29 Ιουνίου 2023

Η υπερβολική εξόρυξη υπόγειων υδάτων μεταβάλλει την κίνηση του πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται δυσμενώς και το κλίμα της Γης

Dreamstime.com

Η υπερβολική εξόρυξη υπόγειων υδάτων έχει μεταβάλλει τον άξονα της Γης

Η αλόγιστη και υπερβολική εξόρυξη των υπόγειων υδάτων του πλανήτη μας έχει οδηγήσει σε αρνητικές μεταβολές στην κίνηση του πλανήτη, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το κλίμα και το μέλλον της ανθρωπότητας, δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Τα υπόγεια ύδατα παρέχουν πόσιμο νερό σε περιοχές που υποφέρουν από έντονη και παρατεταμένη ξηρασία εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη βιωσιμότητα ανθρώπων και ζώων, ενώ συμβάλλουν στην άρδευση των καλλιεργειών όταν η βροχή είναι σπάνια.

Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η επίμονη εξόρυξη υπόγειων υδάτων για περισσότερο από μια δεκαετία μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης, ανατρέποντάς τον προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 4,3 εκατοστών ετησίως.

Αυτή η μετατόπιση μπορεί ακόμα και να παρατηρηθεί στην επιφάνεια της Γης, καθώς παίζει ρόλο στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

«Ο περιστροφικός άξονας της Γης αλλάζει πραγματικά πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ki-Weon Seo, καθηγητής στο τμήμα Γεωολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου».

Μπορεί περιστροφή της Γης να μην είναι αισθητή στους ανθρώπους, αλλά περιστρέφεται σε άξονα Βορρά-Νότου με ρυθμό περίπου 1.609 χιλιόμετρα την ώρα.

Η άμπωτη και η ροή της εποχικής αλλαγής συνδέεται με τη γωνία του άξονα περιστροφής του πλανήτη, και με τον γεωλογικό χρόνο ένας μεταβαλλόμενος άξονας μπορεί να επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ο Surendra Adhikari, ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Η γεωμορφολογία στο εσωτερικό

Το εσωτερικό της Γης είναι γεμάτο με μία τεράστια μάζα από πέτρες και μάγμα που περιβάλλουν τον πυκνό θερμό πυρήνα της. Όμως, στο εξωτερικό βραχώδες στρώμα στα έγκατα της Γης υπάρχουν επίσης τεράστιες ποσότητες νερού. Κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, οι βραχώδεις δεξαμενές γνωστές ως υδροφορείς εκτιμάται ότι περιέχουν πάνω από 1.000 φορές την ποσότητα νερού που βρίσκεται στα ποτάμια και τις λίμνες (7% του συνολικού νερού στην επιφάνεια) του πλανήτη.

Μεταξύ 1993 και 2010 -η περίοδος που εξέτασε η μελέτη- οι άνθρωποι άντλησαν πάνω από 2.150 γιγατόνους υπόγειων υδάτων από το εσωτερικό της Γης, κυρίως στη δυτική Βόρεια Αμερική και τη βορειοδυτική Ινδία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν το 2010. Ενδεικτικό της ποσότητας αυτής είναι ότι αν αυτό το νερό χυνόταν με κάποιον τρόπο στην επιφάνεια της Γης θα ανέβαζε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 6 χιλιοστά.

Το 2016, μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η μετατόπιση στον περιστροφικό άξονα της Γης μεταξύ 2003 και 2015 θα μπορούσε να συνδεθεί με αλλαγές στη μάζα των παγετώνων και των στρωμάτων πάγου των δύο Πόλων, καθώς και με τα αποθέματα του πλανήτη σε νερό.
Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αλλαγή μάζας στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής πίεσης, μπορεί να επηρεάσει τον άξονα περιστροφής της, είπε ο Seo στο CNN.

Βέβαια, οι αλλαγές του άξονα που προκαλούνται από τις μετατοπίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι περιοδικές, πράγμα που σημαίνει ότι ο περιστροφικός πόλος μεταβάλλεται σε φυσιολογικά πλαίσια και στη συνέχεια επιστρέφει στην προηγούμενη θέση του, εξήγησε ο Seo.

Ο επικεφαλής της μελέτης και οι συνεργάτες διερεύνησαν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στον άξονα -συγκεκριμένα, πώς τα υπόγεια ύδατα συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο και η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που πραγματεύεται κάτι τέτοιο.

Πώς μετρώνται οι μεταβολές στον γήινο άξονα

Οι μεταβολές στον άξονα της Γης μετρώνται έμμεσα μέσω ραδιοτηλεσκοπικών παρατηρήσεων ακίνητων αντικειμένων στο διάστημα –τα λεγόμενα κβάζαρ-, τα οποία χρησιμοποιούνται ως σταθερά σημεία αναφοράς. Για τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες έλαβαν τα δεδομένα του 2010 σχετικά με την εξόρυξη υπόγειων υδάτων και τα ενσωμάτωσαν σε μοντέλα υπολογιστών, μαζί με δεδομένα παρατήρησης σχετικά με την απώλεια του πάγου στην επιφάνεια της Γης και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πόσο μεταβλήθηκε ο περιστροφικός άξονας την τελευταία 20ετία

Η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έγειρε τον περιστροφικό άξονα της Γης ανατολικά κατά περισσότερες 78,7 εκατοστά σε λίγο λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα μοντέλα. Σημειώνεται ότι ο νούμερο ένα καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες μεταβολές στον άξονα περιστροφής της Γης είναι η ροή του στρώματος πετρωμάτων και μάγματος στον εσωτερικό φλοιό και τον εξωτερικό πυρήνα.

Η νέα μοντελοποίηση δείχνει πλέον ότι η εξόρυξη υπόγειων υδάτων είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας, είπε ο Seo.

Πάντως, τα υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού είναι πεπερασμένα και μόλις στραγγιστούν, αργούν να αναπληρωθούν.

Με πληροφορίες από το CNN

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου