Τα διαφορετικά κρατικά συμφέροντα των μελών της ΕΕ ως προς την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο για μία συμφωνία στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λίγες ώρες πριν την έναρξη σήμερα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, δεν έχουν αποδώσει οι τελευταίες συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν, η οποία πρωτοστατεί στη σκληρή στάση έναντι της Μόσχας. Αν δεν επιτευχθεί κάτι σήμερα, τότε θρυμματίζεται η ενότητα της ΕΕ, είπε δραματικά χθες βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομίας.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας εξελίσσονται σε μπούμεραγκ για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών τους. Αυτό τονίζεται από την ρωσική ηγεσία, η οποία σαφέστατα ευελπιστεί στη διάσπαση της όποιας ενότητας διαφάνηκε τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. Στην πορεία όμως, άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα διαφορετικά κρατικά συμφέροντα αλλά και οι γεωπολιτικές βλέψεις.
Οι Αμερικανοί πρωτοστατούν στο αντιρωσικό μέτωπο, ενισχύοντας την Ουκρανία παντοιοτρόπως, προσεταιριζόμενοι κάποιους εκ των Ευρωπαίων (Ανατολικούς, Βαλτικές, Βρετανία), κερδίζοντας από την πώληση του υγροποιημένου αερίου, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ, αλλά εγκλωβίζοντας / διχάζοντας / αποδυναμώνοντας την ΕΕ. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των γερμανών μεγαλοβιομηχάνων.
Παρά τις ατέρμονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδώ και τρείς βδομάδες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν είχε… εξαγγείλει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι 27 δεν κατέληξαν στο περιεχόμενό του. Αφορμή είναι οι ενστάσεις και οι απειλές (κυρίως) της Ουγγαρίας για βέτο στην ενδεχόμενη πρόταση που θα περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενη την μεγάλη εξάρτησή της από αυτό. Η Βουδαπέστη παρέμεινε αμετάπειστη παρά την πρόταση να εξαιρεθεί για μία διετή περίοδο, έως ότου μπορέσει να προσαρμοστεί. Μόνο που το κόστος για κάτι τέτοιο δεν είναι αμελητέο.
Τελευταία στιγμή, η Κομισιόν παρουσίασε χθες μια νέα συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD. Η πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αφορά μόνο τη σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής του… με δεξαμενόπλοια. Δηλαδή, προκειμένου η Βουδαπέστη να μην ασκήσει βέτο σήμερα στις Βρυξέλες, προτείνεται η εξαίρεση του πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία εξαιρείται η ροή περίπου του ενός τρίτου του συνολικού όγκου του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, αφού αυτός προμηθεύει διυλιστήρια στην Ουγγαρία, την Σλοβακία ,την Τσεχία, την Πολωνία και την Γερμανία.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η συμβιβαστική αυτή πρόταση θα έχει αποτελέσματα. Αργά χθες το απόγευμα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, αλλά συνάντησαν τώρα τις ενστάσεις μεσογειακών χωρών που διαθέτουν μεγάλη ναυτιλία και φυσικά θα πληγούν μονομερώς, δηλαδή οι πλοιοκτήτες τους –να δούμε την επιρροή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην ελληνική κυβέρνηση με την πρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα.
Στην προοπτική ενός ακόμη αδιεξόδου, δραματικά χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωνε ότι: «Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη στέκεται ενωμένη. Ενόψει της συνόδου αύριο, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Αλλά ήδη έχει αρχίσει να θρυμματίζεται…».
Την ίδια ώρα στην Ουκρανία, συνεχίζεται σταθερά και με νέες τακτικές στόχευσης σε συγκεκριμένους τοπικούς στόχους, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς ολοκλήρωση του πλήρους ελέγχου της περιφέρειας Ντονμπας (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ) που ήταν εξαρχής ο πρώτιστος στόχος της Μόσχας. Αυτό διακήρυξε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι: “Η απελευθέρωση των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα“. Ενώ για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, “ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του στις περιοχές αυτές”.Στο Χάρκοβο και την πρώτη επίσκεψη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αυτός απέπεμψε τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής. “Ήρθα, είδα και απέπεμψα τον αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας (του Χαρκόβου), γιατί δεν εργαζόταν για την υπεράσπιση της πόλης ήδη από τις πρώτες ημέρες αυτού του πολέμου, αλλά σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του”, εξήγησε στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Κρύβιϊ Ρι στην κεντρική Ουκρανία. Ενώ στο Σεβεροντονιέτσκ συνεχίζεται η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη, με τον Ζελένσκι να λέει ότι η καταστροφή μοιάζει με της Μαριούπολης.
Ως προς τη διένεξη της Τουρκίας με την Φινλανδία και την Σουηδία για την αίτηση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν μετέδωσε ότι: Οι συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα “δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο που αναμένονταν”. Ο τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αναφέροντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει “με τη δική της αστυνομία.”
Ως προς μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι: “Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου