21 Ιουνίου 2023

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Ο Μπερλουσκόνι, ο Βινίσιους και ένας Dead man walking (PODCAST-ΗΧΗΤΙΚΟ)


Στο ενδέκατο επεισόδιο της σειράς podcasts ΕΞΤΡΕΜ συζητάμε με τον δικηγόρο και σταθερό υπερασπιστή των δικαιωμάτων Βασίλη Παπαστεργίου.

Κάνουμε μαζί ένα πυκνό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Ξεκινάμε από τη θανατική ποινή στην Αμερική και τον Μουμιά Αμπού Τζαμάλ και καταλήγουμε στον Μπερλουσκόνι και τον σούπερ σταρ Βινίσιους.

Ο Τζαμάλ αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ρατσιστικής χρήσης της ποινής του θανάτου. Με αφορμή την μυθιστορηματική ζωή του, σκεφτόμαστε πώς η θανατική ποινή δείχνει την προσπάθεια της ακροδεξιάς να αναθεωρήσει με τρόπο ριζοσπαστικό το μεταπολεμικό κεκτημένο των δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού.

Μετά συζητάμε για το «manual» της διολίσθησης προς τον αυταρχισμό. Πώς έφτασαν να θεωρούνται σχεδόν προδοτικές κάποιες απόψεις που πριν λίγα χρόνια ακούγονταν ως αποδεκτός λόγος φιλελεύθερων αστών;

Πώς χρησιμοποιείται η λογική του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο του εγκληματία, του μετανάστη, του μειονοτικού για να εισάγονται εξαιρέσεις στο οικοδόμημα της προστασίας των δικαιωμάτων; Γιατί τόση επιμονή στη στοχοποίηση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Προβληματιζόμαστε για την κραυγαλέα σιωπή και αδράνεια των εισαγγελικών λειτουργών για κραυγαλέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα και την επιλεκτική δίωξη υπερασπιστών των δικαιωμάτων.

Συζητάμε για τον κομβικό ρόλο του Μακεδονικού στη συγκρότηση της ακροδεξιάς και για τη στοχοποίηση της μειονότητας στη Θράκη με κορυφαίο παράδειγμα το πογκρόμ στην Κομοτηνή το 1990.

Το ταξίδι τελειώνει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ακροδεξιό σταρ μπουφόνο, και κλείνει με μια τιμητική ποδοσφαιρική αναφορά στον Βινίσιους που ύψωσε ανάστημα απέναντι στον ρατσισμό της κερκίδας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ PODCAST-ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ: https://simeio.org.gr/nea/podcast-extrem-o-mperlouskoni-o-vinisious-kai-enas-dead-man-walking

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ ακόμη: 

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ: Αγόρια που σκοτώνουν και σκοτώνονται (για να δείξουν ότι είναι άντρες) [PODCAST-ΗΧΗΤΙΚΟ]

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Εξημερωμένη ευρωπαϊκή ακροδεξιά, το μεγάλο deal (PODCAST-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Το ΒΙΝΤΕΟ της εκδήλωσης: "Δεξιά στροφή: συγκυριακός συσχετισμός ή ιδεολογική μετατόπιση; Συμπεράσματα από τις εκλογές" (VIDEO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Πόση ακροδεξιά κρύβει η δεξιά στροφή; (PODCAST-ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #8 – Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου 2023 (ΠΙΝΑΚΕΣ) - UPDATE 2

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #7 - Η ενδοχώρα της Alt-right: οι γέφυρες της ΝΔ στην Ακροδεξιά (VIDEO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #6 - Οι σχηματισμοί της Ακροδεξιάς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #5: Ακροδεξιός δεκάλογος – τι είπε ο Βελόπουλος στο ντιμπέιτ

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ: Πατριώτες και μειοδότες - Η ακροδεξιά και τα "εθνικά" θέματα (PODCAST - ΗXHTIKO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Η δεξιά της Δεξιάς μετά τον Άρειο Πάγο (PODCAST - ΗXHTIKO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ: Τα μαύρα ψηφοδέλτια - Η ακροδεξιά στις κάλπες από το '74 ως σήμερα (PODCAST - ΗXHTIKO) 

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός και ακροδεξιά (PODCAST - HXHTIKO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Aπό πού αντλεί την ορμή της η ακροδεξιά; (PODCAST - HXHTIKO)

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": ΕΞΤΡΕΜ - Συζητάμε για την ακροδεξιά απειλή (PODCAST - HXHTIKO) 

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": Ο δικηγόρος Χ. Κουρουνδής εξηγεί τι σημαίνει η τροπολογία για το κόμμα του Η. Κασιδιάρη (VIDEO) 

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #3 - Η αντι-κοινωνική ατζέντα της ελληνικής Ακροδεξιάς

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #2 - Τι λένε για τις γυναίκες

ΦΑΚΕΛΟΣ "2023 - Εκλογές και Ακροδεξιά": #1 - Who is Who / Ποιος είναι ποιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου