της Νεφέλης Ραψομανίκη
Επειδή οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της καταγγελίας βιασμού της Γεωργίας Μπίκα είναι καταιγιστικές, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια συνοπτική και σε χρονολογική σειρά καταγραφή των όσων έχουν γίνει.
Αρχής γενομένης του έτους 2019. Τότε μετατίθεται η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα στη Θεσσαλονίκη, μετά από σειρά θετικών προηγούμενων μεταθέσεων (Ρόδος, Γρεβενά). [1] [2]
Μάλιστα, εκλέγεται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τερματίζοντας έβδομη στο 13μελές ΔΣ, μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα εξάμηνο της τελευταίας μετάθεσής της.[3] Άλλες χρήσιμες πληροφορίες δεν υπάρχουν ως αποτέλεσμα μιας πρόχειρης αναζήτησης (google, linkedIn, facebook).
Μεταφερόμαστε δύο χρόνια αργότερα, όπου μετά από πολλές δυσκολίες, και αφού υπάρχει σάλος τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιοποιούν την καταγγελία βιασμού της Γεωργίας Μπίκα από τουλάχιστον έναν άντρα, μέλος ισχυρής οικογένειας σε Ελλάδα και Κύπρο, με άλλους παρόντες στο δωμάτιο. Το θέμα πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, που ακόμα και βουλεύτρια της κυπριακής Βουλής τοποθετείται για το θέμα με μια εν τέλει πολύ αντιδημοφιλή ανάρτηση, την οποία και κατέβασε.
Υποθέσεις για «οργανωμένα» πάρτι, για εμπόριο και κυκλώματα που ξεφεύγουν των ελληνικών συνόρων ξεκίνησαν να εξετάζονται επίσημα και να εκκινούν διακρατικές, υπηρεσιακές συνεργασίες.[4] [5]
Η στήριξη στη Γεωργία παρέμενε αμείωτη παρά τα αναρίθμητα παραπλανητικά δημοσιεύματα και τις ατεκμηρίωτες διαρροές (για τις τοξικολογικές, για το εάν υπάρχουν κάμερες στο ξενοδοχείο, για τον εάν τηρήθηκαν ή όχι όλες οι διαδικασίες, εξετάσεις, χρονοδιαγράμματα, για τον ουροσυλλέκτη κτλ.). Προκειμένου να κατευναστεί η ανησυχία της κοινωνίας για τα όσα διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια της επιστρατεύτηκε ακόμα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος.[6]
Και φτάνουμε στον τρέχοντα, και πυκνό σε εξελίξεις, μήνα. Η Γ. Μπίκα μηνύει συνολικά έξι άτομα για ψευδείς μαρτυρίες, ζητά να συνεχιστεί η ανακριτική διαδικασία και υποστηρίζει ότι υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις σε αυτήν.[7]
Λίγες μέρες μετά η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Κ. Κλιάμπα καταθέτει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης την πρότασή της, στην οποία η Γ. Μπίκα περιγράφεται ως ιδιοτελής, μυθομανής, κακόβουλη ψεύτρα και εισηγείται την πλήρη απαλλαγή του καταγγελλόμενου χωρίς παραπομπή του σε δίκη. Τμήματα της πρότασής της διαρρέουν στον Τύπο, και προκαλούν έκπληξη ως προς τον τρόπο συγγραφής αλλά και το περιεχόμενο της.
Ταυτόχρονα διαρρέονται (ή έχουν ήδη διαρρεύσει) και διαδίδονται ευρύτατα κομμάτια της δικογραφίας, συμπεριλαμβανομένων και βίντεο από κάμερες του ξενοδοχείου τα όποια υποστηρίζεται ότι είναι κομμένα και δεν συνάδουν με τις μαρτυρίες κάποιων εκ των μηνυμένων μαρτύρων.
Παραδίδεται υπόμνημα της Γ. Μπίκα στον εισαγγελέα Διαφάνειας, Βασίλη Φλωρίδη, για την εξέταση τυχόν παραλείψεων από μεριάς της εισαγγελέως. Παρεμβαίνει ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Άγγελος Καμηλάρης αναφορικά με τον παραλήπτη του υπομνήματος και ορίζει τον εαυτό του. Στις αντιδράσεις του Β. Φλωρίδη ο Α. Καμηλάρης απαντά με την παύση του πρώτου από τα καθήκοντα του ως εισαγγελέα Αρχής Διαφάνειας.
Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των γεγονότων αναφορικά με το υπόμνημα και των εκπορευομένων εξελίξεων, εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων, στο οποίο είναι μέλος η Κ. Κλιάμπα, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της υπογράφουν ανακοίνωση με αποκλειστικό θέμα την υπόθεση της Γ. Μπίκα και η οποία υπερασπίζεται πλήρως την Κ. Κλιάμπα, στοχοποιεί ενημερωτικό σάιτ που κατακρίνει την πρόταση της και δεν κάνει καμία αναφορά στην παύση του συναδέλφου τους Β. Φλωρίδη από τα καθήκοντά του.
Προς τι η απαρίθμηση γεγονότων που ξεκινούν από το 2019 εάν το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι η υπόθεση βιασμού της Γ. Μπίκα τη φετινή Πρωτοχρονιά, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς; Και κυρίως, γιατί χρειάζεται αυτή η απαρίθμηση;
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι η ίδια. Η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα είναι εξεχούσης σημασίας τόσο για την ίδια μας την κοινωνία όσο και το δικαστικό στερέωμα. Έχουμε από τη μια μεριά μια κοινωνία, και ένα φεμινιστικό κίνημα, να αντιδρά, να μιλά, να συζητά, να εκφράζει την αλληλεγγύη του, να αναμένει απόδοση δικαιοσύνης. Και έχουμε από την άλλη φορείς της δικαστικής εξουσίας να παίρνουν πρωτόγνωρες αποφάσεις — αποφάσεις που πάρθηκαν με, αδιευκρίνιστο προς την κοινωνία που παρακολουθεί την υπόθεση, τρόπο και που την αφήνουν με ερωτηματικά και ανησυχία περισσότερη. Και αυτό το αίσθημα ξεφεύγει της συγκεκριμένης υπόθεσης και εγείρει ζήτημα κλυδωνισμού της εμπιστοσύνης απέναντι στο δικαστικό σύστημα, τόσο για τις γυναίκες θύματα έμφυλων εγκλημάτων όσο και μιας ολόκληρης κοινωνίας που υπέστη ένα συλλογικό τραύμα και τώρα επανατραυματίζεται.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διαλευκανθεί χωρίς καμία σκιά η υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα. Και αυτή η ανάγκη δεν αφορά αποκλειστικά την απόδοση δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αφορά όλη την κοινωνία που συγκλονίστηκε από τη συγκεκριμένη υπόθεση και τον τρόπο που εξελίχθηκε και αναμένει απαντήσεις.
Τα επίδικα είναι υψηλά, ας ελπίζουμε ότι έστω τώρα οι φορείς θα ανταποκριθούν.
ΥΓ. Ό,τι και να αποφασίσει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο δρόμος είναι μακρύς.
-------------------------
[3] https://lawnet.gr/law-news/apotelesmata-archeresion-enosis-is/
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου