20 Μαΐου 2022

Πρόστιμο 6 δισ. στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία Allianz για ζημιές δισεκατομμυρίων σε συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ


Γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης


Η κατάρρευση των δομημένων επενδυτικών κεφαλαίων Alpha το 2020 απέφερε ζημιές πολλών δισ. σε συνταξιοδοτικά ταμεία εργατών αλλά και σε φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις.

Πάνω από 6 δισ. δολάρια συμφώνησε να πληρώσει η γερμανική Allianz προκειμένου να διευθετήσει επενδυτική απάτη θυγατρικής της εταιρείας στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε περισσότερους από 100 χιλιάδες επενδυτές, κυρίως συνταξιούχους.

Ο διακανονισμός στον οποίο συμφώνησε η γερμανική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ. Περιλαμβάνει την καταβολή προστίμου 2,33 δισ. δολαρίων, αποζημιώσεις 3,24 δισ. δολαρίων και κατασχέσεις 463 εκατ. δολαρίων. Η «πέτρα του σκανδάλου», η θυγατρική Allianz Global Investors US, ομολόγησε την ενοχή της στην απάτη η οποία διήρκεσε από το 2014 έως το 2020. Η απάτη ήρθε στο φως στις αρχές του 2020, όταν τα δομημένα επενδυτικά κεφάλαια Alpha που διαχειριζόταν η αμερικανική θυγατρική της Allianz –και πιο συγκεκριμένα το αστέρι της εταιρείας: ο διαχειριστής επενδυτικού χαρτοφυλακίου Γκρεγκ Τουρνάντ– κατέρρευσαν στη διάρκεια της χρηματιστηριακής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Τουρνάντ ήταν ο αρχιτέκτονας της μακροχρόνιας απάτης που είχε προηγηθεί. Πλαστογράφησε επί χρόνια έγγραφα, αλλοίωσε αναφορές επενδυτικού ρίσκου, άλλαξε οικονομικά δεδομένα και είπε ψέματα για την επενδυτική στρατηγική των επενδυτικών σχημάτων παρουσιάζοντας στους επενδυτές μια πολύ διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Βασίστηκε στο καλό όνομα της γερμανικής εταιρείας ασφαλειών και επενδύσεων για να δελεάσει τους επενδυτές και ευδοκίμησε από την έλλειψη εποπτείας βάζοντας στην τσέπη του αποδοχές μεγαλύτερες των 60 εκατ. δολαρίων.

Το 2020, όμως, η τύχη του γύρισε την πλάτη. Είχε μόλις κλείσει μια χρονιά στην οποία κέρδισε 13 εκατ. δολάρια και διατυμπάνιζε ότι η Allianz Global Investors είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για το ενδεχόμενο σοβαρής κρίσης στην αγορά, έχοντας αντισταθμίσει κάθε κίνδυνο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τα Structured Αlpha Funds, που κάποτε συγκέντρωναν 11 δισ. δολάρια, κατέρρευσαν οδηγώντας σε ζημιές μεγαλύτερες των 7 δισ. δολαρίων, αγωγές επενδυτών και έρευνα από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ο Τουρνάντ –από το 2002 στην Allianz Global Investors– δημιούργησε τα εν λόγω δομημένα επενδυτικά κεφάλαια το 2005. Αυτά διατέθηκαν στην αγορά κυρίως σε τυπικά συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ –εργατών από την Αλάσκα, δασκάλων στο Αρκάνσας, εργαζομένων του μετρό της Νέας Υόρκης– όπως και σε φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις. Τα ταμεία και οι υπόλοιποι επένδυσαν σε αυτά επειδή τους υποσχέθηκαν μια ασφαλή επένδυση η οποία διασφαλιζόταν και από το κύρος που απέπνεε η Allianz. Επί της ουσίας, έβαζαν τα λεφτά τους στον ντορβά του χρηματιστηριακού τζόγου χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα Alpha χρησιμοποιούσαν περίπλοκες, υψηλού ρίσκου στρατηγικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης για να φέρουν υψηλές αποδόσεις λειτουργώντας όπως ακριβώς ένα επιθετικό και λίαν κερδοσκοπικό hedge fund. Ο Τουρνάντ το είχε ψιλοομολογήσει, άλλωστε, το 2016, λέγοντας ότι το καλύτερο περιβάλλον για τα funds του ήταν μια αγορά σε πτώση (bear market) και τα υψηλά επίπεδα αστάθειας. Επί της ουσίας τζογάριζε με την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ από την πλευρά της η σεβαστή γερμανική εταιρεία είχε στραμμένο το βλέμμα της στην... Κολοπετινίτσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου