05 Μαΐου 2022

Επίθεση Χ.Α. στη Φαβέλα: Καταδίκη για το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ένοχους χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά τους Σωτήρη Δεβελέκο (άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής) και τον Άκη Θεοδώρου για τη δολοφονική φασιστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά το 2018.

Το ΜΟΔ έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή, αλλά και για υποβάθμιση της κατηγορίας από κακούργημα (απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση) σε πλημμέλημα (επικίνδυνη σωματική βλάβη) και καταδίκασε τους δύο κατηγορούμενους.

Ο Σωτήρης Δεβελέκος, ήδη προφυλακισμένος εδώ και 18 μήνες, καταδικάστηκε σε τρία έτη και έξι μήνες, ενώ ο φυγόδικος Άκης Θεοδώρου καταδικάστηκε σε πέντε έτη και εννέα μήνες. Ο Σωτήρης Δεβελέκος επιστρέφει στη φυλακή, ενώ ανοίγει ο δρόμος για έκδοση εντάλματος για έκδοση του Α. Θεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται στη Σουηδία, ωστόσο έχει ενημερώσει το δικαστήριο για τον τόπο διαμονής του εκτός Ελλάδας.

Η ανακοίνωση* του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα αναφέρει ότι παρά την μετατροπή της κατηγορίας, η απόφαση δείχνει ότι το δικαστήριο δέχθηκε «αυτούσια τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφηκαν από τα μέλη της συνέλευσης που είχαν δεχθεί την επίθεση . Αποδείχθηκε δηλαδή η οργανωμένη επίθεση με όπλα από Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο κατηγορούμενοι».

Για το θέμα έκανε αργά το βράδυ ανάρτηση και ο Θανάσης Καμπαγιάννης σχολιάζοντας: «Η ώρα είναι 4 πάρα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα κ μόλις ολοκληρώθηκε στο ΜΟΔ Πειραιά η δίκη της Φαβελας. Ένοχοι οι Θεοδώρου και Δεβελεκος, τα κακουργήματα ετραπησαν σε πλημμεληματα, καταδίκη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και δεν ανέστειλε τις ποινές φυλακισης: 5 έτη και 9 μήνες για τον (φυγοδικο) Θεοδώρου και 3 έτη και 6 μήνες για τον (φυλακισμένο) Δεβελεκο. Οι συντροφισσες και οι σύντροφοι του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα έδωσαν μια σκληρή μάχη εκτός έδρας και πέτυχαν την καταδίκη των δύο Χρυσαυγιτών. Τον φασισμό θα τον τσακίσει ένα μαζικό εξωθεσμικο αντιφασιστικό κίνημα. Είμαστε περήφανοι για τις συντροφισσες και τους συντρόφους μας». 

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» σε σημερινό της δημοσίευμα (Δεν έπεισε το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου), χθες  ο Σ. Δεβελέκος, όπως και κατά την πρώτη συνεδρίαση, δήλωσε αθώος προς το δικαστήριο. Κατέθεσε πως το κράνος στο οποίο βρέθηκε το δακτυλικό του αποτύπωμα στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της «Φαβέλας» (το βασικό στοιχείο που πρόδωσε τη συμμετοχή του στο περιστατικό) ήταν από τις μοτο-πορείες της Χρυσής Αυγής στις οποίες έπαιρνε μέρος, ένα από τα εκατοντάδες που υπήρχαν στα γραφεία της. Υποστήριξε μάλιστα πως το βράδυ της επίθεσης ήταν στο Πόρτο Ράφτη μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία άτομα. Είχε προηγηθεί η κατάθεση του πατέρα του, που υποστήριξε αυτή την εκδοχή, αλλά δεν υπήρξε καμία άλλη μαρτυρική κατάθεση που να τον βοηθά να «χτίσει» το άλλοθί του. Στο αποκορύφωμα της απολογίας του, είπε πως «500 βράδια τώρα δεν έχω καμία συντροφιά παρά μόνο τη δικογραφία και απορώ πώς μπήκε με αυτά τα επιχειρήματα άνθρωπος στη φυλακή».

Η εισαγγελική λειτουργός δεν πείστηκε από τη δακρύβρεχτη και πομπώδη απολογία τού άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Μιχαλολιάκου και υιοθέτησε πλήρως την εικόνα που περιέγραφαν τα θύματα που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο βήμα του μάρτυρα: ζήτησε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, αναγνωρίζοντας πως ήταν και οι δύο στο σημείο της επίθεσης.

Οσον αφορά τον Σωτήρη Δεβελέκο, η εισαγγελέας υπογράμμισε με βεβαιότητα πως ήταν εκεί, παρά τα λεγόμενά του, λόγω της ιδιότητάς του ως πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής - και βέβαια του modus operandi με το οποίο δρούσε στις οργανωμένες επιθέσεις της η καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση. Για τον συγκατηγορούμενό του και απόντα από το δικαστήριο, Ακη Θεοδώρου, τόνισε πως είναι εμφανές πως κατά την επίθεση κατευθύνθηκε στη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, μάρτυρα κατηγορίας και ένα από τα πέντε θύματα, και τη χτύπησε με σιδερόβεργα, προκαλώντας μεταξύ άλλων σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Αυτό προκύπτει από τα αντικειμενικά ευρήματα και όχι μόνο από τη μαρτυρία της», τόνισε.

Ομως η εισαγγελέας αντέτεινε πως, βάσει των στοιχείων, ο σκοπός τους δεν ήταν ανθρωποκτόνος, αλλά να αιφνιδιάσουν τα θύματα: «το ότι εισήλθαν αιφνιδιαστικά, επιτέθηκαν και έφυγαν σημαίνει ότι ο σκοπός τους ήταν να τραυματίσουν, να τρομάξουν και να κάψουν και όχι να σκοτώσουν». Ζήτησε, ακόμη, την απαλλαγή για εμπρησμό από πρόθεση (κακουργηματική πράξη), σημειώνοντας πως δεν προκύπτει πως τα εγκαύματα των θυμάτων ήταν αντικειμενικά σοβαρά.

Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Χρύσα Παπαδοπούλου, συντασσόμενη με την εισαγγελέα ως προς τον τρόπο που τελέστηκε το έγκλημα αλλά όχι με το πώς αποδόθηκαν νομικά οι πράξεις των κατηγορουμένων, σημείωσε πως η σοβαρότητα των τραυμάτων των θυμάτων δεν είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να λάβει υπόψη της η έδρα για την τελική καταδίκη: «Η απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι δράστες ήξεραν ποια μέρα και ώρα να πάνε στη “Φαβέλα”, ώστε να είναι βέβαιοι πως θα έχει κόσμο μέσα - αλλά όχι μεγάλο αριθμό ατόμων, γι’ αυτό και πήγαν πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη συνέλευση του χώρου. Αυτό είναι το modus operandi τους, έτσι δρουν τόσα χρόνια και αυτή είναι η αλήθεια που έχουν βιώσει όλα τα θύματά τους».

ΠΗΓΗ

*ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ανακοίνωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα:


Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4:00 τα ξημερώματα η διαδικασία στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Πειραιά για τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν το Φεβρουάριο του 2018 στα μέλη της Φαβέλας. 

Μετά από τρεις πολύωρες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μαραθώνια συνολικής διάρκειας 19 ωρών περίπου, οι Χρυσαυγίτες Θεοδώρου και Δεβελέκος κρίθηκαν ένοχοι. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από κακουργηματική (απόπειρες ανθρωποκτονίας) σε πλημμεληματική (επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε απόπειρα και τετελεσμένες) με αποτέλεσμα ο Θεοδώρου να καταδικαστεί για 9 πλημμελήματα και ο Δεβελέκος για 7. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Θεοδώρου ειναι 5 χρόνια και 9 μήνες και στον Δεβελέκο 3 χρόνια κ 6 μηνες. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα και των δύο για χορήγηση ελαφρυντικών, ενώ δεν χορηγήθηκε αναστολή στις ποινές, αλλά ούτε και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εφεση που θα ασκηθεί από αυτούς . Αυτό όσο αφορά τον καταδικασμένο Θεοδώρου, σημαίνει ότι πλέον είναι φυγόποινος καθώς εδώ και τρία χρόνια επέλεξε να διαφυγει στη Σουηδία, ενω ο μέχρι τώρα προσωρινά κρατούμενος Δεβελέκος, οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. 

Η χθεσινή απόφαση και παρά το γεγονός ότι μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή χαμηλότερων ποινών στους κατηγορούμενους, δέχτηκε αυτούσια τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφηκαν από τα μέλη της συνέλευσης που είχαν δεχθεί την επίθεση . Αποδείχθηκε δηλαδή η οργανωμένη επίθεση με όπλα από Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο κατηγορούμενοι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Δεβελέκου, που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δήθεν δεν ήταν παρών. Ο δε Θεοδώρου, που είχε αναγνωριστεί από την πρώτη στιγμή και παρόλο αυτά είχε αρνηθεί ότι ήταν εκεί, αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρουσία του το χώρο με γραπτή επιστολή του που κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω του δικηγόρου του παραδεχόμενος τη συμμετοχή του στην επίθεση. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ξεκαθαρη δικαίωση του αγώνα που ως συνέλευση ήδη απο το 2018 επιλέξαμε να δώσουμε. Τα μέλη της συνέλευσης που κατέθεσαν στο δικαστήριο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων παρά το γεγονός ότι κατά τη συνήθη τακτική των συνηγόρων των χρυσαυγιτών δέχτηκαν προσωπικές επιθέσεις, προσβολές και απειλές. Μεγάλη στήριξη στην μάχη που δόθηκε ήταν η παρουσία δίπλα μας της Μάγδας Φύσσα, που είναι στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και της μητέρας του συντρόφου μας Πέτρου, που δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η αντίδρασή του κατά την ώρα της επίθεσης και εν συνεχεία η κατάθεση που είχε δώσει στην προδικασία, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας @Thanasis Kampagiannis Jrisa Papadopoulou και Argiris Siri που έδωσαν άλλη μία μάχη μέσα στις δικαστικές αίθουσες εκπροσωπώντας, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτό των χρυσαυγιτών, τον δικό μας κόσμο.
 
Στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα και του Νίκου Γόδα να τελειώνουμε με τους ναζι.
 
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου