01 Ιουνίου 2024

Σύρος: Πρόγραμμα δράσεων της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά για τον Ιούνιο 2024, με προβολές, εργαστήριο και περίπατο


Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά σας παρουσιάζει και σας καλεί στις δράσεις της για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Ο Ιούνιος ξεκινάει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και περίπατο στη φύση μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, συνεχίζει με την συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Αειforever του ΚΕΠΕΑ και φυσικά γιορτάζουμε το μήνα Pride και Ισότητας με τρεις προβολές σε συνεργασία με την Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.

Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων μας: 


5/6 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Περίπατος στη Φύση

 

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 17:00 σας καλούμε σε έναν περίπατο στη φύση από το Κίνι προς το Δελφίνι, όπου θα περπατήσουμε μαζί και θα μιλήσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το σημείο εκκίνησης είναι η προβλήτα στο Κίνι

Η δράση συνδιοργανώνεται από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τα είδη χλωρίδας και πανίδας και τους τύπους οικοτόπων που αυτή φιλοξενούν, καθώς και τις δράσεις τόσο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., όσο και της ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας: κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό, σνακ, προσωπικό φαρμακείο (σε περίπτωση αλλεργιών κτλ.). Θα έχουμε φροντίσει για ένα βασικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

https://www.facebook.com/share/GWYJjBBtt7UyPPky/

 

12/6 Προβολή: Λεσβία - Σε συνεργασία με Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου 

 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, σε συνεργασία με το CineDoc, προβάλουν το ντοκιμαντέρ Λεσβία της Τζέλης Χατζηδημητρίου, στα πλαίσια του μήνα Pride και ισότητας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, λεσβίες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το νησί της Λέσβου, γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς. Όταν ανακαλύπτουν τον παράδεισο σε ένα χωριό του νησιού και διαμορφώνουν την δική τους queer λεσβιακή κοινότητα, πυροδοτούν εντάσεις με τους ντόπιους κατοίκους. Καθώς οι δύο ομάδες διεκδικούν την λεσβιακή ταυτότητα η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου – αυτόχθων και λεσβία η ίδια – βρίσκεται στη μέση αυτής της διεκδίκησης και καταγράφει περισσότερα από 40 χρόνια έρωτα, κοινότητας, συγκρούσεων και το τι τελικά σημαίνει να νιώθεις ότι είσαι αποδεκτός.

Trailer: https://youtu.be/_KU3HW16gjM

Παλιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, Ηρώων Πολυτεχνείου 98

Ώρα: 20.30


15/6 Εργαστήριο: Precious Plastic Syros on the Road - Αειforever

 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά στηρίζει και συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αειforever που διοργανώνει στις 15 & 16 Ιουνίου το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου.

Το εργαστήριο Precious Plastic Syros on the Road θα εισάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της ανακύκλωσης πλαστικών. Θα ξεκινήσουμε με μια δραστηριότητα διαλογής, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν βιωματικά για τον διαχωρισμό των πλαστικών απορριμμάτων, τους διαφορετικούς τύπους πλαστικού και την απαραίτητη προετοιμασία για την ανακύκλωση τους. Στη συνέχεια, θα μάθουν για τη διαδικασία ανακύκλωσης πλαστικών από τον θρυμματισμό έως τη δημιουργία νέων προϊόντων. Μπροστά στα μάτια μας τα σκουπίδια θα μεταμορφωθούν σε νέα χρηστικά αντικείμενα. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με την αξία του πλαστικού και την εξερεύνηση πρακτικών τρόπων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής στο εργαστήριο, καλούμε όλους τους συμμετέχοντες του Αειforever να φέρουν τα πλαστικά καπάκια και λοιπές συσκευασίες που έχουν μαζέψει, για να τα ανακυκλώσουμε στο εργαστήριο μας. Συγκεκριμένα, συλλέγουμε πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες, πλυμένες και χωρίς ετικέτες, φτιαγμένες από πλαστικό τύπου 2 (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας - HDPE) και τύπου 5 (πολυπροπυλένιο -PP).  

Έπαυλη Τσιροπινά

Ώρα: 18.30

https://www.facebook.com/share/oSoYqMycCt95QES7/

19/6 Προβολή: Femicidio - Συνεργασία με Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου 

 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, σε συνεργασία με το CineDoc, προβάλουν το ντοκιμαντέρ Femicidio, σε σκηνοθεσία Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

«Ζω από θαύμα και σήμερα μπορώ να σας πω την ιστορία μου» - Laura Roveri

Μόνο σε μια χρονιά, το 2021 στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 19 γυναικοκτονίες και 105 στην Ιταλία. Σε πολλές χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η βία κατά των γυναικών αυξάνεται, πρόκειται για ένα φαινόμενο δίχως σύνορα. Οι φόνοι γίνονται συνήθως για τον ίδιο λόγο:

Άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες όταν εκείνες θέλουν να χωρίσουν, καθώς εκείνοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν.

Στο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera και έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσες γυναικοκτονίες διαπράττονταν κάθε χρόνο σε εποχές που όχι μόνο δεν καταγράφονταν ως τέτοιες αλλά δεν υπήρχε καν ο όρος. Συνήθως χαρακτηρίζονταν –και ακόμα χαρακτηρίζονται σε δικαστικές αίθουσες και ΜΜΕ– ως «εγκλήματα πάθους» ή «τιμής» που έγιναν με «θολωμένο μυαλό» εξαιτίας παθολογικής ζήλιας, του λεγόμενου συνδρόμου του Οθέλλου. Τα στοιχεία δίνουν μεν μια εικόνα, αλλά σημασία έχει καταρχάς να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, που βέβαια δεν είναι μόνο τωρινό, να καταδείξουμε τους ενόχους, οι οποίοι συνήθως δεν είναι ακραίες περιπτώσεις αλλά καθημερινοί άντρες «υπεράνω πάσης υποψίας», και να αναζητήσουμε λύσεις.» Από συνέντευξη της σκηνοθέτριας Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τη Lifo.

Trailer: https://youtu.be/msPK7mXeKRk

Παλιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, Ηρώων Πολυτεχνείου 98

Ώρα: 20.30

https://www.facebook.com/share/BSR48Y6wcSDBV3C8/


26/6 Προβολή: Αδέσποτα Κορμιά - Συνεργασία με Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου

 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, σε συνεργασία με το CineDoc, προβάλουν το ντοκιμαντέρ Αδέσποτα Κορμιά.

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες, αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο.

Trailer: https://youtu.be/MMwhHhvMhTM

Παλιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, Ηρώων Πολυτεχνείου 98

Ώρα: 20.30

https://www.facebook.com/share/9SiMBzd2R2BqWhju/

-- 
Απάνω Μεριά
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Apano Meria SCE
www.apanomeria.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου