβολιαζόμαστε, διεκδικούμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιδημιολογική επιτήρηση και άνοιγμα των πατεντών για όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως προτείνεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (δείτε ΕΔΩ)», καταλήγει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

*Καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι

**(μονολεκτική αν και όχι απολύτως ακριβής περιγραφή της κατάστασης που δημιουργείται όταν υπάρχει κορεσμός νοσοκομείων και το lockdown γίνεται η μόνη επείγουσα λύση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου