Λίγες μέρες πριν το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, η Nassim Madjidian, υποψ. διδακτόρισσα στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με ειδίκευση στο ζήτημα της διάσωσης στη θάλασσα έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Το ναυάγιο στην Crotone και η αναζήτηση του νομικά υπεύθυνου».
Στην εισαγωγή σημειώνεται ότι: «Λόγω των σκληρών συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, των ελληνικών επαναπροωθήσεων (pushbacks) και του κλεισίματος των συνόρων από τα βαλκανικά κράτη, οι αιτούντες άσυλο άρχισαν να διασχίζουν την ανατολική Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία. Αυτή η θαλάσσια διαδρομή είναι πολύ μεγαλύτερη και, ως εκ τούτου, πιο επικίνδυνη».
Το θέμα του άρθρου είναι ένα ναυάγιο που συνέβη έξω από την πόλη Crotone της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 2023 και οδήγησε 94 ανθρώπους στο θάνατο. Η Frontex εντόπισε τη βάρκα με τους 180 επιβαίνοντες, ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές, το ιταλικό λιμενικό δεν κινητοποιήθηκε και 5 ώρες αργότερα η βάρκα βυθίστηκε. Η ερευνήτρια καταλήγει, όπως και άλλοι ερευνητές και δημοσιογράφοι, ότι «οι ιταλικές αρχές και η Frontex παραβίασαν τις νομικές υποχρεώσεις τους για έρευνα και διάσωση (SAR): Και οι δύο αρχές απέτυχαν να αξιολογήσουν επαρκώς την υπόθεση και να δρομολογήσουν τα επείγοντα απαιτούμενα μέτρα διάσωσης».
Παρακάτω σημειώνει ότι «δεδομένης της σημασίας του δικαιώματος στη ζωή, η νομική βιβλιογραφία τονίζει ότι ο όρος “κίνδυνος” δεν πρέπει να ερμηνεύεται πολύ στενά. (…)Πράγματι, μια αδικαιολόγητα περιοριστική ερμηνεία του όρου “κίνδυνος”, όπως αυτή που περιλαμβάνει μόνο σενάρια στα οποία ένα πλοίο ήδη ή σχεδόν βυθίζεται, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να φτάσει έγκαιρα βοήθεια στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο». Και περιγράφει ως κριτήρια που στοιχειοθετούν τον κίνδυνο σε αυτές τις περιπτώσεις: τη συνθήκη όπου ένα σκάφος είναι υπερφορτωμένο, την απουσία επαρκών σωστικών μέσων επί του σκάφους, την απουσία εξειδικευμένου πληρώματος, τις επικίνδυνες καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες, τις βλάβες στο σκάφος.
Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου, κλείνει με την ακόλουθη επισήμανση: «Ναυάγια όπως αυτό στην Crotone προσελκύουν μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως αν συμβαίνουν εντός της επικράτειας της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή τελικά ξεθωριάζει μέχρι να συμβεί το επόμενο ναυάγιο. Εάν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θέλουν πραγματικά να σταματήσουν αυτές τις τραγωδίες, πρέπει να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη, να μην εμποδίζουν τα εγχειρήματα έρευνας και διάσωσης της κοινωνίας των πολιτών και να υλοποιούν κρατικά προγράμματα διάσωσης. Εάν δεν το κάνουν, ο αριθμός των νεκρών της ευρωπαϊκής νεκροπολιτικής θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Και λίγες μέρες αργότερα ήρθε το ναυάγιο έξω από την Πύλο.
*****
AP Photo/Bilal Hussein |
Το χαμένο καταφύγιο της Ευρώπης και οι 52.760 νεκροί πρόσφυγες
Για 52.760 θανάτους προσφύγων που αποδίδονται στις πολιτικές της «Ευρώπης-φρούριο» τα τελευταία 30 χρόνια κάνει λόγο η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου United for Intercultural Action με τίτλο «Το χαμένο καταφύγιο» και κεντρικό σύνθημα το «Οχι άλλοι θάνατοι».
Από το 1993 το Δίκτυο United καταγράφει τα θανατηφόρα αποτελέσματα των πολιτικών ενάντια στη μετανάστευση, συντάσσοντας τη λίστα με τους θανάτους προσφύγων που αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη του κόστους αυτών των πολιτικών σε ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1993-2023, περισσότεροι από 52.760 θάνατοι προσφύγων μπορούν να αποδοθούν στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, στα προβλήματα στη νομοθεσία για το άσυλο, στις πολιτικές κράτησης και στις απελάσεις, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι.
Στη λίστα καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις, όσων χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, όσων εντοπίζονται νεκροί μέσα σε φορτηγά, ακόμα και αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην αυτοκτονία εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης και των τεράστιων καθυστερήσεων στις αποφάσεις. Η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει πληροφορίες για το πού, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους οι πρόσφυγες, οι οποίες συλλέγονται από 550 οργανώσεις και συνεργάτες σε 48 χώρες.
Σε ανάρτησή του με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Δίκτυο United αναφέρεται στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας, ακόμα και για τον «εκχριστιανισμό» προσφύγων. Επίσης, επικαλείται ευρήματα έρευνας του Border Violence Monitoring Network (BVMN) σύμφωνα με τα οποία το 65% των προσφύγων που κρατήθηκαν στη χώρα μας έχουν βιώσει βία ή έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών βίας από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να λείπει φυσικά η αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου. «Το μόνο φρούριο που πρέπει να υπερασπιζόμαστε είναι εκείνο των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζει το United με όραμα της φετινής καμπάνιας του την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και να σταματήσουν οι θάνατοι στα σύνορα.
Πληροφορίες: * https://unitedfia.org/campaigns/the-missed-refuge/ και
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου