30 Ιουνίου 2023

Πώς απέτυχε η ΝΔ με τους φασίστες… και πώς μπορεί να τα κάνει ακόμα χειρότερα - Του Νίκου Αλμπανόπουλου*

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Σε όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακούστηκαν πολλές ψευδείς ειδήσεις. Μια από τις πιο δόλιες ήταν ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη - Βορίδη θα αποκλείονταν οι φασίστες - επίγονοι της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή. 

Γιατί «από τις πιο δόλιες»; Γιατί κατόπιν, τελείως στημένα, την πήραν οι υποτελείς στη ΝΔ δημοσιογράφοι και την μετέτρεψαν σε εκλογικό επιχείρημα κατά των κομμάτων της Αριστεράς που δεν την υπερψήφισαν. Σε κάθε πολιτική εκπομπή επαναλάμβαναν «μα γιατί να μη συμφωνήσετε στη διάταξη… Θέλετε δηλαδή να έχει η Βουλή φασίστες;». Δεν θα ξεστρατίσω εδώ, να μιλήσω για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα -δηλαδή την απόλυτη παρακμή του Τύπου, που (φιλοκυβερνητικός ή αντιπολιτευόμενος, αδιάφορο) οφείλει πρωτίστως να ελέγχει την εξουσία. Θα μείνω στο θέμα της απαγόρευσης.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2023, έγραφα στον Ηπειρωτικό Αγώνα Ιωαννίνων γιατί πίστευα ότι οι φωτογραφικές διατάξεις αποκλεισμού ήταν αντίθετες στο πνεύμα του Συντάγματος και δεν υπηρετούσαν τη Δημοκρατία. 

Και κατέληγα: «Τους οργανωμένους νεοναζί θα τους κυνηγήσεις και θα τους νικήσεις με δύο τρόπους: (α) και αυτονόητο, στη μάχη των ιδεών. Αλλά για το πετύχεις αυτό, πρέπει -για παράδειγμα- να δώσεις και τη μάχη στο Αιγαίο, όταν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θεωρεί θετικά τα push back που αποδεδειγμένα γίνονταν από την κυβέρνηση Σαμαρά, εξακολουθούν σήμερα, και οδηγούν σε πνιγμούς. Δεν μπορεί να είσαι κυβέρνηση, να αφήνεις να εννοηθεί ότι αυτά είναι ‘καλά, επειδή…’ και να εκπλήσσεσαι όταν ο κόσμος ψηφίσει κάποια στιγμή εκείνον που θα υποσχεθεί να τα κάνει καλύτερα από εσένα. Και (β) επειδή παραβιάζουν τον ποινικό κώδικα. Σε μια μάχη που εξάλλου δεν δίνεται αποκλειστικά μέσα στα δικαστήρια, όπως απέδειξε η μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς όμως, η Δικαιοσύνη κινήθηκε όχι όταν δολοφονήθηκε ο Λουκμάν ή όταν έγιναν οι εκατοντάδες άλλες καταγεγραμμένες και τεκμηριωμένες επιθέσεις σε μετανάστες, αλλά όταν δολοφονήθηκε Έλληνας πολίτης. Στο μεταξύ η Χ.Α. μεγάλωνε και οι μισοί αστυνομικοί την ψήφιζαν». Και, προσθέτω, ο Κασιδιάρης έκανε δημόσιο πολιτικό αγώνα μέσα από τη φυλακή, ελεύθερος από κάθε περιορισμό που έχουν οι κοινοί φυλακισμένοι. Όχι φυσικά γιατί ήταν πονηρός, αλλά γιατί του το επέτρεπε η κυβέρνηση ΝΔ.
 
Να θυμίσω ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει γενικώς απαγόρευση κομμάτων. Αν ηγετικά στελέχη τους διαπράττουν εγκλήματα, τα διώκεις. Κατόπιν, έχοντας καταδικαστεί έστω και πρωτοδίκως, τους στερείς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
 
Σε οτιδήποτε άλλο επεκταθείς, και μάλιστα (α) φωτογραφικά και (β) παραμονή εκλογών, θα κάνεις κακό. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δίνεις τη δυνατότητα στην ηγεσία μιας φιλο-ναζί οργάνωσης να φαντάζει στα μάτια κάποιων πολιτών «αντισυστημική», κυνηγημένη από το «διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό». Μάλιστα στην περίπτωση των Μητσοτάκη - Βορίδη, ήταν η ΝΔ που άνοιξε την κουβέντα γύρω από το ζήτημα, χαρίζοντας δημοσιότητα και βοηθώντας στην κινητοποίηση στελεχών, ειδικά στην επαρχία. Ουσιαστικά ο Βορίδης με τα ίδια του τα χέρια, τους έστειλε πακέτο στα έδρανα της Βουλής.
 
Πλήρης διάψευση λοιπόν για αυτούς που μας έλεγαν ότι δήθεν «διασφαλίζουν τον αποκλεισμό φασιστών από τη Βουλή» ενώ η αντιπολίτευση «τους θέλει μέσα».
 
Τώρα όμως φαίνεται ότι περνάει από το μυαλό τους να το κάνουν ακόμα χειρότερο. Από χτες ακούμε ότι αφού ο πρόεδρος του νέου κόμματος ευχαρίστησε τον Κασιδιάρη «για την ώθηση» και εκείνος δήλωσε ότι επρόκειτο για «ανεπανάληπτο θρίαμβο», αποδεικνύεται ότι αυτός είναι η «πραγματική ηγεσία» των Σπαρτιατών και άρα εκ των υστέρων μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους. Γελοιότητες.
 
Θα προχωρήσει σε τέτοιο δικαστικό αγώνα η κυβέρνηση, κανονίζοντας και πάλι μυστικές συναντήσεις με αρεοπαγίτες; Δεν το νομίζω. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η ΝΔ έχει ήδη εκλεγεί αυτοδύναμη. Δεν την απασχολεί πλέον εκείνο που ήταν το πραγματικό της κίνητρο, δηλαδή η διασπορά ψήφων σε μικρά κόμματα προς τα δεξιά της, ιδιαίτερα στις εκλογές του Μαΐου που έγιναν με απλή αναλογική. Εξάλλου τυχόν αποκλεισμός εκ των υστέρων θα σημαίνει επανάληψη των εκλογών ενώ η τελεσίδικη απόφαση θα πάρει πολύ καιρό. Θα επιχειρούσε τη δικαστική προσφυγή (εκτιμώ) μόνο αν έκρινε ότι θα τη συνέφερε να έχει το νέο κόμμα υπό διαρκή εκβιασμό.
 
Στο μεταξύ το ερώτημα παραμένει: πώς αντιμετωπίζουμε πραγματικά τους φασίστες; Η συζήτηση είναι παλιά και πρέπει διαρκώς να επικαιροποιείται, αφού οι σημερινοί φασίστες είναι πολύ διαφορετικοί από τους συντρόφους τους στην Ελλάδα πχ. του 1943. Σήμερα φέρεται να τους ψήφισε ένα σημαντικό μέρος των νέων 17-34 ετών (8%). Γιατί; Πόσο έχει να κάνει αυτό με την ταξική καταγωγή (περιθωριοποίηση, χωρίς ελπίδα στο σύστημα) ή το περιεχόμενο του εθνικισμού στα ΜΜΕ και την τυπική εκπαίδευση;
 
Πάντως ένα μέρος της απάντησης το μάθαμε ήδη: σίγουρα δεν τους αντιμετωπίζεις με επικεφαλής τον Βορίδη.
 
*Χημικός
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου