02 Σεπτεμβρίου 2024

Θεσσαλία, ένας χρόνος μετά τις πλημμύρες: Κυβέρνηση-θεατής των κρίσεων / Άρθρο του Γιάννη Κάιρα* για το τι πρέπει να γίνει

daniel thessalia
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια τραγικά φαινόμενα; Εχει περάσει ήδη σχεδόν ένας χρόνος από τις τραγικές πλημμύρες που δεν ήρθαν λόγω κάποιας θεϊκής παρέμβασης αλλά κατά ουσίαν και όπως υποδεικνύεται μέρα με τη μέρα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση, ελέω πολιτικών αρχόντων τοπικών και του τέως περιφερειάρχη που είναι βασικός κατηγορούμενος.

Θυμίζουμε ότι προσφάτως είχε ξανακαθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τους νεκρούς από τον «Ιανό», που έπληξε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2020.

Λόγω των εισαγγελικών εξελίξεων αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών, η συγκυρία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Βλέπουμε στον Δήμο Βόλου και από την τραγική δημοτική αρχή, αλλά και κατά κανόνα σε όλη σχεδόν τη Θεσσαλία μια παρόμοια ειδεχθή κατάσταση την οποία αναδεικνύουν τα ρεπορτάζ των τοπικών και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ. Μια πολιτική και θεσμική αδιαφορία που πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα για την αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων και φυσικά των αντιπλημμυρικών έργων. Λύσεις πάντα υπάρχουν, οι επιστήμονες και ειδικοί στο αντικείμενο το φωνάζουν, πρώτο και κύριο είναι να σεβόμαστε το περιβάλλον και τη φυσική οριοθέτηση των ποταμών και των χειμάρρων που είναι εκεί χιλιάδες χρόνια.

Βραχυπρόθεσμες λύσεις:

■ Απομάκρυνση φερτών υλικών: Αμεση απομάκρυνση των φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί σε ποτάμια και υδατορέματα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των υδάτων.

■ Ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών: Επισκευή και ενίσχυση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, όπως αναχώματα και φράγματα, για να αυξηθεί η αντοχή τους.

■ Βελτίωση των συστημάτων αποστράγγισης: Επέκταση και βελτίωση των συστημάτων αποστράγγισης για να απομακρύνονται τα νερά πιο αποτελεσματικά.

■ Συνεχής παρακολούθηση των υδρολογικών συνθηκών: Εγκατάσταση και χρήση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης των υδρολογικών συνθηκών, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι πιθανές πλημμύρες.

Μακροπρόθεσμες λύσεις:

■ Ολοκληρωμένη διαχείριση της λεκάνης απορροής: Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής, που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας του εδάφους, δασοποίηση, βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών και άλλες παρεμβάσεις που θα μειώσουν τη διάβρωση του εδάφους και την απορροή των υδάτων.

■ Κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων: Κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων, όπως φράγματα υψηλής χωρητικότητας, παρακάμψεις ποταμών και τεχνητές λίμνες, για την αποθήκευση των υδάτων και την προστασία των κατοικημένων περιοχών.

■ Χωροταξικός σχεδιασμός: Επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής, με στόχο την αποφυγή της δόμησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών και την ενίσχυση των προστατευτικών ζωνών κατά μήκος των ποταμών.

■ Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών: Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για τους κινδύνους των πλημμυρών και τους τρόπους προστασίας τους, καθώς και για τη σημασία της συμμετοχής τους στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση των πλημμυρών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την εφαρμογή ενός συνδυασμού μέτρων και τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης της χώρας, της περιφερειακής αρχής και των δήμων για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

*Μέλος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, της Συμμαχίας για το Νερό στη Μαγνησία και ιδρυτικό μέλος της Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βόλου

ΠΗΓΗ

Κυβέρνηση-θεατής των κρίσεων

Καταστροφές στον Παλαμά Καρδίτσας από την κακοκαιρία Ντάνιελ
AP Photo

Πώς επιβιώνει μια χώρα που ζει στο τρενάκι του τρόμου; Πώς νιώθουν οι πολίτες όταν χρειάζεται συνεχώς να είναι προσδεδεμένοι γιατί η πτήση της ζωής τους έχει συνεχείς αναταράξεις; Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης επιβιώνουμε όλοι χωρίς ανάσα και πέραν των δικών μας ενδημικών κρίσεων μοιραζόμαστε και κάποιες άλλες -όπως η περιβαλλοντική- με την ανθρωπότητα.

Και το χειρότερο είναι πως η ελληνική πολιτεία -κυρίως η πολιτική ηγεσία, αλλά και η γραφειοκρατία, οι μηχανισμοί δηλαδή- ούτε διδάσκεται ούτε αποτελεσματικότερη γίνεται μέσα από αυτές τις αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες δοκιμασίες.

Ετσι μοιάζει να έχει γίνει και η κρίση συνήθειά μας. Εχει σχεδόν κανονικοποιηθεί δηλαδή το γεγονός ότι το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε, τα πάντα γύρω μας ξεχαρβαλώνονται –κι όποιος αντέξει κυριολεκτικά. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας και της καταστροφής που έφερε η πλημμύρα «Daniel» είναι χαρακτηριστικό και αποδεικνύει πόσο αποτυχημένο είναι το ελληνικό κράτος.

Ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος κάμπος της χώρας εξαφανίστηκε κάτω από το νερό και μαζί του αφανίστηκαν οι καλλιέργειες, τα ζώα, τα σπίτια και οι ζωές των κατοίκων. Και οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τα πάντα μέσα στο νερό δύο φορές σε τρία χρόνια, με ευθύνη και του κράτους που δεν είχε κάνει όλα όσα όφειλε για να θωρακίσει την περιοχή, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις αβελτηρίες και τις ανεπάρκειές του.

Πόσο στηρίζει η κυβέρνηση την ανάγκη των κατοίκων για υποστήριξη; Ποσώς. Πόσο έχει προχωρήσει στην προστασία της περιοχής από μελλοντικές πλημμύρες; Ουδόλως. Πόσοι κάτοικοι έχουν ξαναμπεί στα σπίτια τους; Ελάχιστοι. Πόσοι έχουν ρευστότητα για να συνεχίσουν τις δουλειές τους; Λίγοι. Πόσες επιχειρήσεις κάνουν τζίρο ώστε να επιβιώνουν; Μετρημένες στα δάχτυλα. Πόσες υποδομές έχουν αποκατασταθεί; Μονάχα οι σχολικές. Οι οδικές και οι σιδηροδρομικές είναι ακόμα στα χαρτιά.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το τοπίο και τη λειψυδρία και την πανώλη των αιγοπροβάτων, γίνεται σαφές πως πρόκειται για μια τραγωδία. Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχαν να προστατεύσουν ως όφειλαν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, αλλά και να διαχειριστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την κρίση που ξέσπασε μετά.

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το σχετικό αφιέρωμα της "Εφ.Συν.":

Σχεδόν 12 μήνες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Daniel», ογκώδη απορρίμματα (π.χ. κατεστραμμένες οικοσκευές) παραμένουν στις άκρες χωριών. Οι εν λόγω φωτογραφίες αποτυπώνουν την κατάσταση στις παρυφές της Μαραθέας στα τέλη Αυγούστου και σε απόσταση «περίπου 100 μέτρα από τα πρώτα σπίτια», σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου

Ενας χρόνος από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η ζωή μισοεπιστρέφει στις πληγείσες περιοχές με... δική της ευθύνη
 
Λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως τραγωδία. Οταν όμως η ίδια τραγωδία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, τι είδους λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν; Αυτή είναι η σκέψη που προκύπτει όταν κάποιος ακούει τον «απολογισμό» που κάνουν πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας έναν χρόνο μετά την ανείπωτη καταστροφή που προκάλεσε ο «Daniel».......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου