23 Ιουνίου 2023

«Καρφώνει» τον Κασιδιάρη ο νέος «αρχηγός» του

Ο Κασιδιάρης εν δράσει. Τώρα, ο νέος του αρχηγός καταγγέλλει τη δράση της Χρυσής Αυγής και τον εκθέτει

Δημήτρης Ψαρράς
 
 
Ο αρχηγός των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, καταγγέλλει την ιδεολογία και τη βία της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί να ξεγέλασε τις απαγορευτικές ρυθμίσεις Βορίδη - Μητσοτάκη και να απειλεί ότι μέσω του κόμματος «Σπαρτιάτες» θα εκφραστεί και ο ίδιος στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την Κυριακή, αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε μια προσωπική μεγάλη γκάφα.

Μετά την απόπειρα να κατέβει στις εκλογές του Μαΐου παραδίδοντας εικονικά την αρχηγία της οργάνωσής του «Ελληνες ΓΤΠ» στον συνταξιούχο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, τώρα ποντάρει στους «Σπαρτιάτες» του Βασίλειου Στίγκα, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2017, αλλά δεν κατέβηκε ποτέ σε εκλογές, ούτε καν στις εκλογές του περασμένου μήνα. Ο ίδιος ο Στίγκας έχει περάσει από όλα τα σχήματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς (Ν.Δ., Πολιτική Ανοιξη, ΛΑΟΣ) και έχει έρθει σε συνεννόηση με όλα τα προβεβλημένα στελέχη του χώρου, μέχρι και τον εθνικοσοσιαλιστή Πλεύρη και τον χρυσαυγίτη Λαγό.

Αστεία πράγματα

Υποτίθεται ότι δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση μεταξύ Κασιδιάρη και Στίγκα μέχρι την ώρα που ο Αρειος Πάγος επικύρωσε τη λίστα με τους σχηματισμούς που θα μετάσχουν στις εκλογές και περιέλαβε ανάμεσά τους τούς «Σπαρτιάτες». Ο Στίγκας δηλώνει ότι έμαθε πως θα τον στηρίξει ο Κασιδιάρης εκείνη τη μέρα. Αστεία πράγματα. Πώς συμβιβάζονται αυτές οι δηλώσεις με το γεγονός ότι ο Στίγκας μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρη, αλλά και το γεγονός ότι στη λίστα των «Σπαρτιατών» φιγουράρουν πολλά στελέχη των «ΓΤΠ»;

Αυτά ας τα βλέπουν οι κ. Βορίδης και Μητσοτάκης που διατράνωναν τη βεβαιότητά τους ότι έχουν κλείσει την πόρτα στην πολιτική έκφραση των χρυσαυγιτών. Εδώ όμως δεν μας ενδιαφέρει η αυτονόητη ταύτιση των «Σπαρτιατών» με το κόμμα Κασιδιάρη. Το σημαντικό είναι κάτι άλλο. Απορροφημένοι καθώς ήταν στην προσπάθεια να ξεγελάσουν τον Αρειο Πάγο και τις ατυχείς ρυθμίσεις Βορίδη-Μητσοτάκη, οι δύο νέοι συνεργάτες, Κασιδιάρης και Στίγκας, δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ότι ο ένας τους έχει ήδη καταδικαστεί σε βαριά ποινή για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Μέχρι σήμερα ο Κασιδιάρης και οι συνεργάτες του το ξεπερνούσαν στηριζόμενοι στο «τεκμήριο αθωότητας», το οποίο πράγματι διατηρεί κάθε πολίτης έως ότου η καταδίκη του καταστεί αμετάκλητη. Αυτό το επιχείρημα πρόβαλλε, ως γνωστόν, και ο προηγούμενος παρά τρίχα αρχηγός του Κασιδιάρη, Αναστάσιος Κανελλόπουλος του «Εάν».

Και να τώρα που ο νέος «αρχηγός» του κόμματος που στηρίζει ο Κασιδιάρης, ο κ. Στίγκας, καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή για την ιδεολογία και τη βίαιη δράση της, εκθέτοντας χωρίς δισταγμό τον καταδικασμένο υποστηρικτή του. Με εκτενή συνέντευξη σε ομοϊδεάτη του δημοσιογράφο, ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» μιλά ανοιχτά με πολύ σκληρά λόγια γι’ αυτή τη δράση και ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν ο λόγος που ενώ μετακινήθηκε σε όλες τις οργανώσεις του «χώρου», δεν διανοήθηκε να μπει στη Χρυσή Αυγή:

«Από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή το 2012 ήμουν κάθετα αντίθετος σε μεθοδεύσεις, σε ιδεολογίες. Δεν άντεχα τέτοια πράγματα. Δεν ήταν του χαρακτήρα μου, γιατί και σαν χαρακτήρας είμαι ένας οικογενειάρχης, έχω τρία παιδιά, τα ’χω μεγαλώσει με αρχές, δεν είμαι βίαιος άνθρωπος να κάνω τέλος πάντων κάποια πράγματα, διότι η Χρυσή Αυγή πήγε γυρεύοντας. Κάναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν» (Λάμπρος Πάσχος, «Ποιο είναι το κόμμα Σπαρτιάτες; Σε ποιον ανήκει; Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας;» https://www.youtube.com/watch?v=bKTx_6GQVDc).

Οι θέσεις αυτές υποχρέωσαν τον οικοδεσπότη της συζήτησης να αναρωτηθεί: «Τα πολιτικά στοιχεία που διακρίνουν εσάς, δεν διακρίνουν τον κ. Κασιδιάρη. Εσείς κάνετε παρ’ όλα αυτά δεκτή την υποστήριξή του».

Η απάντηση του Στίγκα επιδείνωσε τα πράγματα. Θεωρώντας ότι ισχύουν όσα καταλογίζονται στον Κασιδιάρη, αρκέστηκε για να δικαιολογηθεί στη θεωρία της «μεταμέλειας» του συνεργάτη του: «Κοιτάχτε να δείτε. Κάτι που δεν έχει καταλάβει ο πολύς ο κόσμος και δεν δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε -όχι μόνο στον κ. Κασιδιάρη- το δικαίωμα της μετάνοιας. Μπορεί ενδεχομένως ο κ. Κασιδιάρης, όταν ήταν στη Χρυσή Αυγή, να είχε κάνει ό,τι του καταλογίζουν ή δεν του καταλογίζουν.

»Κανένας όμως δεν μπορεί να του αποκλείσει το δικαίωμα ότι έχει μετανιώσει για κάποια πράγματα. Δεν τον έχει ρωτήσει κανένας προφανώς. Αλλά επειδή βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, στο ίδιο μετερίζι, εγώ δεν δέχομαι κάποια πράγματα που είχαν γίνει στο παρελθόν. Η στήριξη, όμως, του κ. Κασιδιάρη έχει να κάνει με τον κόσμο.

»Αν το πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζει τον κ. Κασιδιάρη ακροδεξιό, φασίστα, ναζιστή ή οτιδήποτε άλλο του έχουν καταλογίσει, είναι άδικο σε όλο αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται έξω να του φορτώνουν ταμπέλες και ετικέτες. Εμένα θα με στηρίξουν όχι μόνο άνθρωποι που συμπαθούσαν τον κ. Κασιδιάρη, πιστεύω ότι θα με στηρίξουν και Ελληνες με αγνές προθέσεις, άνθρωποι που θέλουν να δώσουν και μια ψήφο διαμαρτυρίας…».

Η υποτιθέμενη «μετάνοια»

Από τα πολλά σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτηση της συζήτησης κανείς δεν φαίνεται να κατάλαβε τίποτα. Κανείς από τους οπαδούς του Κασιδιάρη και τους προσεχείς ψηφοφόρους του Στίγκα δεν πήρε χαμπάρι ότι με όσα είπε ο Στίγκας επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη σοβαρότητα των εγκληματικών ενεργειών που αποδίδονται στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Το αν νομίζει ο Στίγκας ότι έχει «μετανιώσει» ο Κασιδιάρης, ουδόλως ενδιαφέρει το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Το πολύ πολύ να υπολογιστεί αυτή η υποτιθέμενη «μετάνοια» στην επιμέτρηση της τελικής ποινής.

Βέβαια ο ίδιος ο Κασιδιάρης ποτέ δεν έχει δηλώσει μετάνοια για τίποτα από όσα έχει κάνει ο ίδιος κι η οργάνωσή του. Το αντίθετο μάλιστα. Ισως γι’ αυτό η δικηγόρος του δήλωσε πρόσφατα ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από την εκδίκαση της έφεσής του, με τη βέβαιότητα ότι δεν έχει τρόπο να καταρρίψει την πραγματικά στέρεη απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου. Το σίγουρο είναι ότι οι εξομολογήσεις αυτές του Στίγκα θα παίξουν ρόλο στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση, εφόσον ισοδυναμούν με παραδοχή της δράσης της Χρυσής Αυγής από έναν στενό συνεργάτη του Κασιδιάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου