29 Ιουνίου 2023

Δικαιοσύνη για τον Ούτσε που δεν... σώπασε

Από συνέντευξή του που είχε δώσει ο 36χρονος πέρυσι στο παρατηρητήριο για την αστυνομική βία CopWatchGr

Της Λένας Κυριακίδη

Εκδικάζεται σήμερα η παράλογη υπόθεση του σχεδόν τυφλού Νιγηριανού μουσικού που έχει πέσει θύμα συστηματικής παρενόχλησης, βίας και αυθαιρεσίας από την Αστυνομία ● Εχει καταδικαστεί ερήμην σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, αφού δεν του είχε επιδοθεί σωστά η κλήση για τη δίκη ● Συγκέντρωση στήριξης στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Αντί να αναζητούνται οι δράστες συστηματικής ρατσιστικής βίας κατά ενός ανθρώπου με λιγότερο από 10% όραση, εκείνος βρίσκεται καταδικασμένος για «απείθεια» κι εκείνοι παραμένουν ανενόχλητοι στην υπηρεσία τους, στη διαβόητη ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Ο νιγηριανής καταγωγής Ούτσε Οκόμπα, μουσικός στο επάγγελμα, που ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού που μεγαλώνει μόνος, έχει κατ’ επανάληψη δεχτεί λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από αστυνομικούς στην περιοχή των Εξαρχείων από το 2020 μέχρι μόλις πρόσφατα. Σήμερα θα υπερασπιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο, στο Ζ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, τον εαυτό του, καθώς είχε διωχθεί και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, ερήμην, επειδή δεν του είχε γίνει σωστά η επίδοση της κλήσης για τη δίκη.

Σε αυτή τη δίκη, με τον ίδιο στο εδώλιο, κατέληξε το κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας έπειτα από αναίτια προσαγωγή του στις 29 Ιουνίου του 2021, κατά την οποία έπεσε θύμα βασανιστικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης επιστρέφοντας σπίτι ύστερα από μια φιλική επίσκεψη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» περιγράφει πώς τον ακινητοποίησαν για να του κάνουν άλλον έναν σωματικό έλεγχο, χωρίς να του έχουν ζητήσει τα χαρτιά του, πώς τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιδρομίου, παρότι δεν βρήκαν τίποτα, με το επιχείρημα ότι δεν ενέκρινε τον έλεγχο επειδή ζητούσε να μάθει τι συμβαίνει.

«Δεν πρόλαβα να αρνηθώ τον σωματικό έλεγχο, εφόσον τον έκαναν και δεν με ρώτησαν κι ενώ έβλεπαν ότι είμαι ΑμεΑ. Στο τμήμα με έγδυσαν. Μου έκοψαν τη ζώνη της βερμούδας μου. Ο ένας είχε το κεφάλι μου στα κάγκελα, ο άλλος είχε τα χέρια μου, ο άλλος μου βγάζει τα πάντα. Εψαξαν μέσα στο μπαστούνι μου, αν έχω κρύψει κάτι».

«Σκάσε, μη μιλάς», «θα σε ψάξουμε καλά καλά», «ο τυφλός δεν έχει κλείσει μάτι από χθες» ήταν ανάμεσα στα εμετικά σχόλια τα οποία άκουσε πριν τον στείλουν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της απείθειας, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει έκθεση εξέτασης, που δεν ήταν σε θέση να διαβάσει, και με δεδομένο ότι εκκρεμεί μήνυσή του από το 2020 για άλλη επίθεση σε βάρος του από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ένας εκ των οποίων τον χτύπησε στα γεννητικά όργανα.

Ο 36χρονος τονίζει πως βρισκόταν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 2 το μεσημέρι της επομένης σε άθλια κατάσταση, χωρίς νερό εν μέσω καύσωνα, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο του ή κάποιο δικό άτομο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του.

Μόνο στη 1 ώρα τη νύχτα, του επέτρεψαν να καλέσει σε σταθερό αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, το παιδί του κοιμόταν και δεν ενημερώθηκε. Η απάνθρωπη μεταχείριση συνεχίστηκε κατά τη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων και φωτογραφιών, όταν επέμεναν να ανοίξει τα μάτια του μπροστά στα φώτα, παρότι τους έλεγε πως είχε πρόσφατα υποβληθεί σε επέμβαση λόγω της τυφλότητας και δεν έπρεπε να βγάλει τα γυαλιά ηλίου.

Κι άλλη προσαγωγή

Δύο χρόνια μετά, τον περασμένο Μάιο, κατέληξε στο ίδιο κελί ζώντας μια επανάληψη του ίδιου εφιάλτη. Τον περικύκλωσαν, του έκαναν σωματικούς ελέγχους και τον προσήγαγαν. «Με σταμάτησαν πάλι στον δρόμο, τρία λεπτά μονάχα από το σπίτι μου. Με ρώτησαν αν χρειάζομαι βοήθεια και είπα “Οχι, ευχαριστώ”. Επέμεναν. “Μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι χρειάζεσαι βοήθεια”.

“Τώρα θα πας μέσα για απείθεια, γιατί δεν συνεργάζεσαι”. Πώς γίνεται από τη μία να ρωτούν αν χρειάζομαι βοήθεια κι από την άλλη να ρωτούν αν έχω κάτι παράνομο πάνω μου; Ξέρουν ποιος είμαι, ξέρουν τα πάντα. Μετά στο Α.Τ. έλεγαν το ονοματεπώνυμό μου και γέλαγαν. Δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Κανείς δεν πρέπει να ζει έτσι».

«Το λένε και οι ίδιοι αστυνομικοί ότι δεν βρέθηκε τίποτα. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια συστηματική παρενόχληση από την αστυνομία. Προφανώς επειδή είναι μαύρος μετανάστης και επειδή είναι το “τέλειο θύμα”, γιατί δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε πρόσωπα ούτε αριθμούς πινακίδων των μηχανών, παρά μόνο φωνές» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Σκαρμέας, ο οποίος έχει ζητήσει χαρτί συμβάντων για την τελευταία προσαγωγή του, χωρίς απάντηση.

Συμπαράσταση

Ο Ούτσε θέλει απλώς να αθωωθεί, να σταματήσουν οι αστυνομικοί να του κάνουν κακό, να σταματήσουν να τον βρίζουν, να τον κοροϊδεύουν και να γελούν μαζί του. Να μπορεί να κυκλοφορήσει ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας στον δημόσιο χώρο, όπου σπάνια συναντά κανείς άτομα με ειδικές ανάγκες. Η «Εφ.Συν.» έχει ξαναγράψει για την περίπτωσή του (09.05.2022, «Οταν ο ρατσισμός αναλαμβάνει... ΔΡΑΣΗ»).

Σε συγκέντρωση στήριξης στο πρόσωπό του το πρωί (10.30) στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 8, αίθουσα 4) καλεί, μεταξύ άλλων, η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, που έχει αναδείξει την υπόθεση και ρωτά «πότε θεωρείται εγκληματική αυτή η συμπεριφορά από αστυνομικούς; Οταν καταλήξει σε βαρύ τραυματισμό; Οταν καταλήξει σε θάνατο; Είναι αυτονόητο ένα αστυνομικό σώμα να λειτουργεί με όρους συμμορίας με ολοφάνερα φασιστικές διαθέσεις; Ποιο είναι το νόμιμο καθεστώς που καλύπτει τους αστυνομικούς της Δράσης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου