20 Ιουνίου 2023

Τα ναυάγια στη Μεσόγειο, η ευαίσθητη Ε.Ε. και τα «καλά παιδιά του Λιμενικού»

Ιστορίες από τον βυθό της θάλασσας και τον πάτο της ενημέρωσης


Στις 20 Γενάρη του 2014, η είδηση για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι μεταδίδεται από το i-efimerida.gr με τον εξής τρόπο:

«Θρίλερ στο Φαρμακονήσι: Αναποδογύρισε αλιευτικό με λαθρομετανάστες -Αγνοούνται 12 άτομα

Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων λαθρομεταναστών.

Ειδικότερα, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι, σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό, με λαθρομετανάστες, πιθανόν από μηχανική βλάβη.

Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Εως τώρα έχουν διασωθεί 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στη θαλάσσια περιοχή γίνονται έρευνες από ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ένα πλωτό, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και από ένα ελικόπτερο super puma».

Εννέα χρόνια μετά, στις 14 Ιούνη του 2023, η είδηση του ναυαγίου στην Πύλο μεταδίδεται από το ίδιο site με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο.

«Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη νοτιοδυτικά της Πύλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, μετά από ανατροπή αλιευτικού σκάφους σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια, νοτιοδυτικά της Πύλου.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Συμμετέχουν ένα παραπλέον πλοίο του Λιμενικού Σώματος και τρία παραπλέοντα σκάφη, τα οποία είναι ήδη στο σημείο.

Στη περιοχή σπεύδουν ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τρία ακόμη παραπλέοντα πλοία.

Οι άνεμοι στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί εντάσεως 2 με 3 μποφόρ».

Τι έχει αλλάξει; Λείπει το πρώτο συνθετικό στον προσδιορισμό των ανθρώπων. Το συνθετικό λαθρο- που συνόδευε τη λέξη μετανάστες. Τίποτα άλλο.

Οι πρόσφυγες, όπως εμείς ορίζουμε τους ανθρώπους που πνίγονται αναζητώντας τη ζωή, φεύγουν από συνθήκες πολέμων, βίας, διώξεων, φτώχειας και πείνας. Και διαλέγουν την πιο επικίνδυνη δίοδο στον κόσμο. Τη Μεσόγειο. 

Τη φονική μεταναστευτική οδό - από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, μέσω Ιταλίας και Ελλάδας. Η Ευρώπη τούς μετρά και υποκριτικά θρηνεί -με πρωτοσέλιδα και ανακοινώσεις- χωρίς βούληση για λύση.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, στα νερά της Μεσογείου αγνοούνται (μια ωραία λέξη για τους νεκρούς) 27.000 πρόσφυγες. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως.

Από τις αρχές του 2023 οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.100, με αντίστοιχο περσινό νούμερο τους 2.406 (data.unhcr.org). Και η ιστορία πάει λέγοντας. Οι άνθρωποι που πνίγονται (συγγνώμη, αγνοούνται) αυξάνονται. Οι άνθρωποι που δολοφονούνται (συγγνώμη, πνίγονται) αυξάνονται. Μέρα με τη μέρα.

20.000 ευρώ το κεφάλι

«Οι χώρες της Ε.Ε. σχεδιάζουν να εξαγοράσουν τις ευθύνες τους στην υποδοχή προσφύγων». Η Στέφανι Πόουπ, ειδική σύμβουλος της οργάνωσης Oxfam σε θέματα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, σχολιάζει τη συμβιβαστική συμφωνία στην οποία, λίγες μέρες πριν την Πύλο, κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε.

Ο «μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης» είναι ο εξορθολογισμός των προσπαθειών μετεγκατάστασης, ο επιμερισμός του κόστους και η εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας ταχύτερης αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα καθώς και των τρίτων χωρών που θα θεωρούνται «ασφαλείς».

Καλό ακούγεται; Όχι, δεν είναι.

Ο μηχανισμός μπάζει από παντού, αφού όπως υπογραμμίζει η Πόουπ, «οι προτάσεις αυτές δεν θα διορθώσουν τις χρόνιες ελλείψεις του συστήματος ασύλου. Αντιθέτως, σηματοδοτούν την επιθυμία της Ε.Ε. να οχυρώσει την Ευρώπη απέναντι στους αιτούντες άσυλο». Αφού «προσπαθούν περισσότερο από ποτέ να πιέσουν τις τρίτες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες της Ευρώπης».

Η Oxfam καλεί την Ε.Ε. να θεσπίσει μεταναστευτικούς κανόνες, «που θα κατανέμουν δίκαια την ευθύνη υποδοχής ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη». Καθώς «η σύναψη αμφιλεγόμενων μεταναστευτικών συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ ανοίγει το δρόμο για τελικές διαπραγματεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση των νομοθετικών κειμένων».

Κείμενα που, μεταξύ άλλων, έχουν ντροπιαστικούς όρους: Κάθε χρόνο, οι χώρες της πρώτης υποδοχής θα μπορούν να μεταφέρουν 30.000 μετανάστες σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Και όποια χώρα δεν θέλει να φιλοξενήσει τον αριθμό των μεταναστών που της αναλογεί με βάση τον πληθυσμό και την έκτασή της, θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που δεν φιλοξενεί.     

Με τα δεδομένα αυτά, η Oxfam καλεί την Ε.Ε. να θεσπίσει μεταναστευτικούς κανόνες, «που θα κατανέμουν δίκαια την ευθύνη υποδοχής ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη». Και ζητά το αυτονόητο, να σταματήσει η σύναψη «αμφιλεγόμενων μεταναστευτικών συμφωνιών με χώρες εκτός Ε.Ε.».

Τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» και άλλες ιστορίες

Στις 20 Ιανουαρίου 2014, τα «καλά παιδιά του Λιμενικού», πνίγουν (συγγνώμη, επαναπροωθούν παράνομα) 11 Αφγανούς. Τα 8 θύματα είναι παιδιά. Το μικρό καράβι στο οποίο επέβαιναν βυθίζεται κοντά στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τους επιζώντες, το πλοίο τους ρυμουλκούταν από το ελληνικό Λιμενικό προς την Τουρκία, σε μια επιχείρηση επαναπροώθησης παρόμοια με τις δεκάδες που καταγράφουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ελληνικές αρχές, που αρνούνται ότι εφαρμόζουν παρόμοιες παράνομες πρακτικές, ισχυρίστηκαν ότι ρυμουλκούσαν το πλοίο προς τα ελληνικά παράλια, προκειμένου να σώσουν τους πρόσφυγες.

Ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι από το Αφγανιστάν καταγγέλλει ότι οι άντρες του Λιμενικού προσέδεσαν με σχοινί το πλοιάριο όπου επέβαιναν οι πρόσφυγες και με μεγάλη ταχύτητα πήγαιναν προς τις τουρκικές ακτές. Κάποια στιγμή κόπηκε το σχοινί και οι λιμενικοί προσπαθούσαν να αναποδογυρίσουν το πλοιάριο των μεταναστών! Ο Αμπντούλ Σαμπούρ έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του, 28 χρόνων, και το παιδί του, 10 χρόνων…

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, που έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του (45 ετών), και τρία παιδιά (10, 11 και 13 ετών) περιγράφει: «Ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άντρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλοτσιά». Ο Εχσάντα Σούφι, που έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του, συγκλονίζει με τη μαρτυρία του: «Δεχτήκαμε απειλές από άντρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Κατήγγειλε επίσης ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

Ο ένας από τους δύο άντρες που δηλώνουν ότι έχασαν τις οικογένειές τους καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα του Λιμενικού και τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό. Ο δεύτερος είπε ότι οι λιμενικοί τους πέταξαν επίτηδες στη θάλασσα και τους έβριζαν.

«Έμεναν περίπου 100 μέτρα για να φτάσουμε στις ελληνικές ακτές, όταν ήρθαν οι λιμενικοί. Δέσανε το σκάφος μας στο δικό τους και μας πήγαν προς το Αιγαίο. Στη διάρκεια της μεταφοράς κόπηκε το σχοινί που ήταν δεμένα τα σκάφη. Τους φωνάξαμε: "Σιγά, σιγά, μην τρέχεις, πέφτουμε". Σταμάτησαν και μας έδεσαν ξανά και ανέπτυξαν και πάλι ταχύτητα. Τρέχανε πολύ. Με την ταχύτητα που είχαμε, άρχισε να πέφτει κόσμος στη θάλασσα. Οι λιμενικοί που μας συνόδευαν πάνω στο σκάφος μας, μας πυροβολούσαν και μας φώναζαν: "Τα κεφάλια κάτω, μην κουνηθείτε, μαλάκα, μαλάκα, θα σας σκοτώσουμε". Δεν κατέβηκε κανένας να σώσει αυτούς που ήταν στη θάλασσα. Είχαν πάρει κάμερα και τραβούσαν όσα γίνονταν. Κάποια στιγμή αναποδογύρισε το σκάφος μας. Ήταν δεμένο κολλητά με το σκάφος του Λιμενικού, χτύπησαν τα δύο σκάφη, δημιουργήθηκε ρήγμα και μπήκε νερό. Βρεθήκαμε στη θάλασσα. Οι λιμενικοί έσβησαν τον δυνατό προβολέα του δικού τους σκάφους για να μην τους βλέπουν οι Τούρκοι ή όποιος άλλος.

Για να σωθούμε, προσπαθούσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού. Οι λιμενικοί μας κλοτσάγανε για να πέσουμε και πάλι στη θάλασσα. Βλέπαμε μπροστά μας μες στη θάλασσα τα παιδιά μας να πνίγονται και να κουνάνε πάνω-κάτω τα χέρια για να σωθούν, και δεν μπορούσε να τα βοηθήσει κανείς. Ένας Σύρος προσπάθησε μ’ ένα κοντάρι να σώσει ένα παιδί που πνιγόταν. Ο λιμενικός τον κλότσησε για να τον εμποδίσει.

Οι γυναίκες που πνίγονταν φώναζαν βοήθεια και οι λιμενικοί τους φώναζαν "φακ γιου, φακ γιου", και δεν έκαναν τίποτα. Μια γυναίκα τη βοηθήσαμε να ανεβεί στο σκάφος, την έπιασαν από τα μαλλιά και την πέταξαν στην άλλη άκρη, το ίδιο και το μωρό που είχε μαζί. Η κόρη ενός δεν είχε μάθει ακόμα να λέει μαμά και μπαμπά. Φώναζε, δεν την έσωσε κανένας.

Έβλεπα τη γυναίκα και το παιδί του φίλου μου στη θάλασσα να πνίγονται. Έβγαλα τα ρούχα μου και ζητούσα σωσίβιο για να πέσω να τους σώσω. "Φακ γιου" μου έλεγαν. "Σκοτώστε με κι εμένα, σκοτώστε με" τους έλεγα. Άλλοι ήθελαν να πέσουν στη θάλασσα να πεθάνουν με τους δικούς τους. Τους εμποδίσαμε. Ο ένας, που φαινόταν αρχηγός, μας έλεγε πως άμα πούμε τίποτα, θα μας σκοτώσουν όλους.

Από όποια χώρα κι αν είσαι, όποια θρησκεία κι αν έχεις, δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αυτά. Στη χώρα μου δεν θα άφηνα να συμβεί σε κανέναν κάτι τέτοιο. Και ζώα να ήμασταν, θα μας είχαν βοηθήσει. Είμαστε άνθρωποι. Το πρώτο που ζητάμε τώρα είναι να βρεθούν τα σώματα των δικών μας …. Δεν θα πάμε πουθενά, αν δεν βρεθούν τα σώματα των δικών μας».

Η υπόθεση παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Χαρακτηριστικά, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει: «Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».

Ο ΟΗΕ ζητά να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας: «Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τονίζει: «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα».

Στις 16 Γενάρη του 2019 ένας Ιρακινός πρόσφυγας, ο οποίος διασώθηκε από την Τουρκική Ακτοφυλακή μαζί με 45 άλλους, στο Αιγαίο Πέλαγος, δηλώνει ότι οι Έλληνες λιμενικοί «προσπάθησαν να τους σκοτώσουν». Ομάδες της Ακτοφυλακής έσωσαν τους πρόσφυγες μετά τη βύθιση της βάρκας όπου επέβαιναν. Ο Ιρακινός πρόσφυγας Μοχάμεντ Φαντίλ, το 4χρονο κοριτσάκι του οποίου πνίγηκε, λέει ότι οι Έλληνες λιμενικοί ήταν υπεύθυνοι για το περιστατικό. Ένα σκάφος που ανήκε στην Ελληνική Ακτοφυλακή διέταξε να σταματήσουν στην ανοιχτή θάλασσα: «Υπήρχαν δυνατά κύματα. Θεωρήσαμε ότι ήρθαν για να μας σώσουν. Μας είπαν να σταματήσουμε τον κινητήρα. Έδεσαν το σκάφος μας στο δικό τους με συρματόσχοινο μας και άρχισαν να κάνουν κύκλους. Ήταν τόσο απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν». Ο Φαντίλ είπε ότι χωρίς κανένα έλεος τους άφησαν να πεθάνουν και τότε ήρθαν οι ομάδες της Ακτοφυλακής της Τουρκίας και τους έσωσαν, προσθέτοντας: «Έσωσα τα δύο μου παιδιά, αλλά δεν μπορούσα να σώσω το άλλο».

Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου του 2022, διεθνής δημοσιογραφική έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Mediapart και Spiegel κάνει λόγο για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις. Η έρευνα επικαλείται, μεταξύ άλλων, δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, που μιλούν ανώνυμα, επιβεβαιώνοντας τη βίαιη πρακτική που εφαρμόζουν οι αρχές όταν επαναπροωθούν μικρές ομάδες προσφύγων, ρίχνοντάς τους στη θάλασσα προκειμένου να κολυμπήσουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν μέλη του Λιμενικού τους μετέφεραν από τη Σάμο στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους έριξαν στη θάλασσα χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Ένας τρίτος, ο Ιμπραήμ, στο παρελθόν μέλος του Λιμενικού του Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι και διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στους δημοσιογράφους.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2022, ο ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του για τα καμώματά μας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είμαστε εξαιρετικά θορυβημένοι από τις επαναλαμβανόμενες και συστηματικές αναφορές από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020».

Όμως δεν ξέρει ότι στο τιμόνι του υπουργείου κάθεται ένας μεγάλος πολιτικός άντρας. Ο Νότης Μηταράκης. Που του απαντά όπως του αξίζει: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι η τουρκική προπαγάνδα και οι ψευδείς ειδήσεις για την παράνομη μετανάστευση λαμβάνονται τόσο συχνά και εσφαλμένα ως γεγονός».

Καταδίκη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου

Το 2015 ο άνθρωπος που θα γινόταν πρωθυπουργός, απαντώντας στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που αναφερόμενος στο Φαρμακονήσι τον ρώτησε αν: «Η πολιτική σας για τη μετανάστευση είναι να στέλνουμε το Λιμενικό να βουλιάζει τις βάρκες;», απαντούσε με θυμό: «Γιατί λέτε τέτοια ψέματα; Θα βουλιάξει το Λιμενικό βάρκες; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;». Και τον εγκαλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το πάρει πίσω: «Πάρτε το πίσω, είναι πολύ βαριά κουβέντα. Θα εκτεθείτε. Πάρτε το πίσω. Μας λέτε δολοφόνους».

Στις 7 Ιουλίου του 2022, 16 από τους επιζώντες πρόσφυγες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, το οποίο, με μια απόφαση-σταθμό 8,5 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που κόστισε τη ζωή στους 11 ανθρώπους, δικαίωσε τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του Ελληνικού Λιμενικού και καταδίκασε την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταδικάστηκε για:  

  • Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι υπήρξαν παραλείψεις και αμέλεια στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο, καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Έκρινε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».

  • Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι 12 από τους 16 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).

Τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» δεν μασάνε από καταδίκες

Το τρομακτικό παζλ του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου αποτελείται από τις ανακοινώσεις και τις μαρτυρίες «των καλών παιδιών του Λιμενικού» και από τα αληθινά στοιχεία που βγαίνουν -και καταδεικνύουν επιχειρησιακή συγκάλυψη- κάθε μέρα στην επιφάνεια. Στον βυθό, κλεισμένα στο αμπάρι ενός δουλεμπορικού, βρίσκονται 100 παιδιά. Καθώς τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» δεν μασάνε από καταδίκες.

Η ανεπάρκεια και αναξιοπιστία της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής (Frontex) πέρυσι αποδείχθηκε με το σκάνδαλο εμπλοκής του επικεφαλής της Frontex (που οδήγησε στην παραίτησή του) και Ελλήνων αξιωματικών στο Λιμενικό και στην Αστυνομία (που δεν οδήγησε πουθενά).

Έτσι, τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» παραδέχθηκαν το περιστατικό με το σχοινί, απορρίπτοντας όμως ότι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης. Τι κι αν στις επίσημες ανακοινώσεις των δύο πρώτων ημέρων το Λιμενικό δεν είχε καμία αναφορά σε περιστατικό με σκοινί; Τι κι αν ο εκπρόσωπος του Λιμενικού διέψευσε τις αναφορές, με μεταγενέστερη ενημέρωση το Σώμα παραδέχτηκε ότι το παράκτιο περιπολικό έριξε ένα μικρό σκοινί προς το αλιευτικό;

Ο 24χρονος Σύρος πρόσφυγας που μίλησε στον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, Τάσο Πολυχρονόπουλο, είπε, όπως ο δεύτερος διηγείται: «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά το καΐκι και ξαφνικά, για λόγους που ούτε εκείνος κατάλαβε, πήρε δεξιά κλίση και αστραπιαία βυθίστηκε το σκάφος, κάτι που μαρτυρείται και διασταυρώνεται και από άλλες ειδήσεις, δυστυχώς. Αυτή είναι η μαρτυρία του». Τους ρυμούλκησαν λοιπόν τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» όχι για να τους σώσουν, αλλά για να τους ξεφορτωθούν, να τους βγάλουν από τη ζώνη εμπλοκής της Ελλάδας. Εξάλλου, έχουν τις ευλογίες του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που από τη Μυτιλήνη μόλις λίγες ήμερες πριν από τις εθνικές εκλογές, χαρακτήρισε «σκληρές αλλά δίκαιες» τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του, κομπάζοντας για πτώση 90% στην άφιξη «παράνομων μεταναστών».

Οι πρωθυπουργοί του 40% δεν μασάνε γενικά

Στις 19 Μαΐου 2023, οι NY Times δημοσιεύουν ένα ακόμα video με επαναπροώθηση μεταναστών από τα «καλά παιδιά του Λμενικού». Το θέμα των παράνομων και βίων επαναπροωθήσεων άλλωστε έχει επιβεβαιώσει το State Department, αναφέροντάς το ως δεδομένο στις εκθέσεις του για την Ελλάδα. Οι New York Times καταγράφουν την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις παραινέσεις τους για σχολιασμό. Επίσης, στο δημοσίευμα επισημαίνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτλήνη και οι θέσεις που διατύπωσε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σκληρός αλλά δίκαιος, σαν τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του. Και ανταμείβεται με 40%.

Και το κερασάκι στην τούρτα

Στις 27 Απρίλη του 2023, στη σελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διαβάζουμε την εξής υπέροχη ανακοίνωση:  

«Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 30.000.000€ για 2 νέα σκάφη με σκοπό την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προστασία των θαλασσίων συνόρων

Έπειτα από σχετικές ενέργειες του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) 2021-2027.  

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ενέκρινε Πράξη χρηματοδότησης ακόμη 30 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την προμήθεια του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με δύο παράκτια περιπολικά πλοία ολικού μήκους άνω των 30 μέτρων. 

Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε την πράξη (ΑΔΑ: 6Ψ1146ΜΔΨΟ-ΗΘΒ), με τίτλο "Προμήθεια Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων άνω των 30 μέτρων" για ένταξη στο πρόγραμμα του "Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027".  

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της αστυνόμευσης - επιτήρησης του θαλασσίου πεδίου στοχεύοντας πρωτίστως στην ασφάλεια του πολίτη και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ροών μετανάστευσης

Επιπλέον, συμβάλλει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό στην ενίσχυση της προσπάθειας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την επίτευξη υψηλού και αποτελεσματικού επιπέδου ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα θα παρέχει άμεση βοήθεια στην αντιμετώπιση  περιστατικών έρευνας - διάσωσης και στην αστυνόμευση των λιμένων. Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στη διαδικασία συλλογής - αποστολής και αξιοποίησης της πληροφορίας.

Στόχος της εν λόγω πράξης είναι η προμήθεια: 

Προμήθεια δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων ολικού μήκους άνω των 30 μέτρων

Να σημειωθεί ότι η ανωτέρω χρηματοδότηση περιλαμβάνεται στην πρόσφατη τροποποίηση (ΑΔΑ: 993Δ46ΜΔΨΟ-ΖΡΓ) της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων (ΑΔΑ: ΨΣΒ246ΜΔΨΟ-ΕΩ7) προς το Λιμενικό Σώμα ύψους 115.400.000 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια 52 νέων σκαφών.

Μην ανησυχείτε, πατριώτες, τα «καλά παιδιά του Λιμενικού» μπορούν να πνίγουν (συγγνώμη, να διασώζουν) ανενόχλητα. Και μάλιστα με τα χρήματά μας. Αλλά κυρίως με την ψήφο σας.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Μαρτυρίες-«φωτιά» back to back από τον Τάσο Πολυχρονόπουλο στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Bamdad Esmaili και Fallah Elias του WDR, δείχνουν την Ελληνική Κυβέρνηση και το Λιμενικό ως μοναδικούς υπαίτιους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου