23 Ιουνίου 2023

E.E.: Πράξη... κακοποίησης της ελευθερίας του Τύπου



 
Οι Βρυξέλλες αφήνουν πολλά παράθυρα για την παρακολούθηση των τηλεφώνων των δημοσιογράφων ● Υστερα από πίεση της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών πέρασε κείμενο στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τα μέσα ενημέρωσης στην Ε.Ε., με εξαιρέσεις για την προστασία των δημοσιογράφων υπό το πρίσμα της ασφάλειας και άμυνας ● Η πίεση της Γαλλίας έρχεται μόλις η Γερουσία της χώρας ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα και τις κάμερες των smartphones και των υπολογιστών για να κατασκοπεύει στόχους, όπως ανέφερε η Le Monde.

Με αποδυναμωμένο κείμενο για την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και με άρθρο που τάσσεται υπέρ των παρακολουθήσεων σε βάρος δημοσιογράφων ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των 27 πρέσβεων σχετικά με την Πράξη για την ελευθερία του Τύπου.

Γαλλία, Ελλάδα και τέσσερις ακόμα χώρες -όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει έρευνα των ReportersUnited- έπεισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πρέσβεων, που ψήφισαν υπέρ. Οι μόνες χώρες που καταψήφισαν ήταν η Ουγγαρία και η Πολωνία. Τώρα το νομοθέτημα θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με το Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι δημοσιογραφικές ενώσεις και η κοινωνία των πολιτών έχει βασίσει τις... ελπίδες της για την επαναφορά κάποιων διατάξεων υπέρ των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας.

Πρόκειται για έναν νόμο που είχε προτείνει η Κομισιόν, ο οποίος για πρώτη φορά θα κατοχύρωνε τα βασικά μέτρα προστασίας που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία των ειδησεογραφικών φορέων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, η Γαλλία έκανε μια προσπάθεια να υπονομεύσει το κείμενο, όπως σχολίαζαν διπλωμάτες. Η Γαλλία θέλησε να εισαγάγει μια γενική εξαίρεση σε ολόκληρη την Πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Στο πλευρό της είχε τις χώρες-δορυφόρους της, όπως η Ελλάδα, η οποία τελευταία έχει προσδεθεί απολύτως στο διπλωματικό της άρμα.

Το Παρίσι πίεζε για περισσότερες εξαιρέσεις που θα επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεων να εγκαθιστούν κατασκοπευτικό λογισμικό στα τηλέφωνα των δημοσιογράφων - λόγω της πίεσης του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με διπλωμάτες και άτομα που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες. Η πίεση της Γαλλίας έρχεται μόλις η Γερουσία της χώρας ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα και τις κάμερες των smartphones και των υπολογιστών για να κατασκοπεύει στόχους, όπως ανέφερε η Le Monde.

Και έτσι, παρόλο που η αρχική πρόταση της Επιτροπής επιδίωκε να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να «κρατούν, να επιβάλλουν κυρώσεις, να υποκλέπτουν, να υποβάλλουν σε παρακολούθηση ή να κάνουν έρευνα και κατάσχεση» εις βάρος δημοσιογράφων προκειμένου να αποκαλύψουν τις πηγές τους, εκτός εάν «δικαιολογείται από επιτακτική απαίτηση του δημόσιου συμφέροντος», τελικά η πρόταση της Γαλλίας πέρασε. Το Παρίσι ζήτησε μια «ρητή και άνευ όρων» ρήτρα στο κείμενο για τη διασφάλιση των προνομίων των χωρών-μελών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και για λιγότερη προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τα μέσα ενημέρωσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Η Γερμανία άσκησε από την πρώτη μέρα έντονη κριτική στην πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι θα παραβιάσει την πολιτιστική κυριαρχία των χωρών-μελών.

Το Βερολίνο ήθελε να αλλάξει το κείμενο για να εγγυηθεί ότι τα ομόσπονδα κρατίδιά του μπορούν να διατηρήσουν τις εξουσίες θέσπισης κανόνων για τα μέσα ενημέρωσης. «Η προεδρία θεωρεί ωστόσο ότι και οι δύο ανησυχίες αντιμετωπίζονται επαρκώς» από τις τροπολογίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αναφέρεται στην τελευταία πρόταση της Σουηδίας, η οποία εγκρίθηκε. Το τελικό κείμενο του νόμου πρέπει ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή προτού ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου